Klasszikus

Liszt-koncert a Vatikánban

2011.05.27. 12:10
Ajánlom
A magyar EU-elnökség és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, XVI. Benedek pápa tiszteletére rendeznek pénteken 18 órakor koncertet a vatikáni audiencia-teremben; Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével.

Rendkívüli helyszínen folytatódik a Liszt-évforduló olaszországi koncertsorozata: a Szent Péter bazilika szomszédságában található VI. Pál audiencia-teremben csendül fel többek között az Ave Maria (Római harangok) és Liszt Ferenc 13. zsoltára. A koncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Antal Mátyás karigazgatóval, szólót Horváth István tenor énekel. Vezényel Kocsis Zoltán. A hétezer férőhelyes teremben előjegyezhető jegyek az MTI értesülései szerint gyorsan elfogytak, az olaszországi magyarok és az olasz közönség sem akarta kihagyni a magyar koncertet. A rendezvény május végi időpontját Schmitt Pál köztársasági elnök tavaly szeptemberi látogatásakor jelentették be a castelgandolfói pápai rezidencián. Az idei évben ez a hatodik Liszt-koncert Itáliában: a sorozat februárban a Quirinale római köztársasági elnöki palotában kezdődött szintén a magyar államfő jelenlétében, áprilisban Velencében, Triesztben és Palermóban ünnepelték meg az évfordulót, május elején pedig a Firenzében rendezett Európa Fesztivál keretében tartottak koncertet a Palazzo Vecchio reneszánsz termeiben.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország koncertet ad a Vatikánban: a 2000-es jubileumi szent évben a Danubius Ifjúsági Szimfonikus Zenekar lépett fel II. János Pál előtt. A vatikáni koncertre Schmitt Pál Varsóból érkezik. A szentszéki magyar nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott információk szerint a koncert előtt XVI. Benedek pápa az államfőt és feleségét fogadja negyedórás audiencián. Ezután az egyházfő és az államfő közösen lép be a VI. Pál audiencia-terembe, majd a koncert előtt Schmitt Pál tart rövid olasz-magyar nyelvű köszöntőt. A mintegy egyórás koncert végén XVI. Benedek mond beszédet, és a Vatikánban szerzett értesülések szerint a pápa is szól majd magyarul. Ezt követően XVI. Benedek köszönti a koncerten jelen levő magyar állami és egyházi méltóságokat, a küldöttségek tagjait és a művészeket. Az este a Római Magyar Akadémián fogadással zárul.

A koncertre mintegy hatvan fős magyar delegáció érkezett a Vatikánba: az államfő mellett jelen lesz a Párizsból, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségről érkezett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Szabó Istvan református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Borberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza katolikus lelkipásztor, cigánypasztorációs referens.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.