Klasszikus

Liszt Születésnapi Fesztivál a Zeneakadémián

2021.10.06. 15:40
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója alkalmából fesztivált rendez a Zeneakadémia, koncertekkel, kiállítással és konferenciával tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt.

Október 9. és 22. között kerül sor a Liszt Születésnapi Fesztivál elnevezésű rendezvénysorozatra a Zeneakadémián. Az első napon  az Auer Trió ad matinékoncertet Schubert, Smetana és Liszt műveiből a Régi Zeneakadémián, ahol este Mūza Rubackyté litván zongoraművésznő, a 2019-es Bartók Világverseny egyik zsűritagja tart lemezbemutató hangversenyt. Másnap 18 órakor a Zeneakadémia főépületének Átriumában Liszt Dante-élményeit tükröző plakátkiállítás nyílik  – az itáliai költő-író éppen 700 éve halt meg –, amelyet irodalmi-zenei program követ a szomszédos Solti teremben Jászberényi Gábor színművész és Kiss Péter zongoraművész előadásában.

A Liszt Múzeum gondozásában több érdekesség lesz: október 13-án mutatják be az intézmény állományába újonnan bekerült autográf dokumentumok angol nyelvű albumát,

a mesterrel kapcsolatos legfrissebb kutatásokat pedig egy magyar és egy nemzetközi zenetudományi konferencia ismerteti.

Előbbin, október 18–19-én Liszt és magyarországi kapcsolatai, valamint a 19. század második felének magyar zenetörténeti eseményei állnak fókuszban. Az angol nyelvű, október 21–22-ei ülésnapokon a külföldi Liszt-kutatás kiválóságai számolnak be legfrissebb eredményeikről, köztük Kenneth Hamilton, aki Liszt-lemezbemutató koncertet is ad. A múzeum jelenlegi, Vendégségben Liszt Ferenc Sugár úti otthonában című időszaki kiállítása Schöck Atala, Tatai Nóra és Szabó Ferenc János historikus koncertjével kapcsolódik a fesztiválhoz október 19-én. Október 15-16-án első alkalommal hangzik el Liszt összes szimfonikus költeménye a szerző saját négykezes átiratában: a Klukon EditRánki Dezső zongoraművész-házaspár évek óta készül arra, hogy ezt a kivételes koncertsorozatot ajánlja Liszt emlékének, a zeneszerző egykori otthona mellett. Szintén különleges zenei élményt ígér Ránki Fülöp Liszt és Saint-Saëns műveiből összeállított zongoraestje.

KlukonE-RankiDP5195941s4-095852.jpg

Klukon Edit és Ránki Dezső (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A fenti események többsége a Liszt Ünnep részeként, a Müpával közösen megvalósított program, a fesztivál további támogatói pedig az olaszországi Albanói Liszt Fesztivál, Litvánia Nagykövetsége és Terézváros Önkormányzata.

A Zeneakadémia fesztiválját a hagyományosan Liszt születésnapján, október 22-én megrendezett koncert zárja a Nagyteremben, ezúttal a Cziffra György Emlékévvel együttműködésben.

A Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara az együttes művészeti vezetője, Takács-Nagy Gábor vezényletével a 100 éve született Cziffra György 1956. október 22-i, nagy visszhangot kiváltott estjét idézi meg. A műsor középpontjában, ahogy 65 évvel ezelőtt is, Bartók 2. zongoraversenye áll, amely előtt Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnökére és névadójára emlékeznek az ünneplők, majd Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

Fejléckép: Barabás Miklós Liszt Ferenc-portréja (forrás: Zeneakadémia)

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

Kapcsolódó

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.