Klasszikus

Liszt-kiállítás Bayreuthban

2011.06.29. 10:42
Ajánlom
Liszt Ferenc és Bayreuth, valamint a zeneszerző és a szintén világhírű Richard Wagner kapcsolatát mutatja be a németországi városban június 29-én nyíló kiállítás.

A 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferenc életének utolsó éveiben többször járt Bayreuthban, ahová személyes szálak fűzték: egyik legjobb barátja az ugyancsak világhírű Richard Wagner volt. A német zeneszerzővel, a Bayreuthi Ünnepi Játékok megalapítójával 1848 februárjában Drezdában ismerkedtek meg és szoros barátság alakult ki közöttük. Liszt második lánya, az 1837-ben született Cosima Wagnerhez ment feleségül 1870-ben.

Liszt először 61 éves korában, 1872-ben járt Bayreuthban, ez a Bayreuthi Történeti Múzeum kiállításának kiindulópontja. Wagner 1883-ban bekövetkezett haláláig Liszt még tizenegy alkalommal látogatott el a városba, közben támogatta a Festspielhaus építésére indított gyűjtést és segített az ünnepi játékok elindításában is. "Az ünnepi játékok ötlete teljesen magával ragadta, ahol és ahogyan csak tudott, mindenütt ezért kampányolt" - fogalmazott a múzeumigazgató.

Wagner halála után Liszt bayreuthi látogatásai ritkultak. Lánya, Cosima ugyanis "sztárvendégként" kezelte híres, a közönség által csodált apját, a Wahnfried-villában tartott estélyeket és fogadásokat általa tette rangosabbá, azért vele, mert Wagner már nem élt - tette hozzá Sylvia Habermann. Bayreuthban, az ünnepi játékok idején érte a halál Liszt Ferencet 1886-ban. Már betegen érkezett az eseményre, a Parsifalt, valamint a Trisztán és Izoldát azonban még megtekintette, mielőtt tüdőgyulladás következtében meghalt; a ház falán ma tábla őrzi emlékét. Kívánságának megfelelően Bayreuthban temették el; szülőhelye, Doborján (ma az ausztriai Raiding) és az évek óra vele élő Carolyne Sayn-Wittgenstein nem kis sajnálatára.

Az október 2-ig látható bayreuthi kiállítás felidézi a Liszt temetése körül kialakult vitát és emlékeztet arra is, milyen hatalmas gyászmenet kísérte a zeneszerző-zongoraművészt utolsó útján a városból a temetőbe. "Több mint száz koszorú volt ott, a legfontosabbat Viktória angol királynő küldte" - jegyezte meg Sylvia Habermann. 

Bayreuthban nemcsak az ünnepi játékok ideje alatt, hanem egész évben koncertekkel, felolvasásokkal, előadásokkal és kiállításokkal emlékeznek Liszt Ferencre. Nicolaus Richter, a város zenei és színházi biztosa egy korábbi interjúban azt hangsúlyozta: ha Liszt nem élt volna, a bayreuthi játékokra is aligha került volna sor. Emlékeztetett arra, hogy barátságuk során Liszt Ferenc többször is pénzügyileg segítette a nehéz anyagi helyzetbe került Wagnert és művészileg is támogatta őt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.