Klasszikus

Liszt Sanghajban is népszerű

2011.11.11. 17:21
Ajánlom
Nagy sikert aratott a Liszt Ferenc Kamarazenekar csütörtök este Sanghajban, a zeneszerző születésének 200. évfordulójára emlékező helyi rendezvénysorozat zárókoncertjén.

A kelet-ázsiai országban általánosságban viszonylag keveset tudnak a magyar zenéről, de Liszt nevét ismerik, és kedvelik a darabjait - ő talán az egyetlen magyar zeneszerző, akit a nem zeneértő réteg is hazánkhoz tud kötni. A közönséget komolyzenei rendezvényre becsalogatni nem egyszerű dolog a 20 milliós városban: az emberek elfoglaltak, a közlekedés nehéz, és nincs kialakult kultúrája a koncertre járásnak. A hallgatóság el is van kényeztetve, hiszen Sanghajt a világ legnagyobb nevei látogatják folyamatosan, és komoly erőfeszítésbe kerül, hogy egy kis ország sikerrel vegye fel a versenyt az ismertebb, történelmileg már régóta jelenlévő országokkal.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar rendkívüli hozzáértéssel, könnyedséggel játszotta Liszt, Bartók és Brahms darabjait a csütörtöki hangversenyen, amelyen részt vett a zenekart Sanghajba meghívó Kína-Sanghaj Nemzetközi Művészeti Fesztivál frissen kinevezett igazgatója is. A fellépést a magyar külügyi tárca támogatta. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját három kiemelt rendezvénnyel ünnepelte a város: születése napján, október 22-én Vu Ji-kang (Wu Yigang) kínai zongorista játszott Liszt-darabokat, 30-án pedig Vásáry Tamás vezényelte a Liszt dallamait játszó Sanghaji Filharmonikus Zenekart, valamint ő maga zongorázott is. A megemlékezés-sorozatot a csütörtök esti koncert zárta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.