Klasszikus

Liszt-forgácsok

2013.02.20. 12:00
Ajánlom
Jean-Yves Clément Liszt Ferenc - avagy a szétforgácsolódás csodája című kötetét február 20-án mutatja be Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója a Régi Zeneakadémián.

Az egyedi szemléletmódot tükröző könyv, amelynek szokatlan címe figyelemfelkeltő módon világít rá Liszt különös, szerteágazóan megfoghatatlan művészi egyéniségének sajátosságaira, illetve sokszínű érdeklődésének az életműre gyakorolt hatásaira, tudatosan szubjektív munka. Mint Domokos Zsuzsanna megfogalmazta, "a könyv írójának személyes vallomását vehetjük kézbe, az ő Liszt-képe ez az írás". A rövid kötet nem törekszik teljességre. Liszt életének jelentősebb állomásaira koncetrál, és az életmű bemutatásakor is individuális szempontok szerint válogat, azzal a céllal, hogy - levelek és más Liszt-szövegek segítségével - a komponista egyéniségéről, művészi-emberi nagyságáról rajzoljon portrét.

Jean-Yves Clément francia zenetörténész a maga részéről nem titkolt rajongója Lisztnek, a 19. századi szellemi élet meghatározó alakjának. Ő hozta létre 2002-ben a Châteauroux-i Lisztománia Fesztivált, és ő a művészeti igazgatója a híres írónő, George Sand egykori kastélya köré fonódó, színes kulturális eseménysorozatnak, a nyaranta megrendezett Művészetek Kastélya - Nohant fesztiválnak is.

A könyvbemutatón fiatal zongoraművész, Gyöngyösi Ivett működik közre Liszt-művek megszólaltatásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.