Klasszikus

L’oca del Cairo

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
„A L’oca del Cairo (Kairói lúd, 1783, K 422) Mozart első nagy olasz nyelvű vígoperája – lenne, ha elkészült volna… Sajnos azonban Mozart a kezdeti biztató fejlemények után (az I. felvonás, vázlatban, majdnem teljesen elkészült) a szövegíróval, G. B. Varesco abbéval felmerülő ellentétek miatt a komponálást félbehagyta…”

„…A jelen hangversenyen elhangzó változat (a rendelkezésre álló vázlatokból hiányzó szólamok kiegészítésével, illetve a tételek hangszerelésével) vakmerő kísérletet tesz arra: képzeljük el, milyen is lett volna a mű I. felvonása, ha Mozart azt teljes egészében elkészíti.” (Gyöngyösi Levente)

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Bach–Händel–Haydn–Mozart bérlete keretében lesz hallható a Mozart-opera magyarországi bemutatója Gyöngyösi Levente rekonstrukciójában a Nemzeti Hangversenyteremben november 13-án, este hat órától. Közreműködik Hamvasi Szilvia, Csereklyei Andrea, Halmai Katalin, Takács Zsuzsanna, Timothy Bentch, Medgyesi Zoltán, Hámori Szabolcs, Csizmár Dávid (ének), valamint Malcolm Bilson (fortepiano). A hangverseny első részének programjában Mozart-motetták (K 276, K 277, K 198, K 273) szerepelnek, illetve az Esz-dúr zongoraverseny, K 271 („Jeunehomme”). Az est karmestere Vashegyi György lesz.

November 10-én, este hat órakor Gyöngyösi Levente előadást tart az egész "L'oca-ügyről" a Zeneakadémi XVIII. termében, amelyre mindenkit szerettel várnak.

(A bérlet további koncertjei: 2006. február 12., március 5., április 9. 18:00 óra)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.