Klasszikus

Liszt-szoborért szól a zongora

2012.02.27. 08:55
Ajánlom
Március 2-án Szilasi Alex az MTA Dísztermében ad koncertet, ahol adománygyűjtést hirdet egy, a Vigadó elé állított szoborért.

A szervezők a Zeneszalon Alapítvánnyal együttműködve az emlékmű költségeit, így a bronzból történő kiöntésének, építészeti elhelyezésének és alkotói jogdíjának fedezetét szeretnék közadakozásból előteremteni. Ennek érdekében számítanak minden "pesti polgárra", magánszemélyekre és cégekre, akiknek fontosak azon emlékhelyek, amelyek városunk kulturális örökségének meghatározó helyszínei. 

Liszt Ferenc születésének 2011-es évfordulóján számos alkalom adódott, hogy a művész magyarországi kötődéseiről megemlékezzünk. Budapesten ugyanakkor elmaradt a zeneszerző bicentenáriumi szoboravatása, miközben vannak olyan művészettörténeti helyszínek, amelyek méltóak lennének a zeneszerző emlékének tárgyiasult megörökítésére. Egyik legjelentősebb ezek közül a pesti Vigadó épülete, amely száz szállal kötődik Liszt magyarországi tevékenységéhez. 

Az emlékévben Gerő Katalin szobrászművész - a Zeneszalon felkérésére - megalkotta azt a Liszt Ferencet ábrázoló mellszobrot, melynek mesterpéldánya tavaly nyáron Varsóban, egy második öntvénye pedig ősszel Belgrádban került felállításra. (A szobrásszal készült interjúnkat itt olvashatják.) Ezzel egyidőben kezdeményezés indult a Belvárosi Önkormányzatnál Liszt mellszobrának budapesti felállítása érdekében. A hosszas előkészületek után az engedélyezés utolsó szakaszába ért, így a pesti Vigadó épülete, Liszt pesti fellépéseinek legendás helyszíne előtt hamarosan látható lesz a zeneszerző immár nemzetközi karriert befutott büsztje - ha Pest közönsége is így akarja! 

A támogatás szándékát itt lehet jelezni: info@zeneszalon.hu , +3630 9968816. Adomány átutalására ezen a bankszámlaszámon van lehetőség: Zeneszalon Alapítvány -  ERSTE 11600006-00000000-19034690 (a megjegyzés rovatban kéretik megjelölni: "Vigadó - Liszt szobor")

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.