Klasszikus

Liszt minden tekintetben ősszel is

2011.09.02. 18:23
Ajánlom
A Müpa a 2011-es jubileumi év hátralévő hónapjaiban is számos izgalmas programmal hajt fejet Liszt Ferenc előtt.

A sorozat összesen húsz eseménye egyaránt reprezentálja a zongoravirtuóz és zongorára író Liszt Ferencet csakúgy, mint a szimfonikus költemények nagymesterét, a dalkomponistát és az orgona nemzetközi rangú ismerőjét, a liturgikus környezetben otthonosan mozgó és az egyházi zenét a kor kihívásaira reformáló zeneszerzőt. Bemutatja a legendás rögtönzőt, akinek ténykedése, bármily hihetetlennek tűnik, elválaszthatatlan a jazz kialakulásától. Életre kelti a Lisztet elbűvölő magyar verbunkos dallamok útját a koncertpódiumokon hódító rapszódiákig. Gyermekeknek is megjeleníti Európa vándorát, két kiállítás képei illusztrálják az éppen háromnegyed évszázadig tartó életút legfontosabb állomásait. A Liszt-faktor címmel zenés színpadi etűdök születnek, két részben.

Október 8-án Bogányi Gergely szólóestjén Liszt virtuóz, szerelmes és vallásos arcát is bemutatja. A virtuozitás a II. magyar rapszódiától a Don Juan-parafrázisig tartó ívben bontakozik ki, a vallásos áhítat a Bénédiction de Dieu dans la solitude című műben mutatkozik meg, Liszt szenvedélye pedig átitatja az esten megszólaló összes darabot. Szintén október 8-án nyílik az ingyenes Liszt arcai c. fotókiállítás is, mely a gazdag Liszt-ikonográfiából válogat, és bemutatja a kontextust is, amelyben a 200 éve született komponista alkotott.

Október 9-én Fassang László és Mácsai Pál orgona-sztorik című sorozatának középpontjában Liszt orgonával kapcsolatos történetei és természetesen orgonaművei állnak.

Október 13-14-15-én Fábri Péter A Liszt-faktor című színházi etüdjeit mutatják be a Fesztivál Színházban Harsányi Sulyom László rendezésében. A előadás jelenetei dokumentumok segítségével mutatja be Liszt hatalmas ívű, a maga teljességében kevesek által ismert pályáját.

Október 16-án a Cifra Palota várja Liszt Ferenchez kapcsolódó interaktív programokkal a gyerekeket és a tanulni vágyó felnőtteket.

Október 17-én Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán Liszt improvizáló tehetségét idézik meg, s játékukat hallgatva azon is elmerenghetünk, vajon hogyan játszott volna a minden újra fogékony Liszt jazzt.

Október 18-án Liszt orgonakíséretes egyházi kórusművei szólalnak meg a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Scholcz Péter vezényletével, Király Csaba orgonakíséretével. Ne feledjük: Liszt nemcsak boszorkányos zongorista és meg nem értett zeneszerző, de a XIX. század - és talán az egész magyar zenetörténet - legfonotsabb egyházzenei komponistája volt.

Október 19-én Cigányzenétől a rapszódiákig címmel Liszt népszer magyaros műveit ismerhetjük meg három oldalukról: Balogh Kálmán, Lendvay József, Herczku Ágnes és roma muzsikusok előadásában a rapszódiák „eredeti" dallamait, majd zongorán Mocsári Károly előadásában, s végül szimfonikus zenekari átiratban a MÁV Szimfonikusok segítségével.

Október 22-én, Liszt születésnapján Gyenyisz Macujev zenekari zongoraestjén Liszt két zongoraversenyként ismert népszerű műve mellett megszólal a Dies Irae gregorián dallamra írott, Bartók Allegro Barbarójában is visszhangó variációsorozat, a Haláltánc is. A szólista az 1998-as Csajkovszkij Zongoraverseny győztese, a kíséretet az Óbudai Danubia Zenekar látja el Héja Domonkos vezényletével.

Az októberi programokat követően rövid szünet után november 23-án Liszt és Bach zenéjének kapcsolatát mutatja be Szabó Balázs fiatal orgonaművész és tanára, Christoph Bossert.

December 10-én végül a Ránki-család fellépésével zárul a Müpa Liszt-évadja. Koncertjükon Liszt Karácsonyfa-ciklusa mellett Debussy és Kodály ünnepek ihlette művei csendülnek fel az MR Gyermekkar közreműködésével.

A Müpa teljes Liszt - Minden tekintetben! programsorozatát erre a linkre kattintva találja meg a Fidelio programkeresőjében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.