Klasszikus

Liszt francia kapcsolatai

2011.09.25. 10:19
Ajánlom
A Liszt és Európa kamarazenei fesztivál október 2-i zárókoncertjén Debussy és Saint-Saëns kompozíciói szólalnak meg Liszt „franciás” művei mellett. Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk a koncertre!

A program a Louvre egyik etruszk vázája által ihletett Orfeusz szimfonikus költemény szongorástrió-átiratával indul, melyet a Lisztet csodáló Saint-Saëns készített. Hogy a Liszt által is nagyra tartott francia zeneszerző - „Az ember lehet olyan zenész, mint Saint-Saëns, de nem lehet több nála." - méltatta Liszt a kollégáját - saját műveire is hatással volt a mester, azonnal nyilvánvalóvá válik c-moll cselló-zongora szonátáját hallgatva, melyben - különösen a zongoratechnikát, a gondolkodást és a harmóniavilágot tekintve - liszti hatásokat fedezhetünk fel. A két Saint-Saëns-kompozíció között Liszt és Debussy zenéjének kapcsolódásait villantja fel a műsor.

Az impresszionizmus hangját előlegező, s utóbb a zenei vízesések mintájává váló zongoraművet, A Villa d'Este szökőkútjait két Debussy-opus követi: az 1915-ös gordonka-zongora, valamint az életmű legvégén, 1917-ben befejezett hegedű-zongora szonáta. Liszt kevésbé ismert dalköltői terméséből francia nyelvűek hangzanak fel a szünet után. A hangvereseny - és a négynapos Liszt és Európa kamarazenei fesztivál - zárószámaként Liszt legnépszerűbb szimfonikus költeménye, a Lamartine-től származó francia nyelvű programmal ismertté vált Les Préludes kétzongorás változata hangzik fel. Az előadók: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis, Rohmann Ditta (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora). A koncertre három olvasónk másodmagával vendégünk lehet, amennyiben a helyes választ jelöli meg az alábbi kérdésre:

Hol hallotta Debussy Liszt előadásában az Au borde d'une source című zongoradarabot, melyet a francia szerző "vízi zenéinek" másik forrásaként tartanak számon?

Liszt és Európa - kamarazenei fesztivál

2011. október 2., 19:30
Budapest, MTA Díszterem

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.