Klasszikus

Liszt francia kapcsolatai

2011.09.25. 10:19
Ajánlom
A Liszt és Európa kamarazenei fesztivál október 2-i zárókoncertjén Debussy és Saint-Saëns kompozíciói szólalnak meg Liszt „franciás” művei mellett. Játsszon a Fidelióval és legyen vendégünk a koncertre!

A program a Louvre egyik etruszk vázája által ihletett Orfeusz szimfonikus költemény szongorástrió-átiratával indul, melyet a Lisztet csodáló Saint-Saëns készített. Hogy a Liszt által is nagyra tartott francia zeneszerző - „Az ember lehet olyan zenész, mint Saint-Saëns, de nem lehet több nála." - méltatta Liszt a kollégáját - saját műveire is hatással volt a mester, azonnal nyilvánvalóvá válik c-moll cselló-zongora szonátáját hallgatva, melyben - különösen a zongoratechnikát, a gondolkodást és a harmóniavilágot tekintve - liszti hatásokat fedezhetünk fel. A két Saint-Saëns-kompozíció között Liszt és Debussy zenéjének kapcsolódásait villantja fel a műsor.

Az impresszionizmus hangját előlegező, s utóbb a zenei vízesések mintájává váló zongoraművet, A Villa d'Este szökőkútjait két Debussy-opus követi: az 1915-ös gordonka-zongora, valamint az életmű legvégén, 1917-ben befejezett hegedű-zongora szonáta. Liszt kevésbé ismert dalköltői terméséből francia nyelvűek hangzanak fel a szünet után. A hangvereseny - és a négynapos Liszt és Európa kamarazenei fesztivál - zárószámaként Liszt legnépszerűbb szimfonikus költeménye, a Lamartine-től származó francia nyelvű programmal ismertté vált Les Préludes kétzongorás változata hangzik fel. Az előadók: Arvid Engegard (hegedű), Steven Isserlis, Rohmann Ditta (gordonka), Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Simon Izabella és Várjon Dénes (zongora). A koncertre három olvasónk másodmagával vendégünk lehet, amennyiben a helyes választ jelöli meg az alábbi kérdésre:

Hol hallotta Debussy Liszt előadásában az Au borde d'une source című zongoradarabot, melyet a francia szerző "vízi zenéinek" másik forrásaként tartanak számon?

Liszt és Európa - kamarazenei fesztivál

2011. október 2., 19:30
Budapest, MTA Díszterem

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.