Klasszikus

Liszt-programok Ausztriában

2010.11.04. 16:46
Ajánlom
Burgenland tartománya koncertekkel, kiállításokkal, turisztikai csomagokkal készül a 2011-es Liszt-évre. A gazdag kínálat a Lisztománia címet viseli.

Az egész éven át futó koncertsorozatokat négy tömbbe rendezte Johannes és Eduard Kutrowatz, a Radingi Liszt Fesztivál intendánsai, akik egyébként a Nemzetközi Liszt Társaság alapítói is egyben. A kiváló zongoraművészek Lisztre mint "ősatyára" tekintenek, "akinek emlékét ápolni és őrizni kell, hogy a zeneszerző és művei ismét a legméltóbb helyre kerüljenek a koncertpódiumokon" - emelték ki a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysor január 27-én veszi kezdetét a Kurtowatz-fivérek estjével, majd márciusban, júniusban folytatódik és Liszt születésének hónapjában, októberben ér véget. Az év során elhangzó 140 mű tematikája is a négyes osztást követi: zongora-, zenekari-, énekdarabok és emlékkoncertek mentén halad majd a programfolyam. Olyan jeles előadók lépnek fel, mint Martin Haselböck és a Wiener Akademie zenekara, Leslie Howard és Daniel Barenboim zongoraművészek vagy Erőd Adrián bariton. Egy sorozat a sorozatban: egyedülálló módon Liszt összes zenekari műve elhangzik a The Sound of Weimar project keretében 2012-ig, az 1849-1860 közötti ősbemutatók előírásai alapján. A Gidon Kremer alapította Lockenhausi Kamarazenei Fesztivál is a liszti életművel fog foglalkozni, és mivel itt található a tartomány legnagyobb orgonája, 12 részes orgonasorozatot is terveznek. Zenetörténeti különlegességgel is készülnek az osztákok: az évfordulóra megjelenik Liszt egyetlen, fiatalkori operájának, a Don Sanche-nak kottája.

A koncertek méltó helyszíne lesz a Raidingban (régi nevén Doborjánban) felújított Liszt-ház, valamint a 2006-ban a ház mellé épített, 600 férőhelyes koncertterem. Az átlagos, évi négyezres látogatói szám jövőre valószínűleg meredeken emelkedni fog, mivel a koncertek mellé turisztikai csomagokat is ajánlanak borkóstolással, kirándulással, wellness hétvégével egybekötve. Liszt-bort és -snapszot is készítettek Burgenlandban a bicentenárium tiszteletére, de meg lehet kóstolni a zeneszerző legkedvesebb szivar- és konyakmárkáját is.

A zenei és kulináris csemegék mellett kiállításokra is sor kerül. Számos helyszínen, köztük a raidingi Liszt-házban, Unterfrauenhaid plébániatemplomában, a Burgenlandi Tartományi Múzeumban és az eisenstadti Haydn-házban is Liszt életével és munkásságával foglalkoznak majd. A Burgenlandi Tartományi Képtárnak köszönhetően kortárs művészek alkottak a zeneszerző inspirálta műveket, amelyek először a Képtárban, majd Európa szerte láthatóak lesznek Vivát Liszt címmel. A Budapest Galériába 2011. március 18-án érkeznek és április 3-án utaznak tovább Bayreuthba, Weimarba, Londonba és Velencébe.

Helmut Bieler, a burgenlandi tartományi kulturális tanácsosa a mai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Ausztria és Magyarország közötti együttműködés a 2009-es Haydn-évhez hasonlóan kiválóan működik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Vivát Liszt kiállításhoz számos műkincset adott kölcsön a Magyar Nemzeti Múzeum. "Liszt igazi világpolgár volt, és büszkék vagyunk arra, hogy Ausztriában is tevékenykedett" - mondta a tanácsos. "A napszemüveges plakátokkal a fiatalokat szerettük volna megszólítani és kifejezni Liszt népszerűségét, ami abban az időben legalább akkora volt, mint a mai popsztrároké (Heinrich Heine nem véletenül jellemezte a Lisztománia szóval Liszt koncertjeit és azok hangulatát.). Célunk az, hogy Liszt életművén keresztül az európai kultúrát is megismertessük a világ minden tájáról ideérkező látogatókkal."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.