Klasszikus

Liszt Ferenc, a szupersztár

2010.07.05. 08:09
Ajánlom
A Lisztománia 2011-et, az osztrákok jubileumi programsorozatát már napszemüveges Liszt-óriásplakátokkal hirdetik a határ túlsó felén.

Liszt szülőfalujában, Raidingben (egykori nevén Doborjánban) 2010 a felvezetés éve. A 2006 óta minden évben megrendezett párnapos Liszt Fesztivál idén négy évszakossá bővült. A zeneszerző szülőháza mellé épült Liszt Ferenc Centrum új hangversenytermében az elmúlt időszakban januárban, márciusban, júniusban és a jövőben októberben adnak koncertet kitűnő zongoristák és remek zenekarok, akik között ott van Ránki Dezső, Andrei Gavrilov és a Wiener Akademie együttese is. 

Több más projekt mellett 2011 legnagyobb dobása a Lisztománia 2011 nevű, egész éves programsorozat lesz. A szervezők a címet Heinrich Heine német költőtől kölcsönözték, aki Liszt 1841-42-es berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval, utalva a közönség - különösen a hölgyek - szinte hisztérikus rajongására az előadó iránt. A Liszt-imádat és a mai sztárkultusz között sok a hasonlóság, amire a plakát is fel szeretné hívni a figyelmet: Liszt egyik ismert arcképére napszemüveget applikáltak, így a hosszúhajú zongoravirtuóz igazi, modern popsztár benyomását kelti.

A két intendáns, Eduard és Johannes Kutrowatz Liszt életművének teljes gazdagságát kívánja bemutatni. Az elképzelés már az idén formát ölt: januárban elindult a The Sound of Weimar című projekt, amelyben a Wiener Akademie együttes 2012-ig összesen hét koncerten bemutatja Liszt valamennyi zenekari művét az 1849-1860 közötti ősbemutatók előírásai alapján. Nemcsak a művekről, de Liszt életének momentumairól is többet megtudhatnak az érdeklődők azon a hat kiállításon, amit Burgenland több településén rendeznek majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.