Klasszikus

Liverpooli tervek 2008-ra

2006.11.13. 00:00
Ajánlom
A Liverpooli Kulturális Társaság, a 2008-as Európai Kulturális Főváros programszervezője új igazgatót kapott. Michael Elliott a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekar vezetését hagyta ott a lehetőségért, új funkciójában tette közzé az évad kiemelt eseményeinek tervét: a színházi, tánc és más művészeti produkciók sokasága mellett úgy tűnik, a zenéé lesz a főszerep.

A város a Brit Birodalom egyik legfontosabb kikötőjeként szolgált, ennek fényében a Mersey folyó partja lesz az események egyik legfontosabb színtere. Liverpool a kikötő mellett két katedrálissal is büszkélkedhet, melyek nagyszabású koncerteknek adnak majd otthont: Britten Háborús Requiemét a Liverpooli Filharmonikusok a Kölni Dóm, valamint a helyi katedrálisok kórusaival közösen adják elő. A zenekar később Amal Murkus palesztin énekesnő-zeeneszerzővel is fellép, a város szülötte, Sir Simon Rattle a Berlini Filharmonikusokat hozza el, míg Vladimir Ashkenazy az Európai Unió Ifjúsági Zenekarával ad koncertet.

Számos kompozíció készül az évadra, a premierek között felcsendülnek Kenneth Hesketh, John Tavener és Brett Dean művei, valamint Michael Nyman új szerzeménye, amely az 1989-ben, a város egyik futballcsapatának stadionjában bekövetkezett tragédiának állít emléket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.