Klasszikus

Liszt koncertek orgonavirágzással – interjú Érdi Tamással

2011.06.18. 07:31
Ajánlom
A virágzó orgonák illata mindenhol végigkísérte a zongoraművészt Macedóniát, Angliát és Kanadát is érintő koncertkörútján.

- Az elmúlt hetekben Hurstwoodban, Edmontban, Torontóban, Kitchenerben, Hamiltonban, Delhyben adtál hangversenyt. Úgy tűnik, nem unatkozol a Liszt-évben sem.

- Valóban, a kétszáz éves születésnapon ennyi Liszt-művet játszani igazi öröm! A koncertek hangulatáról pedig azt érzem, hogy Liszt népszerűbb, mint valaha, pedig hát ő nem panaszkodhatott: már életében is világhírre tett szert, ami keveseknek adatik meg, azóta is.

- Előzetes beszélgetéseinkből tudom, hogy nem szereted a Lisztománia kifejezést, pedig elég gyakran hallani az évforduló kapcsán és Ausztriában óriásplakátokon ezzel népszerűsítik a Liszt-évet.

- Alan Walker háromkötetes, fantasztikus művének is köszönhetően sokat tudok Lisztről, hiszen ő minden tévhitnek utána járt és bámulatos kutatómunkát végzett. Legutóbb Dél-Karolinában vett át egy kitüntetést, a világ minden részére hívják előadást tartani, úgyhogy nagy öröm volt számomra, amikor megjelent a hamiltoni koncertemen és megismerhettem, beszélgethettem vele. Az ő könyvéből tudok a Lisztomániáról is. Ezt a jelzőt egyébként eredetileg nem jó értelemben ragasztotta rá Lisztre az őt nem kedvelő Heine, és kifejezetten gúnyos jelzőnek szánta, mert a Liszt körüli rajongást mélységesen elítélte, szenzáció hajhászásnak hitte, vagy irigykedett, ki tudja? Mindenesetre rossz ízűnek érzem ezzel reklámozni a kétszázadik születésnapot...

- Ez a találkozás volt a legnagyobb élményed Kanadában?

- Kétségtelen nagy megtiszteltetés, és főleg meglepetés volt számomra Alan Walker jelenléte, tudom, milyen rettenetesen zsúfolt a programja a Liszt-évben, és az ő gratulációja különösen jó érzés számomra. De azért hozzá kell tennem, hogy koncertezni ebben a hatalmas országban ugyancsak felejthetetlen élmény és hogy itt tanulhattam, sőt rendszeresen visszahívnak, életem nagyon fontos részét képezi.

- De alig pihensz, s máris újabb koncertkörút?

- Igen, erdélyi kastélyokban most nemcsak Lisztet, hanem Schumannt is fogok zongorázni, nagyon várom ezt az utat is, mert nincs nagyszerűbb élmény, mint régi barátokkal találkozni Kanadától Székelyföldig. A delhy-i református pap családjától viszem az üzenetet a Marosvásárhely közeli Vargyasra, ahol a Dániel Kastélyban játszom, de legalább annyira kíváncsi vagyok a zabolai Mikes Kastélyra, ahol állítólag Liszt is zongorázott, s a hangszert egy bukaresti múzeumban őrzik. Decemberben ki is próbálom, mert Liszt A-dúr zongoraversenyével én zárom a romániai Liszt-évet Bukarestben, az Enescu Szimfonikus Zenekarral. Úgyhogy Romániába is ilyen visszajáró lélek vagyok.

- Szegeden ugyanezt a versenyművet játszod majd Kocsis Zoltán vezényletével.

- Legnagyobb élményeim közé tartozik, ha az ő vezényletével zongorázhatok: mindig úgy érzem, ha együtt dolgozunk, az felér egy mesterkurzussal.

- A Nemzeti Filharmonikusokkal ezek szerint jó a kapcsolatod, a Grazioso Kamarazenekarral is van jó néhány koncerted ebben az évben is.

- Mozartot, Bachot játszunk rendszeresen és most kamarázni is fogunk. A novemberi Élet menete koncerten a Zsinagógában Schumann Esz-dúr zongoraötösét játsszuk majd. 

- Ősszel Kárpátalján is lesz egy koncertkörutad, tehát még december előtt is kétszer mégy Romániába.

- Temesváron és Szatmárnémetiben beszélgetős koncerteket tartok, ahol sok-sok (köztük Alan Walker könyvéből merített) érdekességet fogok megosztani a jelen lévőkkel. Ezt már kipróbáltam februárban, egy Veszprém megyei iskolai koncertsorozaton, ahonnan sok érdekes és hasznos visszajelzést kaptam. A gyerekek olyan kíváncsiak lettek a Liszt-életműre, hogy többen jelentkeztek az országos Liszt vetélkedőkre. Ilyen hírek után úgy érzem, minden iskolában népszerűsíteni kellene Lisztet, mert a gyerekeknél nincs fogékonyabb, lelkesebb közönség. A kárpátaljai koncertekre is nagyon várom a fiatalokat!

- Szerbia, Szlovénia, Ukrajana és Horvátország - itt lesznek még hasonló hangversenyeid ebben a sorozatban.

- Összesen kilenc városban. Szabadkán és Szatmárnémetin kívül még egyik városban sem játszottam, nagy izgalommal várom az új közönséget.

- Ejtsünk néhány szót egy másik fontos eseményről is. Ennyi Liszt-koncert után teljesen új repertoárral jelentkezel novemberben a Müpában?

- A Művészetek Palotájában tavaly már volt Liszt-koncertem, és úgy gondoltam, hogy Schumann ugyancsak kétszáz éves születésnapja eltörpült idén, ezért eljátszom a Karnevált. Előadok meg néhány Beethoven- és Bach-művet, és persze legújabb kedvencemet, Prokofjev Romeó és Júliájának részleteit, amibe Eckhardt Gábor bíztatására szerettem bele, s hálás is vagyok érte, mert jól esik játszani ennyi romantikus zene után egy kis orosz muzsikát. Bartók-darabokkal is nagyon jó foglalkozni. Legutóbb Korhecz Imola József Attila műsorában játszhattam a Költészet Napján.

-  Hogyan lehet ennyiféle anyagot észben, fejben tartani, kotta-látás nélkül?

- Ne felejtsd el, hogy Becht Erika kiskorom óta mellettem van, és nemcsak az új anyagok megismertetésében segít, hanem a régebben játszott darabok átismétlésénél is. Hihetetlen szigorral, precizitással ellenőriz, javít, korrigál. "Te nem tévedhetsz, téged nem sajnálhatnak!" - szokta mondani. Szerintem nekem van a világon a legjobb, legtökéletesebb "kottám"!

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.