Klasszikus

Liszt minden tekintetben ősszel is

2011.09.02. 18:23
Ajánlom
A Müpa a 2011-es jubileumi év hátralévő hónapjaiban is számos izgalmas programmal hajt fejet Liszt Ferenc előtt.

A sorozat összesen húsz eseménye egyaránt reprezentálja a zongoravirtuóz és zongorára író Liszt Ferencet csakúgy, mint a szimfonikus költemények nagymesterét, a dalkomponistát és az orgona nemzetközi rangú ismerőjét, a liturgikus környezetben otthonosan mozgó és az egyházi zenét a kor kihívásaira reformáló zeneszerzőt. Bemutatja a legendás rögtönzőt, akinek ténykedése, bármily hihetetlennek tűnik, elválaszthatatlan a jazz kialakulásától. Életre kelti a Lisztet elbűvölő magyar verbunkos dallamok útját a koncertpódiumokon hódító rapszódiákig. Gyermekeknek is megjeleníti Európa vándorát, két kiállítás képei illusztrálják az éppen háromnegyed évszázadig tartó életút legfontosabb állomásait. A Liszt-faktor címmel zenés színpadi etűdök születnek, két részben.

Október 8-án Bogányi Gergely szólóestjén Liszt virtuóz, szerelmes és vallásos arcát is bemutatja. A virtuozitás a II. magyar rapszódiától a Don Juan-parafrázisig tartó ívben bontakozik ki, a vallásos áhítat a Bénédiction de Dieu dans la solitude című műben mutatkozik meg, Liszt szenvedélye pedig átitatja az esten megszólaló összes darabot. Szintén október 8-án nyílik az ingyenes Liszt arcai c. fotókiállítás is, mely a gazdag Liszt-ikonográfiából válogat, és bemutatja a kontextust is, amelyben a 200 éve született komponista alkotott.

Október 9-én Fassang László és Mácsai Pál orgona-sztorik című sorozatának középpontjában Liszt orgonával kapcsolatos történetei és természetesen orgonaművei állnak.

Október 13-14-15-én Fábri Péter A Liszt-faktor című színházi etüdjeit mutatják be a Fesztivál Színházban Harsányi Sulyom László rendezésében. A előadás jelenetei dokumentumok segítségével mutatja be Liszt hatalmas ívű, a maga teljességében kevesek által ismert pályáját.

Október 16-án a Cifra Palota várja Liszt Ferenchez kapcsolódó interaktív programokkal a gyerekeket és a tanulni vágyó felnőtteket.

Október 17-én Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán Liszt improvizáló tehetségét idézik meg, s játékukat hallgatva azon is elmerenghetünk, vajon hogyan játszott volna a minden újra fogékony Liszt jazzt.

Október 18-án Liszt orgonakíséretes egyházi kórusművei szólalnak meg a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Scholcz Péter vezényletével, Király Csaba orgonakíséretével. Ne feledjük: Liszt nemcsak boszorkányos zongorista és meg nem értett zeneszerző, de a XIX. század - és talán az egész magyar zenetörténet - legfonotsabb egyházzenei komponistája volt.

Október 19-én Cigányzenétől a rapszódiákig címmel Liszt népszer magyaros műveit ismerhetjük meg három oldalukról: Balogh Kálmán, Lendvay József, Herczku Ágnes és roma muzsikusok előadásában a rapszódiák „eredeti" dallamait, majd zongorán Mocsári Károly előadásában, s végül szimfonikus zenekari átiratban a MÁV Szimfonikusok segítségével.

Október 22-én, Liszt születésnapján Gyenyisz Macujev zenekari zongoraestjén Liszt két zongoraversenyként ismert népszerű műve mellett megszólal a Dies Irae gregorián dallamra írott, Bartók Allegro Barbarójában is visszhangó variációsorozat, a Haláltánc is. A szólista az 1998-as Csajkovszkij Zongoraverseny győztese, a kíséretet az Óbudai Danubia Zenekar látja el Héja Domonkos vezényletével.

Az októberi programokat követően rövid szünet után november 23-án Liszt és Bach zenéjének kapcsolatát mutatja be Szabó Balázs fiatal orgonaművész és tanára, Christoph Bossert.

December 10-én végül a Ránki-család fellépésével zárul a Müpa Liszt-évadja. Koncertjükon Liszt Karácsonyfa-ciklusa mellett Debussy és Kodály ünnepek ihlette művei csendülnek fel az MR Gyermekkar közreműködésével.

A Müpa teljes Liszt - Minden tekintetben! programsorozatát erre a linkre kattintva találja meg a Fidelio programkeresőjében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

A hazai vásárlókra épít a közeljövőben a Faur Zsófi Galéria

„Meg fog változni a piac, a lokális vásárlókra kell felkészülni” – mondja Faur Zsófi, a Faur Zsófi Galéria tulajdonosa és vezetője, aki nagyon szeretné, ha az lenne ennek az elmúlt két hónapnak a tapasztalata, hogy igenis fontosak a lokális közösségek, a család, a barátok. Ők is ezt erősítik a Bartók Béla úton, azaz a Bartók Béla Boulevard-on, ahol a Kulturális Tizenegy Egyesület elnökeként online fesztivál szervezését vezeti.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!