Klasszikus

Liszt Szalon Bécsben

2011.03.05. 15:25
Ajánlom
Három koncertből álló Liszt Szalont rendeznek az évforduló alkalmából a bécsi Magyar Nagykövetségen, ahol feltehetően Liszt is megfordult.

A sorozatnak kettős apropója van, hiszen 2011 első felében összekapcsolódik Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója az EU-tanácsi magyar soros elnökséggel. Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet megnyitó üdvözletében nem csak a bécsi diplomáciai élet és a magyar emigráció megjelent vezetőit köszöntette, hanem többek között az EU-biztos, Európai Bizottság magyar tagját, Andor Lászlót, Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt és Erhard Busek volt alkancellárt.

Ritkán találkozik ilyen szerencsésen politika és kultúra, mint ennek a Liszt Szalonnak a kettős apropóján, kezdte bevezetőjét Zipernovszky Kornél, a bécsi Collegium Hungaricum volt igazgató-helyettese, hiszen Liszt Ferencben több szempontból is, jövőbe mutatóan megtestesült az európaiság. Magyar útlevéllel indult neki a világnak a Monarchiából Bécsen át, és öregkorában újra sok időt töltött Pesten, de szellemi hazájának ugyanannyira tekinthetjük Franciaországot és a német városokat is, mint ahogy elismerésekkel Anglia, sőt Svájc is megjutalmazta, és ahogy bejáratos volt a Vatikánba is. Királyok és hercegek udvarának fényét emelte, miközben több ország szabadkőművesei is maguk közé fogadták.

A 30 évesen Kossuth-díjat kapott Bogányi Gergely, aki a kiváló magyar zongoristák egész sorából is kiemelkedik, könnyen válogathatott, hiszen repertoárján sok, nagyszerű romantikus zongoradarab sorakozik, köztük Liszt műveinek jelentős része, utolsó lemeze is elejétől a végéig Liszt-program. Úgy látszik, korunk a Liszt oeuvre-nek egyes olyan oldalaira is fogékonnyá vált, amelyekre az utóbbi évtizedekben kevesebb figyelem jutott. A ritkán hallható, megindító Christus óratórium már felhangzott Bécsben, a Stephansdomban, a Liszt-év nyitányaként.

Bogányi is fontos hivatásának tartja megmutatni, hogy Liszt milyen közvetlenül szól a mához a lelkiséggel, hittel és költészettel teli zongoraműveiben, amelyek közül kronológiailag is nagyon közelieket válogatott a Liszt-szalonra, ritkán megcsodálhatóan koherens, erős ívű műsorába. Alphonse de Lamartine 1830-ban adta ki Harmonies poétiques et religieuses címmel verseskötetét. „Ezek a versek csak a kevesekhez szólnak" - áll a kötet mottójaként. Liszt a főként Lamartine ihlette, 1853-ban kiadott zongoraciklusának is ezt a címet adta.

A koncerten először a ciklus egyik híres darabja, a hetedik számot viselő Funérailles hangzott fel, amelynek feltűnő keltezése (Octobre 1849) és magyaros motívumai egyértelműen az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vérbe fojtásához kötik a mű programját. Ezután egy másik, ugyancsak 1830-ben megjelent francia verskötet által inspirált sorozatból (Six Pensées poétiques) a No.3, a híres Consolation következett. Bogányi Liszt-lemezén utal rá, hogy mi más is jöhetne a gyász után, mint a vigasztalás? 

A költői harmóniák harmadik darabja zárta a koncertet, az egy nagy lélegzettel eljátszható, gyönyörű ívű Bénédiction de Dieu dans la solitude, Bogányi talán egyik leginkább kedvelt Liszt-darabja, amely megnyugvást nyújt, miközben áldást kér a túléléshez az Istentől. A magyar zongoraművész bátor, következetes és mélyen átélt művészi attitűddel tolmácsolta ezeket a nagy figyelmet követelő, mélyen szántó műveket a zsúfolt követségi márványteremben, óriási sikert aratva. A ráadásban a Gnomenreigen következett, amelyet Bogányi elképesztő virtuozitással és óriási megjelenítő erővel adott elő.  

A koncertet ugyan a Blüthner hangverseny-zongorán adta a művész, de az este során később nem mulasztotta el, hogy odaüljön a feltehetően Liszt által is megszólaltatott, vastagon aranyozott, barokk zongorához, amely a Követség egyik féltett kincse.

A sorozat áprillis 6-án Farkas Gábor koncertjével folytatódik, majd május 24-én az Egri-Pertis duó fellépésével zárul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!