Klasszikus

Liszt-művek, Tosca és Traviata a Savaria Szimfonikusokkal

2011.05.23. 12:00
Ajánlom
Kilencvennyolc hangversenyt adott az elmúlt évben a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar, és a fellépések száma a következő évadban sem csökken. Folytatják Szimfónia című bérletsorozatukat, meghirdették kamarazenei koncertjeiket és operabérletüket is.

Az operabérletek iránt továbbra is hallatlanul nagy az érdeklődés. A tervek szerint októberben Rossini A sevillai borbély, decemberben Puccini Tosca, jövő márciusban Mozart Szöktetés a szerájból, áprilisban pedig Verdi Traviata című operáját mutatják be neves karmesterek vezényletével - mondta el tájékoztatóján hétfőn Szombathelyen Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikusok igazgatója. Mérei Tamás szólt arról is, hogy kamarazenei bérletük előadásait eredetileg az alagsorban lévő kamaraterembe tervezték, de minden alkalommal fel kellett hozniuk a Bartók Terembe, akkora volt iránta az érdeklődés. 

A következő évad kamarazenei előadásai között szeptemberben a Savaria Szimfonikus Zenekar kamaraversenyének győzteseit láthatja a közönség; októberben Wiedemann Bernadett ária- és dalestje, novemberben a Budapesti Liszt Nemzetközi Zongoraverseny győzteseinek Liszt estje, jövő februárban a Savaria Szimfonikusok kamaraversenyének győztesei, márciusban a Liszt Ferenc Kamarazenekar, májusban pedig a Capella Savaria kamarakoncertje szerepel a programban. A Szimfónia bérlet előadásai között a következő évadban tíz koncert szerepel, ebből hetet a Savaria Szimfonikusok adnak olyan karmesterek vezényletével mint Vásáry Tamás, Petró János, a svéd Mika Eichenholz, és az orosz Alexander Rudin.

A sorozat vendég zenekarai között üdvözölhetik a következő évadban a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Libor Pesek vezényletével, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát élén Medveczky Ádámmal, és a Győri Filharmonikus Zenekart is, amelyet Berkes Kálmán fog dirigálni. A következő évadban valamennyi bérletes előadásukat a Filharmóniával közösen szervezik, hiszen nagyon kedvezőek az elmúlt évad tapasztalatai, melynek során bérleteseik számát 25 százalékkal sikerült emelniük. Az igazgató bemutatta azokat a programokat is, amelyekkel a szimfonikus zenekar kapcsolódni kíván Szombathely és Vas megye életéhez. Az egyik ilyen az "Értjük mi ezt? avagy komolyzene orvosi szemmel" című kezdeményezésük, amely során Cholnoky Péter gyermekgyógyász vezetésével helyi orvosok, értelmiségiek válogatják össze azokat a műveket, amelyeket a zenekar előad. Három ilyen koncertet terveznek a szezonban, és folytatják ifjúsági koncertsorozatukat is, amelyek száma jövőre ötvenről hetvenre emelkedik. A zenekar gyakran közreműködik jótékonysági hangversenyeken, az egyik ilyen a mai alkalom is, Pitti Katalin ária- és dalestje a Markusovszky Kórház Traumatológiai Osztálya javára, amely este 7 órakor kezdődik a szombathelyi Bartók Teremben. Hagyományosan részt vesznek a júliusi Bartók Fesztiválon és Balázs Fecót kísérve valószínűleg fellépnek az idei sitkei rockfesztiválon is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.