Klasszikus

Liszt és Wagner

2011.09.21. 18:08
Ajánlom
Október 2-án a Liszt és Európa kamarazenei fesztivál keretében a két Bayreuthban nyugvó óriás zenei kapcsolatát bemutató koncertet rendeznek, a családi viszonyokról pedig Nike Wagner tart előadást.

A Wagner-dédunoka és Liszt-ükunoka, Dr. Nike Wagner előadásához kapcsolódó koncert a zenetörténet egyik legjelentősebb - konfliktusoktól sem mentes - művészbarátságát körvonalazza. A fiatal Wagnert hosszú időn át Liszt támogatta, s a jelentős pénzbeli segítség mellett a német földről politikai okok miatt száműzött géniusz műveinek rendszeresen műsorra tűzte a weimari színházban, később pedig a Bayreuthi Ünnepi Játékok valóságos nagyköveteként népszerűsítette az eleinte veszteséges fesztivált. Bár a Wagner-leszármazottak élükön Liszt lányával, Cosimával (aki mint ismeretes, Liszt legkedvesebb tanítványa, Hans von Bülow férjeként szeretett bele az operaköltőbe) igyekezték titkolni, mára tudjuk, hogy Wagner zeneileg is sokat köszönhetett Lisztnek.

A két óriás zenei kapcsolatait bemutató koncerten először az 1857-58-ban, a Trisztán partitúrájával párhuzamosan készült Wesendonck-dalok szólalnak meg. Wagner és múzsája, Mathilde Wesendonck érzelmekkel áthatott kapcsolatának művészi lenyomatát Liszt-dalok: a zongoraváltozatban a Zarándokévek itáliai ciklusába tartozó három Petrarca-szonett mezzoszoprán hanghoz igazított verziói követik. A műsor második felét a II. Gyászgondola nyitja, melyet Liszt lányánál és sógoránál vendégeskedve Velencében írt, néhány héttel Wagner halála előtt. „Agyamban egy gyászgondola evezőlapátjainak mozgása lüktet [...] Megpróbáltam leírni, és kétszer újra kellett fogalmaznom, amiről aztán újabb gyászos dolgok jutottak az eszembe, és akartam, nem akartam, folytatni kellett a kottapapír összefirkálását, minden egyebet félretéve." - írta 1883. január 7-én kelt levelében, amikor még nem tudta balsejtelmeinek okát. A három év elteltével kiadott mű borítóján Wagner bayreuthi síremlékének képe szerepel.

Velence korábban Wagnert is elbűvölte.  Saját vallomása szerint a Trisztán és Isolda III. felvonásának pásztorsíp-zenéjét a gondolások éneke ihlette. A híres Trisztán-akkord mellett tehát a velencei tematika is közös a két óriás műveiben. Zenei kapcsolatuk egyik legnagyszerűbb műemléke, az Izolda szerelmi halála Liszt-féle zongoraátirata zárja az MTA Dísztermében rendezendő koncertet. Liszt és Wagner műveit Szabóki Tünde és Hanno Müller-Brachmann (ének), Steven Isserlis (gordonka), Simon Izabella és a fesztivál művészeti vezetője, Várjon Dénes (zongora) szólaltatják meg.

További információ és jegyvásárlás a www.liszt-2011.hu oldalon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.