Klasszikus

Liszt-szoborért szól a zongora

2012.02.27. 08:55
Ajánlom
Március 2-án Szilasi Alex az MTA Dísztermében ad koncertet, ahol adománygyűjtést hirdet egy, a Vigadó elé állított szoborért.

A szervezők a Zeneszalon Alapítvánnyal együttműködve az emlékmű költségeit, így a bronzból történő kiöntésének, építészeti elhelyezésének és alkotói jogdíjának fedezetét szeretnék közadakozásból előteremteni. Ennek érdekében számítanak minden "pesti polgárra", magánszemélyekre és cégekre, akiknek fontosak azon emlékhelyek, amelyek városunk kulturális örökségének meghatározó helyszínei. 

Liszt Ferenc születésének 2011-es évfordulóján számos alkalom adódott, hogy a művész magyarországi kötődéseiről megemlékezzünk. Budapesten ugyanakkor elmaradt a zeneszerző bicentenáriumi szoboravatása, miközben vannak olyan művészettörténeti helyszínek, amelyek méltóak lennének a zeneszerző emlékének tárgyiasult megörökítésére. Egyik legjelentősebb ezek közül a pesti Vigadó épülete, amely száz szállal kötődik Liszt magyarországi tevékenységéhez. 

Az emlékévben Gerő Katalin szobrászművész - a Zeneszalon felkérésére - megalkotta azt a Liszt Ferencet ábrázoló mellszobrot, melynek mesterpéldánya tavaly nyáron Varsóban, egy második öntvénye pedig ősszel Belgrádban került felállításra. (A szobrásszal készült interjúnkat itt olvashatják.) Ezzel egyidőben kezdeményezés indult a Belvárosi Önkormányzatnál Liszt mellszobrának budapesti felállítása érdekében. A hosszas előkészületek után az engedélyezés utolsó szakaszába ért, így a pesti Vigadó épülete, Liszt pesti fellépéseinek legendás helyszíne előtt hamarosan látható lesz a zeneszerző immár nemzetközi karriert befutott büsztje - ha Pest közönsége is így akarja! 

A támogatás szándékát itt lehet jelezni: info@zeneszalon.hu , +3630 9968816. Adomány átutalására ezen a bankszámlaszámon van lehetőség: Zeneszalon Alapítvány -  ERSTE 11600006-00000000-19034690 (a megjegyzés rovatban kéretik megjelölni: "Vigadó - Liszt szobor")

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.