Klasszikus

Liszt és Wagner

2011.09.21. 18:08
Ajánlom
Október 2-án a Liszt és Európa kamarazenei fesztivál keretében a két Bayreuthban nyugvó óriás zenei kapcsolatát bemutató koncertet rendeznek, a családi viszonyokról pedig Nike Wagner tart előadást.

A Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb - konfliktusoktól sem mentes - művészbarátságát körvonalazza. A fiatal Wagnert hosszú időn át Liszt támogatta, s a jelentős pénzbeli segítség mellett a német földről politikai okok miatt száműzött géniusz műveinek rendszeresen műsorra tűzte a weimari színházban, később pedig a Bayreuthi Ünnepi Játékok valóságos nagyköveteként népszerűsítette az eleinte veszteséges fesztivált. Bár a Wagner-leszármazottak élükön Liszt lányával, Cosimával (aki mint ismeretes, Liszt legkedvesebb tanítványa, Hans von Bülow férjeként szeretett bele az operaköltőbe) igyekezték titkolni, mára tudjuk, hogy Wagner zeneileg is sokat köszönhetett Lisztnek.

A két óriás zenei kapcsolatait bemutató koncerten először az 1857-58-ban, a Trisztán partitúrájával párhuzamosan készült Wesendonck-dalok szólalnak meg. Wagner és múzsája, Mathilde Wesendonck érzelmekkel áthatott kapcsolatának művészi lenyomatát Liszt-dalok: a zongoraváltozatban a Zarándokévek itáliai ciklusába tartozó három Petrarca-szonett mezzoszoprán hanghoz igazított verziói követik. A műsor második felét a II. Gyászgondola nyitja, melyet Liszt lányánál és sógoránál vendégeskedve Velencében írt, néhány héttel Wagner halála előtt. „Agyamban egy gyászgondola evezőlapátjainak mozgása lüktet [...] Megpróbáltam leírni, és kétszer újra kellett fogalmaznom, amiről aztán újabb gyászos dolgok jutottak az eszembe, és akartam, nem akartam, folytatni kellett a kottapapír összefirkálását, minden egyebet félretéve." - írta 1883. január 7-én kelt levelében, amikor még nem tudta balsejtelmeinek okát. A három év elteltével kiadott mű borítóján Wagner bayreuthi síremlékének képe szerepel.

Velence korábban Wagnert is elbűvölte.  Saját vallomása szerint a Trisztán és Isolda III. felvonásának pásztorsíp-zenéjét a gondolások éneke ihlette. A híres Trisztán-akkord mellett tehát a velencei tematika is közös a két óriás műveiben. Zenei kapcsolatuk egyik legnagyszerűbb műemléke, az Izolda szerelmi halála Liszt-féle zongoraátirata zárja az MTA Dísztermében rendezendő koncertet. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde és Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

További információ és jegyvásárlás a www.liszt-2011.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.