Klasszikus

Liszt és Wagner

2011.09.21. 18:08
Ajánlom
Október 2-án a Liszt és Európa kamarazenei fesztivál keretében a két Bayreuthban nyugvó óriás zenei kapcsolatát bemutató koncertet rendeznek, a családi viszonyokról pedig Nike Wagner tart előadást.

A Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb - konfliktusoktól sem mentes - művészbarátságát körvonalazza. A fiatal Wagnert hosszú időn át Liszt támogatta, s a jelentős pénzbeli segítség mellett a német földről politikai okok miatt száműzött géniusz műveinek rendszeresen műsorra tűzte a weimari színházban, később pedig a Bayreuthi Ünnepi Játékok valóságos nagyköveteként népszerűsítette az eleinte veszteséges fesztivált. Bár a Wagner-leszármazottak élükön Liszt lányával, Cosimával (aki mint ismeretes, Liszt legkedvesebb tanítványa, Hans von Bülow férjeként szeretett bele az operaköltőbe) igyekezték titkolni, mára tudjuk, hogy Wagner zeneileg is sokat köszönhetett Lisztnek.

A két óriás zenei kapcsolatait bemutató koncerten először az 1857-58-ban, a Trisztán partitúrájával párhuzamosan készült Wesendonck-dalok szólalnak meg. Wagner és múzsája, Mathilde Wesendonck érzelmekkel áthatott kapcsolatának művészi lenyomatát Liszt-dalok: a zongoraváltozatban a Zarándokévek itáliai ciklusába tartozó három Petrarca-szonett mezzoszoprán hanghoz igazított verziói követik. A műsor második felét a II. Gyászgondola nyitja, melyet Liszt lányánál és sógoránál vendégeskedve Velencében írt, néhány héttel Wagner halála előtt. „Agyamban egy gyászgondola evezőlapátjainak mozgása lüktet [...] Megpróbáltam leírni, és kétszer újra kellett fogalmaznom, amiről aztán újabb gyászos dolgok jutottak az eszembe, és akartam, nem akartam, folytatni kellett a kottapapír összefirkálását, minden egyebet félretéve." - írta 1883. január 7-én kelt levelében, amikor még nem tudta balsejtelmeinek okát. A három év elteltével kiadott mű borítóján Wagner bayreuthi síremlékének képe szerepel.

Velence korábban Wagnert is elbűvölte.  Saját vallomása szerint a Trisztán és Isolda III. felvonásának pásztorsíp-zenéjét a gondolások éneke ihlette. A híres Trisztán-akkord mellett tehát a velencei tematika is közös a két óriás műveiben. Zenei kapcsolatuk egyik legnagyszerűbb műemléke, az Izolda szerelmi halála Liszt-féle zongoraátirata zárja az MTA Dísztermében rendezendő koncertet. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde és Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

További információ és jegyvásárlás a www.liszt-2011.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.