Klasszikus

Liszt és Wagner

2011.09.21. 18:08
Ajánlom
Október 2-án a Liszt és Európa kamarazenei fesztivál keretében a két Bayreuthban nyugvó óriás zenei kapcsolatát bemutató koncertet rendeznek, a családi viszonyokról pedig Nike Wagner tart előadást.

A Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb - konfliktusoktól sem mentes - művészbarátságát körvonalazza. A fiatal Wagnert hosszú időn át Liszt támogatta, s a jelentős pénzbeli segítség mellett a német földről politikai okok miatt száműzött géniusz műveinek rendszeresen műsorra tűzte a weimari színházban, később pedig a Bayreuthi Ünnepi Játékok valóságos nagyköveteként népszerűsítette az eleinte veszteséges fesztivált. Bár a Wagner-leszármazottak élükön Liszt lányával, Cosimával (aki mint ismeretes, Liszt legkedvesebb tanítványa, Hans von Bülow férjeként szeretett bele az operaköltőbe) igyekezték titkolni, mára tudjuk, hogy Wagner zeneileg is sokat köszönhetett Lisztnek.

A két óriás zenei kapcsolatait bemutató koncerten először az 1857-58-ban, a Trisztán partitúrájával párhuzamosan készült Wesendonck-dalok szólalnak meg. Wagner és múzsája, Mathilde Wesendonck érzelmekkel áthatott kapcsolatának művészi lenyomatát Liszt-dalok: a zongoraváltozatban a Zarándokévek itáliai ciklusába tartozó három Petrarca-szonett mezzoszoprán hanghoz igazított verziói követik. A műsor második felét a II. Gyászgondola nyitja, melyet Liszt lányánál és sógoránál vendégeskedve Velencében írt, néhány héttel Wagner halála előtt. „Agyamban egy gyászgondola evezőlapátjainak mozgása lüktet [...] Megpróbáltam leírni, és kétszer újra kellett fogalmaznom, amiről aztán újabb gyászos dolgok jutottak az eszembe, és akartam, nem akartam, folytatni kellett a kottapapír összefirkálását, minden egyebet félretéve." - írta 1883. január 7-én kelt levelében, amikor még nem tudta balsejtelmeinek okát. A három év elteltével kiadott mű borítóján Wagner bayreuthi síremlékének képe szerepel.

Velence korábban Wagnert is elbűvölte.  Saját vallomása szerint a Trisztán és Isolda III. felvonásának pásztorsíp-zenéjét a gondolások éneke ihlette. A híres Trisztán-akkord mellett tehát a velencei tematika is közös a két óriás műveiben. Zenei kapcsolatuk egyik legnagyszerűbb műemléke, az Izolda szerelmi halála Liszt-féle zongoraátirata zárja az MTA Dísztermében rendezendő koncertet. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde és Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

További információ és jegyvásárlás a www.liszt-2011.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.