Klasszikus

Liszt-maraton: Teremts magadnak emlékeket!

2011.05.09. 17:39
Ajánlom
Május 22-én könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek és interaktív előadások sora várja az érdeklődőket a Millenárison.

A Liszt-szállóigét a Liszt-maraton tegező formára váltja, hiszen a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda (a nagysikerű 2009-es Haydn-maraton mintájára megvalósuló) rendezvénye ezúttal elsősorban az ifjabb korosztályokat invitálja az emlék- és élményszerzésre, s persze a klasszikus zenével való barátkozásra. Könnyed hangvételű és fesztelen légkörű koncertek és interaktív előadások sora várja az érdeklődőket, akik e legkevésbé sem formális programokon a Liszt muzsikájára kergetőző Tom macskával és Jerry egérrel éppúgy találkozhatnak majd, akárcsak a különféle zenei és előadói stílusokat ötvöző művészekkel. A koncertek mellett kézműves foglalkozások és egy főzőshow keretében Liszt ínyére való finomságok várják a Millenárisra kilátogatókat. Az egész napos rendezvény házigazdája: Novák Péter. Az esti crossover koncertek kivételével az összes program ingyenesen látogatható.

A Millenáris egész területén (Teátrum, Fogadó, Fogadó padlás és Szabadtéri színpad) délelőtt 10 órától este 11 óráig várják a szervezők az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A délelőtt a gyermekeké, hiszen a programokat a Csillagszemű Táncegyüttes Liszt műveinek cigányzenei és népzenei alapjaira épülő izgalmas és mozgalmas előadása nyitja meg egy rendhagyó Csoki koncert formájában. Népzene után a népmese kap főszerepet a Mesőke Ez nem álom... ez mese című mesejátékában, amelyet Mocsári Károly és Kerek Erzsébet négykezes zongora koncertje követ. A két művész a kedvelt mesehősöknek, Tomnak és Jerrynek maszkírozva adják elő a gyermekek számára a meséből jól ismert Liszt-dallamokat. Az ebédszünet előtt délben a Millenium Zenekar várja már a nagyobbakat is népszerű Liszt muzsikával a zeneszerzőhöz oly közel álló cigányzenei hangszereléssel.

A délutáni program a Bartók Rádió - élőben, a helyszínről jelentkező - Zenebeszéd című műsorával veszi kezdetét, amelynek vendégei a Concerto Budapest és Mocsári Károly. A műsorvezető Fazekas Gergely Liszt művekről beszélget Batta Andrással, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorával, a szavak mellé a zenei ábrázolást a művészek biztosítják.

16 órakor kezdődik Hegedűs Endre hangversenye a Fogadóban, amelyet a Weiner-Szász Kamarazenekar Kanyargó Duna mentén című műsora követ. A zenekar a folyó által érintett országok egy-egy neves zeneszerzőjétől (Brahms, Schubert, Simai, Bartók, Gotovac) tűzött műsorára egy népszerű dallamot, követve a folyót kanyargó útján.

A rendezvény kiemelt programjainak az esti crossover koncertek ígérkeznek, amelyek izgalmasan ötvöznek két-két, elsőre talán távolinak tűnő műfajt. A Concerto Budapest és Muzsikás Együttes koncertje Mocsári Károly zongoraművész és Balogh Kálmán cimbalomművész közreműködésével újdonságként hat a klasszikus zenei palettán, egyedi hangzásvilágával egyaránt szól mindkét műfaj kedvelőinek. A maratont a fiatalok körében oly népszerű, autentikus zenei hangzással és színpadképpel ismertté vált Budapest Bár és a világszerte elismert Liszt Ferenc Kamarazenekar innovatív, közös kezdeményezése zárja.

S ahogyan a csodagyerek Liszt Ferenc is ki-kiszökött a hangversenytermekből két koncertszám között, hogy kedvére játsszon egy kicsit az utcán nevelkedő kortársaival, úgy kínál a Liszt-maraton is változatos és a legkevésbé sem formális kísérőprogramokat a koncertek között ingázó családok számára. Így egészen az este beálltáig ingyenes kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, a Fogadóban pedig 10 és 14 óra között ugyancsak díjtalanul jár a gyermekeknek az arcfestés. A Fogadó hátsó bejáratánál a Fidelio Edu-Art információs pontja, míg az épület első emeletén képzőművészeti alkotások tárlata gazdagítja a vasárnap kulturális kínálatát. S végül hogy az íny és a gyomor is megkapja azt, ami neki jár, hát a Millenáris parkjában a kulináris örömöknek szívesen hódoló Liszt kedvenc ételeiből és egyéb finomságokból vehetnek ízelítőt vagy éppen kiadós porciót a muzsika mellett másra is megéhező vendégek.

A részletes program ide kattintva böngészhető a Liszt-év honlapján!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.