Klasszikus

Liszt nyomában

2011.03.24. 07:03
Ajánlom
A festői szépségű Burgenlandban számos kiállítás, koncert, mitöbb gasztronómiai érdekesség és egy Liszt-ösvény is várja a látogatókat.

Liszt szülőfalujában, Raidingban (magyar nevén Doborjánban), amikor Liszt Ádám jószágigazgató lett csupán 65 fő lakott. Mára ez a szám több mint tízszeresére növekedett talán a turizmus jótékony hatásainak is köszönhetően. 2006-ban adták át például a Liszt Ferenc Központot, ahol azóta minden évben Liszt Fesztivált rendeznek. A rendezvényt az intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz idén több hónapossá bővítették, január után márciusban, júniusban és októberben is várják az érdeklődőket. A Liszt szülőházában rendezett kiállítás is - mely Liszt születésétől édesapja, Liszt Ádám haláláig kalauzolja a látogatókat - megújult a jubileum alkalmából, de a falu lakói további különlegességgel is készülnek: a szülőháztól kiindulva, több állomásból álló Liszt-ösvényt építenek, amelyet április 17-én adnak át.

Liszt születése idejében a már említett alacsony lélekszám miatt nem volt önálló plébánia, ezért Lisztet a szomszédos Unterfrauenhaid katolikus templomában keresztelték meg. A keresztelőmedence még ma is ugyanott áll, ahol akkor volt, és az a kancsó és tálca is megvan, amivel a szenteltvizet öntötték a gyermek Liszt fejére. Az aprócska, de annál meghittebb kiállítás arról a jóslatról is beszámol, amit egy cigányasszony adott Liszt édesanyjának, Liszt Annának, miszerint szépreményű fiút fog majd világra hozni. Állítását az a tény is alátámasztotta, hogy 1811-ben egy hatalmas üstökös jelent meg az égen, és a megfigyelések szerint ilyenkor valóban több nagyformátumú ember születik, mint egyéb időszakban. Az unterfrauenhaidi templomban lesz a Liszt Fesztivál egyik zárókoncertje október 23-án, Liszt keresztelésének 200. évfordulóján. Az itt őrzött eredeti keresztelőmedencét a mai napig használják és két másolatot készítettek belőle: az egyik a szülőháznál van, a másik Liszt bayreuthi otthonában, Liszt halálának helyszínén.

Nemcsak Raiding foglalkozik azonban a Liszt-életmű ápolásával. Eisenstadtban (Kismartonban) például három kiállítás is várja az érdeklődőket. A Burgenlandi Tartományi Múzeumban Liszt 1839 és 1848 közötti európai és oroszországi koncertturnéi, magávalragadó fellépései, a hölgyek „Lisztmániája" érhető tetten - azok a momentumok, amik egy 19. századi szupersztárrá tették őt. Összevethető, hogy milyen különbségek vannak a mai és az akkori sztárok között: például míg Liszt 45 km-t tudott megtenni egy nap alatt lovaskocsijával, addig a mai előadók rendelkezésére helikopterek, kamionok állnak, amik ezt a távot pár perc alatt maguk mögött hagyják. Viszont a hölgyek már akkor is ugyanúgy gyűjtötték a relikviákat, mint pár évtizeddel ezelőtt mondjuk a Beatles-rajongók. A látványos és gondolatébresztő tárlatot a kamaszok és a gyerekek is örömmel fogják látogatni, hiszen a híres, Liszt Második magyar rapszódiájával gazdagított Tom & Jerry videó is megnézhető a kiállítótérben. A gyerekekre egyébként külön is gondoltak. A múzeumpedagógiai programokról ide kattintva lehet bővebb információt szerezni.

A Haydn-házban rendezett kiállítás Haydn és Liszt életének párhuzamairól szól. Csupán nyolcvan év van köztük, így érthető, hogy mindketten voltak udvari zenekarvezetők, komponálniuk kellett hercegi ízlés szerint is, de míg Haydn ezüst veretes ruhát hordott és hegedűvel irányította a zenekart, addig Liszt már frakkban és pálcával tette ugyanezt. Ezekre az érdekességekre, hasonlóságokra hívja fel a figyelmet a tárlat.

A legkülönlegesebb kiállítás azonban Liszt nyugodtabb, már nem a világi hívságokkal foglalkozó oldalát mutatja meg. Az eisenstadti plébánián rendezett, Liszt abbé című kiállítás a zeneszerző vallásos oldalával foglalkozik. Liszt már gyerekkorában is be szeretett volna lépni a ferences rendbe, de szülei lebeszélték. Wittgenstein grófnővel való meghiúsult házassága volt az, ami végülis arra késztette, hogy felvegye a ferences harmadrendet. Részt akart venni az egyházzene megreformálásában is, de Rómában nem talált megértő fülekre. Kezdeményezései nagyon újak voltak és korábbi életvitele is súlyosbította a vallásos vezetőkben a vele szembeni unszimpátiát.

A raidingi, az unterfrauenhaidi és eisenstadti kiállítások valamint a radingi Liszt Fesztivál nem különálló rendezvény, hanem egy egész éves sorozat, a Lisztománia 2011 része. A név Hienrich Heine költőtől származik, aki annak idején a zongoravirtuóz rendkívüli népszerűségét írta le ezzel a szóval. Liszt népszerűsége azóta is töretlen, így nemcsak kulturális, hanem gasztronómiai téren is igyekeznek kihasználni ismertségét. Az eisenstadi Esterházy-kastély régi istállójából kialakított exkluzív Henrici Étteremben például Liszt-tortaszeletet is rendelhetünk, de a lackenbach-i Hajtánytúra „édes állomásán" is nagyon finom, habos-gyümölcsös Liszt-tortát alkottak a helyi cukrászok.

Mindenképp érdemes tehát célba venni Burgenlandot akár a Liszthez kapcsolódó programok és kiállítások, akár a gasztronómiai érdekességek, kiváló borok (köztük biodinamikai módszerekkel termesztett szőlőből készült nedűk), akár a Hajtánytúra turisztikai attrakciója miatt, akár csak a tiszta levegő vagy a gyönyörű táj kedvéért. Remek szállási lehetőség kínálkozik a Raidingtól csak pár kilométerre lévő, négycsillagos wellnesshotelben, a lutzmannsburgi All in Red-ben, de további információk, részletes szállástippek a www.burgenland.info/hu oldalon is elérhetők.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Klasszikus

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus ajánló

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.
Klasszikus hír

Rangos amerikai építészeti díjat nyert a Magyar Zene Háza

Az idén januárban átadott épület számos európai elismerés után a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták a Liget projekt ikonikus épületét.
Klasszikus interjú

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Klasszikus gyász

Elhunyt Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus

Béres János nevéhez fűződik a magyarországi furulyaoktatás elindítása, amely témában tizenkét tankönyvet jelentetett meg. Pályafutása során Európa csaknem összes országában hangversenyezett, de eljutott például az Egyesült Államokba, Japánba és Ausztráliába is.