Klasszikus

Liszt Ferenc, a párbajhős

2020.10.04. 10:15
Ajánlom
Liszt és Thalberg zenei párbaját eleveníti fel Marc-André Hamelin új albuma. Legalábbis műsorválasztását illetően. De milyen lenne, ha a mai kor riválisai is a 19. századi módon rendeznék el különbségeiket: a billentyűknél?

1837-ben a magyar és a svájci zongoravirtuóz zenei párbajban mérték össze tudásukat. Ma már csak Liszt nevét ismeri a nagyközönség, de akkor a versengés kimenetele korántsem volt ilyen egyértelmű.

Mindkét zongoravirtuóz a húszas éveiben járt, népes és fanatikus rajongótáborral bírtak, vetélkedésüket egy bizonyos Belgiojoso hercegnő szalonjában rendezték meg Párizsban, az olasz szabadságharcosok javára.

„Liszt soha nem volt még ilyen kontrollált, gondolatgazdag, energikus és szenvedélyes; Thalberg soha nem játszott még lelkesülten és kellemmel.” Ezekkel a szavakkal írt egy jelenlévő kritikus, Jules Janin, és az alkalmat „nagyszerű mérkőzésnek” nevezte.

034571283203-171837.png

Liszt - Thalberg: Marc-André Hamelin lemeze (Fotó/Forrás: Hyperion 2020)

A hajmeresztő nehézségű darabok között volt Thalberg fantáziája Rossini Mózesének dallamaira, valamint Liszt Hexaméron című kompozíciója, amit maga a szerző is „szörnynek” nevezett. Az anekdota szerint a párbajt a hercegnő döntötte el: „Thalberg a legjobb zongorista a világon. Liszt az egyetlen.”

Marc-André Hamelin, napjaink egyik legtechnikásabb és legsokoldalúbb zongoraművésze Liszt és Thalberg operaparafrázisaiból készített lemezt. A New York Timesnak elmondta, elsősorban nem a párbaj felelevenítése volt a célja a lemezzel, egyszerűen a zenei repertoár érdekelte. (Olyan lemez, ami a párbajt eleveníti fel, kettő is készült, Steven Mayer játszik az egyiken, a másikon Raymond Lewenthal, de mindkettő szólóalbum.)

Hogy miért döntött az utókor Liszt mellett – illetve, hogy miért volt Liszt jobb zeneszerző Thalbergnél –, az a lemez alapján is egyértelmű:

a magyar virtuóz jobb arányérzékkel bírt, még a parafrázis kötetlen, improvizatív műfajában is képes volt elkerülni a céltalan frázisokat. Ha van zongoraművész, akit méltónak kell tartanunk az efféle virtuozitásnak a megidézésére, akkor az a többszörös Grammy-nyertes Hamelin: makulátlan technika uralja és mély zeneiség jellemzi a játékát.

Az más kérdés, hogy jelentenek-e valamit ezek az operaparafrázisok a zenetörténeti kontextusukból való kiszakítottságukban.

El tudnék képzelni egy olyan lemezt, amelyen valóban megmérkőzik két zongorista – esetleg élő közönség előtt, és akkor győzzön a jobb. Nem kiütéssel: billentyű-leütéssel. Akkor is, ha ma nem divat a versengés, legalábbis szólamok szintjén nem. De hát riválisok most is vannak. És az efféle izgalmakra is lenne igény. Csináljatok egy ilyen lemezt, drága vetekedő Művészek!

 

Hyperion, 2020

Ezért nem lesz soha még egy olyan, mint Liszt Ferenc

Kapcsolódó

Ezért nem lesz soha még egy olyan, mint Liszt Ferenc

A mai koncertlátogató alighanem nagyon meglepődne, ha meghallgatná a zongoraművészet aranykorának legkarakteresebb előadóját, Liszt Ferencet.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Klasszikus ajánló

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Klasszikus interjú

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.