Klasszikus

Liszt: Haláltánc – a szólista: Farkas Gábor

2014.10.22. 17:01
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar november 2-i koncertjén Liszt: Haláltánc című művében a zongoraszólót Farkas Gábor játssza.

Farkas Gábor, Liszt-díjas zongoraművész (1981) öt évesen kezdett zongorázni, mostanra már egyetemi és doktori fokozatot is szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia elvégzése után William Grant Naboré növendéke lett a Como-i Nemzetközi Zongora Akadémián, Olaszországban.

Magával ragadó játéka elvarázsolja a közönséget nem csak itthon, de Európa-, sőt világszerte. Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett olyan híres koncerttermekben játszott, mint a velencei Teatro la Fenice, a berlini Konzerthaus, a szöuli Seoul Art Center, a shanghaji Oriental Art Center és a tokiói Tokyo Bunka Kaikan. Farkas Gábor olyan híres nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a berlini "International Piano Forum", zwickaui "Schumann Fesztivál", a thüringiai "Bach Fesztivál", a weimari "Pélerinages Fesztivál" vagy a gödöllői Liszt Ferenc Fesztivál.

2011 januárjában a Liszt-év Művészetek Palotájában tartandó hivatalos nyitókoncertjének ő volt a szólistája, ahol a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lépett fel. Kocsis mellett dolgozott már Fischer Ádámmal, Olli Mustonennel, Philippe Benderrel, George Tchitchinadzéval és Vásáry Tamással is.

Farkas Gábor Pro Europa és Liszt Ferenc és Fischer Annie ösztöndíjakat nyert el az elmúlt években Budapesten, valamint Strassbourban az Európai Kulturális Alap ösztöndíját kapta meg.

"Liszt olyan kozmopolita volt, aki követendő példa lehet a mai zongoristák számára is. A zenekarszerű zongorajáték volt a valódi specialitása. Liszt művei megkerülhetetlenek egy zongorista számára, így az érdeklődés nem apad, mert nem apadhat életműve iránt. Számomra Liszt zenéje a zongorairodalom betetőzése. Technikai és főleg érzelmi szempontból is olyan csúcspont, amit nagyon kevés szerző tud megadni. Az az út, amit bejárt, és amit a művei által mi magunk is végigjárhatunk, számomra követendő példa." - mondta Farkas Gábor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.