Klasszikus

Liszt-szoborért szól a zongora

2012.02.27. 08:55
Ajánlom
Március 2-án Szilasi Alex az MTA Dísztermében ad koncertet, ahol adománygyűjtést hirdet egy, a Vigadó elé állított szoborért.

A szervezők a Zeneszalon Alapítvánnyal együttműködve az emlékmű költségeit, így a bronzból történő kiöntésének, építészeti elhelyezésének és alkotói jogdíjának fedezetét szeretnék közadakozásból előteremteni. Ennek érdekében számítanak minden "pesti polgárra", magánszemélyekre és cégekre, akiknek fontosak azon emlékhelyek, amelyek városunk kulturális örökségének meghatározó helyszínei. 

Liszt Ferenc születésének 2011-es évfordulóján számos alkalom adódott, hogy a művész magyarországi kötődéseiről megemlékezzünk. Budapesten ugyanakkor elmaradt a zeneszerző bicentenáriumi szoboravatása, miközben vannak olyan művészettörténeti helyszínek, amelyek méltóak lennének a zeneszerző emlékének tárgyiasult megörökítésére. Egyik legjelentősebb ezek közül a pesti Vigadó épülete, amely száz szállal kötődik Liszt magyarországi tevékenységéhez. 

Az emlékévben Gerő Katalin szobrászművész - a Zeneszalon felkérésére - megalkotta azt a Liszt Ferencet ábrázoló mellszobrot, melynek mesterpéldánya tavaly nyáron Varsóban, egy második öntvénye pedig ősszel Belgrádban került felállításra. (A szobrásszal készült interjúnkat itt olvashatják.) Ezzel egyidőben kezdeményezés indult a Belvárosi Önkormányzatnál Liszt mellszobrának budapesti felállítása érdekében. A hosszas előkészületek után az engedélyezés utolsó szakaszába ért, így a pesti Vigadó épülete, Liszt pesti fellépéseinek legendás helyszíne előtt hamarosan látható lesz a zeneszerző immár nemzetközi karriert befutott büsztje - ha Pest közönsége is így akarja! 

A támogatás szándékát itt lehet jelezni: info@zeneszalon.hu , +3630 9968816. Adomány átutalására ezen a bankszámlaszámon van lehetőség: Zeneszalon Alapítvány -  ERSTE 11600006-00000000-19034690 (a megjegyzés rovatban kéretik megjelölni: "Vigadó - Liszt szobor")

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.