Klasszikus

Liszt Születésnapi Fesztivál a Zeneakadémián

2021.10.06. 15:40
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából fesztivált rendez a Zeneakadémia, koncertekkel, kiállítással és konferenciával tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt.

Október 9. és 22. között kerül sor a Liszt Születésnapi Fesztivál elnevezésű rendezvénysorozatra a Zeneakadémián. Az első napon  az Auer Trió ad matinékoncertet Schubert, Smetana és Liszt műveiből a Régi Zeneakadémián, ahol este Mūza Rubackyté litván zongoraművésznő, a 2019-es Bartók Világverseny egyik zsűritagja tart lemezbemutató hangversenyt. Másnap 18 órakor a Zeneakadémia főépületének Átriumában Liszt Dante-élményeit tükröző plakátkiállítás nyílik  – az itáliai költő-író éppen 700 éve halt meg –, amelyet irodalmi-zenei program követ a szomszédos Solti teremben Jászberényi Gábor színművész és Kiss Péter zongoraművész előadásában.

A Liszt Múzeum gondozásában több érdekesség lesz: október 13-án mutatják be az intézmény állományába újonnan bekerült autográf dokumentumok angol nyelvű albumát,

a mesterrel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat pedig egy magyar és egy nemzetközi zenetudományi konferencia ismerteti.

Előbbin, október 18–19-én Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténeti eseményei állnak fókuszban. Az angol nyelvű, október 21–22-ei ülésnapokon a külföldi Liszt-kutatás kiválóságai számolnak be legfrissebb eredményeikről, köztük Kenneth Hamilton, aki Liszt-lemezbemutató koncertet is ad. A múzeum jelenlegi, Vendégségben Liszt Ferenc Sugár úti otthonában című időszaki kiállítása Schöck Atala, Tatai Nóra és Szabó Ferenc János historikus koncertjével kapcsolódik a fesztiválhoz október 19-én. Október 15-16-án első alkalommal hangzik el Liszt összes szimfonikus költeménye a szerző saját négykezes átiratában: a Klukon EditRánki Dezső zongoraművész-házaspár évek óta készül arra, hogy ezt a kivételes koncertsorozatot ajánlja Liszt emlékének, a zeneszerző egykori otthona mellett. Szintén különleges zenei élményt ígér Ránki Fülöp Liszt és Saint-Saëns műveiből összeállított zongoraestje.

KlukonE-RankiDP5195941s4-095852.jpg

Klukon Edit és Ránki Dezső (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A fenti események többsége a Liszt Ünnep részeként, a Müpával közösen megvalósított program, a fesztivál további támogatói pedig az olaszországi Albanói Liszt Fesztivál, Litvánia Nagykövetsége és Terézváros Önkormányzata.

A Zeneakadémia fesztiválját a hagyományosan Liszt születésnapján, október 22-én megrendezett koncert zárja a Nagyteremben, ezúttal a Cziffra György Emlékévvel együttműködésben.

A Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara az együttes művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor vezényletével a 100 éve született Cziffra György 1956. október 22-i, nagy visszhangot kiváltott estjét idézi meg. A műsor középpontjában, ahogy 65 évvel ezelőtt is, Bartók 2. zongoraversenye áll, amely előtt Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnökére és névadójára emlékeznek az ünneplők, majd Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Fejléckép: Barabás Miklós Liszt Ferenc-portréja (forrás: Zeneakadémia)

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

Kapcsolódó

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.