Klasszikus

Liszt nyomában

2011.03.24. 07:03
Ajánlom
A festői szépségű Burgenlandban számos kiállítás, koncert, mitöbb gasztronómiai érdekesség és egy Liszt-ösvény is várja a látogatókat.

Liszt szülőfalujában, Raidingban (magyar nevén Doborjánban), amikor Liszt Ádám jószágigazgató lett csupán 65 fő lakott. Mára ez a szám több mint tízszeresére növekedett talán a turizmus jótékony hatásainak is köszönhetően. 2006-ban adták át például a Liszt Ferenc Központot, ahol azóta minden évben Liszt Fesztivált rendeznek. A rendezvényt az intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz idén több hónapossá bővítették, január után márciusban, júniusban és októberben is várják az érdeklődőket. A Liszt szülőházában rendezett kiállítás is - mely Liszt születésétől édesapja, Liszt Ádám haláláig kalauzolja a látogatókat - megújult a jubileum alkalmából, de a falu lakói további különlegességgel is készülnek: a szülőháztól kiindulva, több állomásból álló Liszt-ösvényt építenek, amelyet április 17-én adnak át.

Liszt születése idejében a már említett alacsony lélekszám miatt nem volt önálló plébánia, ezért Lisztet a szomszédos Unterfrauenhaid katolikus templomában keresztelték meg. A keresztelőmedence még ma is ugyanott áll, ahol akkor volt, és az a kancsó és tálca is megvan, amivel a szenteltvizet öntötték a gyermek Liszt fejére. Az aprócska, de annál meghittebb kiállítás arról a jóslatról is beszámol, amit egy cigányasszony adott Liszt édesanyjának, Liszt Annának, miszerint szépreményű fiút fog majd világra hozni. Állítását az a tény is alátámasztotta, hogy 1811-ben egy hatalmas üstökös jelent meg az égen, és a megfigyelések szerint ilyenkor valóban több nagyformátumú ember születik, mint egyéb időszakban. Az unterfrauenhaidi templomban lesz a Liszt Fesztivál egyik zárókoncertje október 23-án, Liszt keresztelésének 200. évfordulóján. Az itt őrzött eredeti keresztelőmedencét a mai napig használják és két másolatot készítettek belőle: az egyik a szülőháznál van, a másik Liszt bayreuthi otthonában, Liszt halálának helyszínén.

Nemcsak Raiding foglalkozik azonban a Liszt-életmű ápolásával. Eisenstadtban (Kismartonban) például három kiállítás is várja az érdeklődőket. A Burgenlandi Tartományi Múzeumban Liszt 1839 és 1848 közötti európai és oroszországi koncertturnéi, magávalragadó fellépései, a hölgyek „Lisztmániája" érhető tetten - azok a momentumok, amik egy 19. századi szupersztárrá tették őt. Összevethető, hogy milyen különbségek vannak a mai és az akkori sztárok között: például míg Liszt 45 km-t tudott megtenni egy nap alatt lovaskocsijával, addig a mai előadók rendelkezésére helikopterek, kamionok állnak, amik ezt a távot pár perc alatt maguk mögött hagyják. Viszont a hölgyek már akkor is ugyanúgy gyűjtötték a relikviákat, mint pár évtizeddel ezelőtt mondjuk a Beatles-rajongók. A látványos és gondolatébresztő tárlatot a kamaszok és a gyerekek is örömmel fogják látogatni, hiszen a híres, Liszt Második magyar rapszódiájával gazdagított Tom & Jerry videó is megnézhető a kiállítótérben. A gyerekekre egyébként külön is gondoltak. A múzeumpedagógiai programokról ide kattintva lehet bővebb információt szerezni.

A Haydn-házban rendezett kiállítás Haydn és Liszt életének párhuzamairól szól. Csupán nyolcvan év van köztük, így érthető, hogy mindketten voltak udvari zenekarvezetők, komponálniuk kellett hercegi ízlés szerint is, de míg Haydn ezüst veretes ruhát hordott és hegedűvel irányította a zenekart, addig Liszt már frakkban és pálcával tette ugyanezt. Ezekre az érdekességekre, hasonlóságokra hívja fel a figyelmet a tárlat.

A legkülönlegesebb kiállítás azonban Liszt nyugodtabb, már nem a világi hívságokkal foglalkozó oldalát mutatja meg. Az eisenstadti plébánián rendezett, Liszt abbé című kiállítás a zeneszerző vallásos oldalával foglalkozik. Liszt már gyerekkorában is be szeretett volna lépni a ferences rendbe, de szülei lebeszélték. Wittgenstein grófnővel való meghiúsult házassága volt az, ami végülis arra késztette, hogy felvegye a ferences harmadrendet. Részt akart venni az egyházzene megreformálásában is, de Rómában nem talált megértő fülekre. Kezdeményezései nagyon újak voltak és korábbi életvitele is súlyosbította a vallásos vezetőkben a vele szembeni unszimpátiát.

A raidingi, az unterfrauenhaidi és eisenstadti kiállítások valamint a radingi Liszt Fesztivál nem különálló rendezvény, hanem egy egész éves sorozat, a Lisztománia 2011 része. A név Hienrich Heine költőtől származik, aki annak idején a zongoravirtuóz rendkívüli népszerűségét írta le ezzel a szóval. Liszt népszerűsége azóta is töretlen, így nemcsak kulturális, hanem gasztronómiai téren is igyekeznek kihasználni ismertségét. Az eisenstadi Esterházy-kastély régi istállójából kialakított exkluzív Henrici Étteremben például Liszt-tortaszeletet is rendelhetünk, de a lackenbach-i Hajtánytúra „édes állomásán" is nagyon finom, habos-gyümölcsös Liszt-tortát alkottak a helyi cukrászok.

Mindenképp érdemes tehát célba venni Burgenlandot akár a Liszthez kapcsolódó programok és kiállítások, akár a gasztronómiai érdekességek, kiváló borok (köztük biodinamikai módszerekkel termesztett szőlőből készült nedűk), akár a Hajtánytúra turisztikai attrakciója miatt, akár csak a tiszta levegő vagy a gyönyörű táj kedvéért. Remek szállási lehetőség kínálkozik a Raidingtól csak pár kilométerre lévő, négycsillagos wellnesshotelben, a lutzmannsburgi All in Red-ben, de további információk, részletes szállástippek a www.burgenland.info/hu oldalon is elérhetők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.