Klasszikus

Liszt-programok támogatására hirdet pályázatot a Balassi-Intézet

2011.03.03. 09:00
Ajánlom
A Liszt Ferenc-emlékévhez kapcsolódva nyílt pályázatot hirdet a Balassi Intézet még az idén megvalósuló, Liszt Ferenc személyét, munkásságát és korát a középpontba állító programok támogatására. A pályázatok beküldési határideje április 1.

Az intézet közleménye szerint konferenciák, előadások, könyvek, elektronikus kiadványok, folyóiratok, művészeti produkciók, közművelődési rendezvények támogatására is lehet pályázni. Feltétel azonban, hogy a program vagy projekt még az idei naptári évben megvalósuljon. A Balassi Intézet honlapján (www.bbi.hu) szereplő kiírás szerint a pályázaton összesen 80 millió forintot osztanak szét. Ebből 20 millió forintot szánnak tudományos konferenciákra és különböző kiadványok megjelentetésének támogatására, és 60 milliós keretösszeg jut művészeti produkciók és közművelődési rendezvények megvalósítására.

Pályázhatnak magyarországi kulturális, oktatási és egyházi intézmények, társadalmi szervezetek, alapítványok, nonprofit kft.-k, könyv- és lapkiadó társaságok, valamint határon túli magyar nonprofit szervezetek (egyházak, alapítványok, egyesületek, civil szervezetek, társulások). Előnyben részesülnek azok a pályázatok, amelyek több település vagy szervezet együttműködésével valósulnak meg. A pályaművek támogatása utófinanszírozással történik, és a pályázónak 20 százalékos önrésszel kell rendelkeznie.

A pályázati űrlapot, programleírást, illetve szinopszist, valamint tételes költségvetést tartalmazó pályamunkákat a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága várja április 1-ig. A pályaműveket a beadási határidőtől számított 30 napon belül bírálják el. A nyertesek névsorát további 15 napon belül hozzák nyilvánosságra a Balassi Intézet (www.bbi.hu), a Nemzeti Évfordulók Titkársága (www.emlekev.hu) és a Liszt-év (www.liszt-2011.hu) honlapján.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.