Klasszikus

Liszt koncertek orgonavirágzással – interjú Érdi Tamással

2011.06.18. 07:31
Ajánlom
A virágzó orgonák illata mindenhol végigkísérte a zongoraművészt Macedóniát, Angliát és Kanadát is érintő koncertkörútján.

- Az elmúlt hetekben Hurstwoodban, Edmontban, Torontóban, Kitchenerben, Hamiltonban, Delhyben adtál hangversenyt. Úgy tűnik, nem unatkozol a Liszt-évben sem.

- Valóban, a kétszáz éves születésnapon ennyi Liszt-művet játszani igazi öröm! A koncertek hangulatáról pedig azt érzem, hogy Liszt népszerűbb, mint valaha, pedig hát ő nem panaszkodhatott: már életében is világhírre tett szert, ami keveseknek adatik meg, azóta is.

- Előzetes beszélgetéseinkből tudom, hogy nem szereted a Lisztománia kifejezést, pedig elég gyakran hallani az évforduló kapcsán és Ausztriában óriásplakátokon ezzel népszerűsítik a Liszt-évet.

- Alan Walker háromkötetes, fantasztikus művének is köszönhetően sokat tudok Lisztről, hiszen ő minden tévhitnek utána járt és bámulatos kutatómunkát végzett. Legutóbb Dél-Karolinában vett át egy kitüntetést, a világ minden részére hívják előadást tartani, úgyhogy nagy öröm volt számomra, amikor megjelent a hamiltoni koncertemen és megismerhettem, beszélgethettem vele. Az ő könyvéből tudok a Lisztomániáról is. Ezt a jelzőt egyébként eredetileg nem jó értelemben ragasztotta rá Lisztre az őt nem kedvelő Heine, és kifejezetten gúnyos jelzőnek szánta, mert a Liszt körüli rajongást mélységesen elítélte, szenzáció hajhászásnak hitte, vagy irigykedett, ki tudja? Mindenesetre rossz ízűnek érzem ezzel reklámozni a kétszázadik születésnapot...

- Ez a találkozás volt a legnagyobb élményed Kanadában?

- Kétségtelen nagy megtiszteltetés, és főleg meglepetés volt számomra Alan Walker jelenléte, tudom, milyen rettenetesen zsúfolt a programja a Liszt-évben, és az ő gratulációja különösen jó érzés számomra. De azért hozzá kell tennem, hogy koncertezni ebben a hatalmas országban ugyancsak felejthetetlen élmény és hogy itt tanulhattam, sőt rendszeresen visszahívnak, életem nagyon fontos részét képezi.

- De alig pihensz, s máris újabb koncertkörút?

- Igen, erdélyi kastélyokban most nemcsak Lisztet, hanem Schumannt is fogok zongorázni, nagyon várom ezt az utat is, mert nincs nagyszerűbb élmény, mint régi barátokkal találkozni Kanadától Székelyföldig. A delhy-i református pap családjától viszem az üzenetet a Marosvásárhely közeli Vargyasra, ahol a Dániel Kastélyban játszom, de legalább annyira kíváncsi vagyok a zabolai Mikes Kastélyra, ahol állítólag Liszt is zongorázott, s a hangszert egy bukaresti múzeumban őrzik. Decemberben ki is próbálom, mert Liszt A-dúr zongoraversenyével én zárom a romániai Liszt-évet Bukarestben, az Enescu Szimfonikus Zenekarral. Úgyhogy Romániába is ilyen visszajáró lélek vagyok.

- Szegeden ugyanezt a versenyművet játszod majd Kocsis Zoltán vezényletével.

- Legnagyobb élményeim közé tartozik, ha az ő vezényletével zongorázhatok: mindig úgy érzem, ha együtt dolgozunk, az felér egy mesterkurzussal.

- A Nemzeti Filharmonikusokkal ezek szerint jó a kapcsolatod, a Grazioso Kamarazenekarral is van jó néhány koncerted ebben az évben is.

- Mozartot, Bachot játszunk rendszeresen és most kamarázni is fogunk. A novemberi Élet menete koncerten a Zsinagógában Schumann Esz-dúr zongoraötösét játsszuk majd. 

- Ősszel Kárpátalján is lesz egy koncertkörutad, tehát még december előtt is kétszer mégy Romániába.

- Temesváron és Szatmárnémetiben beszélgetős koncerteket tartok, ahol sok-sok (köztük Alan Walker könyvéből merített) érdekességet fogok megosztani a jelen lévőkkel. Ezt már kipróbáltam februárban, egy Veszprém megyei iskolai koncertsorozaton, ahonnan sok érdekes és hasznos visszajelzést kaptam. A gyerekek olyan kíváncsiak lettek a Liszt-életműre, hogy többen jelentkeztek az országos Liszt vetélkedőkre. Ilyen hírek után úgy érzem, minden iskolában népszerűsíteni kellene Lisztet, mert a gyerekeknél nincs fogékonyabb, lelkesebb közönség. A kárpátaljai koncertekre is nagyon várom a fiatalokat!

- Szerbia, Szlovénia, Ukrajana és Horvátország - itt lesznek még hasonló hangversenyeid ebben a sorozatban.

- Összesen kilenc városban. Szabadkán és Szatmárnémetin kívül még egyik városban sem játszottam, nagy izgalommal várom az új közönséget.

- Ejtsünk néhány szót egy másik fontos eseményről is. Ennyi Liszt-koncert után teljesen új repertoárral jelentkezel novemberben a Müpában?

- A Művészetek Palotájában tavaly már volt Liszt-koncertem, és úgy gondoltam, hogy Schumann ugyancsak kétszáz éves születésnapja eltörpült idén, ezért eljátszom a Karnevált. Előadok meg néhány Beethoven- és Bach-művet, és persze legújabb kedvencemet, Prokofjev Romeó és Júliájának részleteit, amibe Eckhardt Gábor bíztatására szerettem bele, s hálás is vagyok érte, mert jól esik játszani ennyi romantikus zene után egy kis orosz muzsikát. Bartók-darabokkal is nagyon jó foglalkozni. Legutóbb Korhecz Imola József Attila műsorában játszhattam a Költészet Napján.

-  Hogyan lehet ennyiféle anyagot észben, fejben tartani, kotta-látás nélkül?

- Ne felejtsd el, hogy Becht Erika kiskorom óta mellettem van, és nemcsak az új anyagok megismertetésében segít, hanem a régebben játszott darabok átismétlésénél is. Hihetetlen szigorral, precizitással ellenőriz, javít, korrigál. "Te nem tévedhetsz, téged nem sajnálhatnak!" - szokta mondani. Szerintem nekem van a világon a legjobb, legtökéletesebb "kottám"!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.