Klasszikus

Liszt-koncertek Londonban

2011.01.27. 16:56
Ajánlom
Világhírű magyar előadóművészek fellépéseivel folytatódik a héten a Liszt-bicentenáriumi rendezvénysorozat a brit fővárosban.

A Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett nagy-britanniai kulturális rendezvények részeként a brit főváros modern kulturális komplexumában, a Kings Place-en szerdától szombatig tart koncertsorozat. Szerdán Bogányi Gergely és Kelemen Barnabás ad elő Liszt- és Bartók-műveket, csütörtökön pedig Klukon Edit és Ránki Dezső játszik: a műsorukon szereplő Faust-szimfónia kétzongorás átirata lesz a mű nagy-britanniai premierje.

A Kings Place vendége lesz a héten Nagy-Britannia egyik leghíresebb, Magyarországon is ismert kamarakórusa, a Joyful Company of Singers Peter Broadbent vezényletével. Koncertet ad a magyar népzenei hagyományokat ápoló - Liszt műveinek népzenei forrásait is feldolgozó - Jánosi Együttes is, a műsorsorozat szombat este Várjon Dénes zongoraművész előadásával zárul.

A rendezvények nyitányaként másfél hete a legnagyobb londoni kulturális központban, a Royal Festival Hallban teltházas, nagy sikerű koncertet adott a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével. A hangverseny díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök volt. A zenekar Haydn Oxford-szimfóniáját, Liszt első zongoraversenyét, majd Beethoven VI. szimfóniáját adta elő, ráadásként pedig eljátszotta Brahms 23. magyar táncát és Johann Strauss egyik polkáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.