Klasszikus

Liszt-film a Fidelión

2011.04.26. 12:57
Ajánlom
A Duna Televízió Ricordanza című alkotását a Fidelio is levetíti. Hogy mikor kapcsoljuk be a mozigépünket, azt az alábbi szavazással Önök dönthetik el.

A Dobronay László rendezte alkotás tv premierje húsvét vasárnap volt, díszbemutatójára pedig április 21-é került sor. Ezen az eseményen Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója elmondta, hogy a Liszt évfordulóhoz kívánnak kapcsolódni ezzel a filmmel, de nem ez az egyetlen megmozdulásuk a jubileum alkalmából. Hamarosan a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának Liszt-pályázatával párhuzamosan ők is filmpályázatot írnak ki. De míg a Minisztérium Liszt életéről szóló pályamunkákat vár, a Duna Televízió mobiltelefonnal készített, Liszt zenék illusztrálta rövidfilmeket vár, elsősorban fiataloktól. A felhívás hamarosan olvasható a Duna Televízió honlapján.

Bogányi Gergely, aki a téli forgatás alatt a mínusz három fokos hideggel dacolva ült zongorához és játszotta el Liszt legnehezebb zongoraműveit azt emelte ki, hogy „Az előadók mindig arra törekednek, hogy megfoghatóvá tegyék a megfoghatatlant és ebben a filmben mindez megtörtént." Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a film különleges értékeként említette, hogy az épületet valódi mivoltában tudta megmutatni, azaz sikerült ábrázolni „a kőbe zárt tradíciót, a Zeneakadémia templom jellegét - hiszen ide sokak valódi áhítattal lépnek be -, sőt, a hely szellemét is sikerült megidézni" - fogalmazott.

A film hamarosan látható lesz a Fidelión is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.