Klasszikus

Liszt Ferenc és korának magyar egyházzenéje

2006.10.01. 00:00
Ajánlom
Ezzel a címmel október 1-jén kiállítás nyílik a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum anyagából az észak-komáromi (Felvidék) Szent András-templom oratóriumában. A kiállítást Watzatka Ágnes rendezte.

A tárlatot Enyedi Pál orgonaművész nyitja meg. A kiállítás egyben az immár 14. alkalommal megrendezett, a két Komárom templomaiban november végéig tartó Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei és egyházművészeti fesztivál nyitó rendezvénye.

A Harmonia Sacra Danubiana egy ökumenikus jellegű nemzetközi egyházzenei és egyházművészeti fesztivál. Észak- és Dél-Komárom városok templomaiban és közterületein főleg liturgikus alkalmak során megrendezett művészeti amatőr seregszemle. Célja, hogy a felvidéki magyar és az egyetemes magyar szakrális művészeti értékeket nemzetközi fórumon közvetítse elsősorban a zene, a kórusmuzsika nyelvén. Ugyanakkor más, a témához kapcsolódó, szakrális kiállítások, konferenciák, emlékavatások is kísérik a rendezvényt. A fesztivál szervezője Stubendek László.

Nem véletlen, hogy október utolsó harmadában zajlik az eseménysorozat. Ehhez az időszakhoz ugyanis több évforduló, jeles nap kötődik. Liszt Ferenc, aki világi művek mellett számos egyházi zeneművet hagyott ránk, 195 évvel ezelőtt, 1811. október 22-én született. A másik évforduló Komárom városához kötődik: a Szent András-templomot, amely az 1849-es nagy tűzvészben leégett, újjáépítették és 1860. október 28-án szentelték fel ismét.

Scitovszky János hercegprímás, aki az újraszentelést végezte, egy imát írt e nap tiszteletére és elrendelte, hogy ezentúl ünnepélyes keretek között emlékezzenek meg erről a napról, és az imát is olvassák fel a templomban. Az utolsó jeles nap október 31-e, a reformáció emléknapja, a protestáns egyházak nagy ünnepe.

Az ünnepségsorozat, amely 14 évvel ezelőtt tulajdonképpen zenei fesztiválnak indult, fokozatosan egyházművészeti fesztivál jelleget öltött. A hangversenyek, koncertek mellett ugyanis több vallási témájú kiállítás is nyílik majd a jeles esemény során.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.