Klasszikus

Liszt Ferenc a főszereplő Bayreuthban is

2011.03.27. 12:00
Ajánlom
Liszt Ferenc idén "főszereplő" Bayreuthban is. A bajor városban, az egyik legtekintélyesebb zenei fesztiválnak, a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak a helyszínén egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek a világhírű zeneszerzőre, zongoraművészre.

A 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc életének utolsó éveiben megszakításokkal többször járt a felső-frankföldi Bayreuthban, ahová személyes szálak fűzték. Egyik legjobb barátja az ugyancsak világhírű Richard Wagner volt. A német zeneszerzővel, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megalapítójával 1848 februárjában Drezdában ismerkedtek meg, és szoros barátságuk Liszt életének végéig tartott. Második lánya, az 1837-ben született Cosima pedig Wagnerhez ment feleségül.

"Rendkívül megtisztelő feladat Liszt Ferencet Bayreuthban ünnepelni" - nyilatkozta az eseménysorozat kapcsán a város zenei és színházi kulturális biztosa. Nicolaus Richter egy interjúban úgy vélte: ha Liszt nem élt volna, a bayreuthi játékokra is aligha került volna sor. Mindezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy barátságuk során Liszt Ferenc többször is pénzügyileg segítette a nehéz anyagi helyzetbe került Wagnert, és művészileg is támogatta őt. Így például 1850-ben Weimarban, ahol ő vezényelte Wagner Lohengrinjének ősbemutatóját. Richter elmondta azt is, hogy Bayreuth a Lisztről való ünnepi évfordulós megemlékezések tervezésében szorosan együttműködik Weimarral, Budapesttel, továbbá a mai Burgenlandban található Raiding - az egykori Doborján - városával. Liszt ugyanis az akkori Magyar Királysághoz tartozó Doborjánban született 1811. október 22-én. 1843 és 1861 között a weimari Staatskapelle vezető karnagya volt, a türingiai városban épp a napokban nyitották meg újra a nagyközönség előtt a zeneszerző korábbi nyári rezidenciáját, amely ma múzeumként működik. A tervezett bayreuthi Liszt-megemlékezések külön érdekessége, hogy a tervek szerint azok keretében a nyár folyamán fellép a Tel Aviv-i kamarazenekar. Mindez értesülések szerint Liszt emlékének köszönhető, Richard Wagnert ugyanis antiszemita nézetei miatt Izraelben mostanáig bojkottálták, operáit soha nem vitték színre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.