Klasszikus

Liszt koncertek orgonavirágzással – interjú Érdi Tamással

2011.06.18. 07:31
Ajánlom
A virágzó orgonák illata mindenhol végigkísérte a zongoraművészt Macedóniát, Angliát és Kanadát is érintő koncertkörútján.

- Az elmúlt hetekben Hurstwoodban, Edmontban, Torontóban, Kitchenerben, Hamiltonban, Delhyben adtál hangversenyt. Úgy tűnik, nem unatkozol a Liszt-évben sem.

- Valóban, a kétszáz éves születésnapon ennyi Liszt-művet játszani igazi öröm! A koncertek hangulatáról pedig azt érzem, hogy Liszt népszerűbb, mint valaha, pedig hát ő nem panaszkodhatott: már életében is világhírre tett szert, ami keveseknek adatik meg, azóta is.

- Előzetes beszélgetéseinkből tudom, hogy nem szereted a Lisztománia kifejezést, pedig elég gyakran hallani az évforduló kapcsán és Ausztriában óriásplakátokon ezzel népszerűsítik a Liszt-évet.

- Alan Walker háromkötetes, fantasztikus művének is köszönhetően sokat tudok Lisztről, hiszen ő minden tévhitnek utána járt és bámulatos kutatómunkát végzett. Legutóbb Dél-Karolinában vett át egy kitüntetést, a világ minden részére hívják előadást tartani, úgyhogy nagy öröm volt számomra, amikor megjelent a hamiltoni koncertemen és megismerhettem, beszélgethettem vele. Az ő könyvéből tudok a Lisztomániáról is. Ezt a jelzőt egyébként eredetileg nem jó értelemben ragasztotta rá Lisztre az őt nem kedvelő Heine, és kifejezetten gúnyos jelzőnek szánta, mert a Liszt körüli rajongást mélységesen elítélte, szenzáció hajhászásnak hitte, vagy irigykedett, ki tudja? Mindenesetre rossz ízűnek érzem ezzel reklámozni a kétszázadik születésnapot...

- Ez a találkozás volt a legnagyobb élményed Kanadában?

- Kétségtelen nagy megtiszteltetés, és főleg meglepetés volt számomra Alan Walker jelenléte, tudom, milyen rettenetesen zsúfolt a programja a Liszt-évben, és az ő gratulációja különösen jó érzés számomra. De azért hozzá kell tennem, hogy koncertezni ebben a hatalmas országban ugyancsak felejthetetlen élmény és hogy itt tanulhattam, sőt rendszeresen visszahívnak, életem nagyon fontos részét képezi.

- De alig pihensz, s máris újabb koncertkörút?

- Igen, erdélyi kastélyokban most nemcsak Lisztet, hanem Schumannt is fogok zongorázni, nagyon várom ezt az utat is, mert nincs nagyszerűbb élmény, mint régi barátokkal találkozni Kanadától Székelyföldig. A delhy-i református pap családjától viszem az üzenetet a Marosvásárhely közeli Vargyasra, ahol a Dániel Kastélyban játszom, de legalább annyira kíváncsi vagyok a zabolai Mikes Kastélyra, ahol állítólag Liszt is zongorázott, s a hangszert egy bukaresti múzeumban őrzik. Decemberben ki is próbálom, mert Liszt A-dúr zongoraversenyével én zárom a romániai Liszt-évet Bukarestben, az Enescu Szimfonikus Zenekarral. Úgyhogy Romániába is ilyen visszajáró lélek vagyok.

- Szegeden ugyanezt a versenyművet játszod majd Kocsis Zoltán vezényletével.

- Legnagyobb élményeim közé tartozik, ha az ő vezényletével zongorázhatok: mindig úgy érzem, ha együtt dolgozunk, az felér egy mesterkurzussal.

- A Nemzeti Filharmonikusokkal ezek szerint jó a kapcsolatod, a Grazioso Kamarazenekarral is van jó néhány koncerted ebben az évben is.

- Mozartot, Bachot játszunk rendszeresen és most kamarázni is fogunk. A novemberi Élet menete koncerten a Zsinagógában Schumann Esz-dúr zongoraötösét játsszuk majd. 

- Ősszel Kárpátalján is lesz egy koncertkörutad, tehát még december előtt is kétszer mégy Romániába.

- Temesváron és Szatmárnémetiben beszélgetős koncerteket tartok, ahol sok-sok (köztük Alan Walker könyvéből merített) érdekességet fogok megosztani a jelen lévőkkel. Ezt már kipróbáltam februárban, egy Veszprém megyei iskolai koncertsorozaton, ahonnan sok érdekes és hasznos visszajelzést kaptam. A gyerekek olyan kíváncsiak lettek a Liszt-életműre, hogy többen jelentkeztek az országos Liszt vetélkedőkre. Ilyen hírek után úgy érzem, minden iskolában népszerűsíteni kellene Lisztet, mert a gyerekeknél nincs fogékonyabb, lelkesebb közönség. A kárpátaljai koncertekre is nagyon várom a fiatalokat!

- Szerbia, Szlovénia, Ukrajana és Horvátország - itt lesznek még hasonló hangversenyeid ebben a sorozatban.

- Összesen kilenc városban. Szabadkán és Szatmárnémetin kívül még egyik városban sem játszottam, nagy izgalommal várom az új közönséget.

- Ejtsünk néhány szót egy másik fontos eseményről is. Ennyi Liszt-koncert után teljesen új repertoárral jelentkezel novemberben a Müpában?

- A Művészetek Palotájában tavaly már volt Liszt-koncertem, és úgy gondoltam, hogy Schumann ugyancsak kétszáz éves születésnapja eltörpült idén, ezért eljátszom a Karnevált. Előadok meg néhány Beethoven- és Bach-művet, és persze legújabb kedvencemet, Prokofjev Romeó és Júliájának részleteit, amibe Eckhardt Gábor bíztatására szerettem bele, s hálás is vagyok érte, mert jól esik játszani ennyi romantikus zene után egy kis orosz muzsikát. Bartók-darabokkal is nagyon jó foglalkozni. Legutóbb Korhecz Imola József Attila műsorában játszhattam a Költészet Napján.

-  Hogyan lehet ennyiféle anyagot észben, fejben tartani, kotta-látás nélkül?

- Ne felejtsd el, hogy Becht Erika kiskorom óta mellettem van, és nemcsak az új anyagok megismertetésében segít, hanem a régebben játszott darabok átismétlésénél is. Hihetetlen szigorral, precizitással ellenőriz, javít, korrigál. "Te nem tévedhetsz, téged nem sajnálhatnak!" - szokta mondani. Szerintem nekem van a világon a legjobb, legtökéletesebb "kottám"!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.