Klasszikus

Liszt Sanghajban is népszerű

2011.11.11. 17:21
Ajánlom
Nagy sikert aratott a Liszt Ferenc Kamarazenekar csütörtök este Sanghajban, a zeneszerző születésének 200. évfordulójára emlékező helyi rendezvénysorozat zárókoncertjén.

A kelet-ázsiai országban általánosságban viszonylag keveset tudnak a magyar zenéről, de Liszt nevét ismerik, és kedvelik a darabjait - ő talán az egyetlen magyar zeneszerző, akit a nem zeneértő réteg is hazánkhoz tud kötni. A közönséget komolyzenei rendezvényre becsalogatni nem egyszerű dolog a 20 milliós városban: az emberek elfoglaltak, a közlekedés nehéz, és nincs kialakult kultúrája a koncertre járásnak. A hallgatóság el is van kényeztetve, hiszen Sanghajt a világ legnagyobb nevei látogatják folyamatosan, és komoly erőfeszítésbe kerül, hogy egy kis ország sikerrel vegye fel a versenyt az ismertebb, történelmileg már régóta jelenlévő országokkal.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar rendkívüli hozzáértéssel, könnyedséggel játszotta Liszt, Bartók és Brahms darabjait a csütörtöki hangversenyen, amelyen részt vett a zenekart Sanghajba meghívó Kína-Sanghaj Nemzetközi Művészeti Fesztivál frissen kinevezett igazgatója is. A fellépést a magyar külügyi tárca támogatta. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját három kiemelt rendezvénnyel ünnepelte a város: születése napján, október 22-én Vu Ji-kang (Wu Yigang) kínai zongorista játszott Liszt-darabokat, 30-án pedig Vásáry Tamás vezényelte a Liszt dallamait játszó Sanghaji Filharmonikus Zenekart, valamint ő maga zongorázott is. A megemlékezés-sorozatot a csütörtök esti koncert zárta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.