Klasszikus

Liszt-koncert videóval

2011.05.11. 17:19
Ajánlom
A Liszt-maraton keretében május 22-én este hattól Clara és Florian Frühstück rendhagyó videós Liszt-zongorakoncertet adnak.

Az egész napos Liszt-maraton a fiatalabb generációt szeretné megszólítani. Koncertek, bemutatók és interaktív előadások várják a publikumot, amely Liszt muzsikáját ezen a napon a hagyományostól eltérő módon élvezheti. A burgenlandi zongoraművész, Clara Frühstück is különleges módon kapcsolódik be a budapesti Liszt-maratonba.

Clara előszeretettel állítja egymás mellé koncertjein klasszikus és kortárs szerzők műveit - így tesz május 22-én este hatkor is, amikor Liszt zongoraművei között Messiaen, Ligeti, Furrer és Takács Jenő darabjait szólaltatja meg. A Liszt-műveket szokatlan megvilágításba helyező koncertműsor által ígért élményt fokozza a zongora fölé kivetített videómontázs, melyet testvére, Florian állított össze. (A részletes program a Liszt-év honlapján található meg.)

A fiatal burgenlandi zongorista, aki a raidingi Liszt-fesztivál „követeként" is működik, három éves kora óta zongorázik, a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen végzett Johannes Kutrowatznál, aki egyben a raidingi Liszt-fesztivál intendánsa. Clara Frühstück számos zenei verseny, többek között a fiatal koncert-zongoristák salzburgi versenyének, és a Győri Liszt Ferenc ifjúsági zongoraverseny díjazottja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.