Klasszikus

Liszt Ferenc, a párbajhős

2020.10.04. 10:15
Ajánlom
Liszt és Thalberg zenei párbaját eleveníti fel Marc-André Hamelin új albuma. Legalábbis műsorválasztását illetően. De milyen lenne, ha a mai kor riválisai is a 19. századi módon rendeznék el különbségeiket: a billentyűknél?

1837-ben a magyar és a svájci zongoravirtuóz zenei párbajban mérték össze tudásukat. Ma már csak Liszt nevét ismeri a nagyközönség, de akkor a versengés kimenetele korántsem volt ilyen egyértelmű.

Mindkét zongoravirtuóz a húszas éveiben járt, népes és fanatikus rajongótáborral bírtak, vetélkedésüket egy bizonyos Belgiojoso hercegnő szalonjában rendezték meg Párizsban, az olasz szabadságharcosok javára.

„Liszt soha nem volt még ilyen kontrollált, gondolatgazdag, energikus és szenvedélyes; Thalberg soha nem játszott még lelkesülten és kellemmel.” Ezekkel a szavakkal írt egy jelenlévő kritikus, Jules Janin, és az alkalmat „nagyszerű mérkőzésnek” nevezte.

034571283203-171837.png

Liszt - Thalberg: Marc-André Hamelin lemeze (Fotó/Forrás: Hyperion 2020)

A hajmeresztő nehézségű darabok között volt Thalberg fantáziája Rossini Mózesének dallamaira, valamint Liszt Hexaméron című kompozíciója, amit maga a szerző is „szörnynek” nevezett. Az anekdota szerint a párbajt a hercegnő döntötte el: „Thalberg a legjobb zongorista a világon. Liszt az egyetlen.”

Marc-André Hamelin, napjaink egyik legtechnikásabb és legsokoldalúbb zongoraművésze Liszt és Thalberg operaparafrázisaiból készített lemezt. A New York Timesnak elmondta, elsősorban nem a párbaj felelevenítése volt a célja a lemezzel, egyszerűen a zenei repertoár érdekelte. (Olyan lemez, ami a párbajt eleveníti fel, kettő is készült, Steven Mayer játszik az egyiken, a másikon Raymond Lewenthal, de mindkettő szólóalbum.)

Hogy miért döntött az utókor Liszt mellett – illetve, hogy miért volt Liszt jobb zeneszerző Thalbergnél –, az a lemez alapján is egyértelmű:

a magyar virtuóz jobb arányérzékkel bírt, még a parafrázis kötetlen, improvizatív műfajában is képes volt elkerülni a céltalan frázisokat. Ha van zongoraművész, akit méltónak kell tartanunk az efféle virtuozitásnak a megidézésére, akkor az a többszörös Grammy-nyertes Hamelin: makulátlan technika uralja és mély zeneiség jellemzi a játékát.

Az más kérdés, hogy jelentenek-e valamit ezek az operaparafrázisok a zenetörténeti kontextusukból való kiszakítottságukban.

El tudnék képzelni egy olyan lemezt, amelyen valóban megmérkőzik két zongorista – esetleg élő közönség előtt, és akkor győzzön a jobb. Nem kiütéssel: billentyű-leütéssel. Akkor is, ha ma nem divat a versengés, legalábbis szólamok szintjén nem. De hát riválisok most is vannak. És az efféle izgalmakra is lenne igény. Csináljatok egy ilyen lemezt, drága vetekedő Művészek!

 

Hyperion, 2020

Ezért nem lesz soha még egy olyan, mint Liszt Ferenc

Kapcsolódó

Ezért nem lesz soha még egy olyan, mint Liszt Ferenc

A mai koncertlátogató alighanem nagyon meglepődne, ha meghallgatná a zongoraművészet aranykorának legkarakteresebb előadóját, Liszt Ferencet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.