Klasszikus

Liszt-forgácsok

2013.02.20. 12:00
Ajánlom
Jean-Yves Clément Liszt Ferenc - avagy a szétforgácsolódás csodája című kötetét február 20-án mutatja be Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója a Régi Zeneakadémián.

Az egyedi szemléletmódot tükröző könyv, amelynek szokatlan címe figyelemfelkeltő módon világít rá Liszt különös, szerteágazóan megfoghatatlan művészi egyéniségének sajátosságaira, illetve sokszínű érdeklődésének az életműre gyakorolt hatásaira, tudatosan szubjektív munka. Mint Domokos Zsuzsanna megfogalmazta, "a könyv írójának személyes vallomását vehetjük kézbe, az ő Liszt-képe ez az írás". A rövid kötet nem törekszik teljességre. Liszt életének jelentősebb állomásaira koncetrál, és az életmű bemutatásakor is individuális szempontok szerint válogat, azzal a céllal, hogy - levelek és más Liszt-szövegek segítségével - a komponista egyéniségéről, művészi-emberi nagyságáról rajzoljon portrét.

Jean-Yves Clément francia zenetörténész a maga részéről nem titkolt rajongója Lisztnek, a 19. századi szellemi élet meghatározó alakjának. Ő hozta létre 2002-ben a Châteauroux-i Lisztománia Fesztivált, és ő a művészeti igazgatója a híres írónő, George Sand egykori kastélya köré fonódó, színes kulturális eseménysorozatnak, a nyaranta megrendezett Művészetek Kastélya - Nohant fesztiválnak is.

A könyvbemutatón fiatal zongoraművész, Gyöngyösi Ivett működik közre Liszt-művek megszólaltatásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Klasszikus

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.
Klasszikus hír

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.
Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.