Klasszikus

L’oca del Cairo

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
„A L’oca del Cairo (Kairói lúd, 1783, K 422) Mozart első nagy olasz nyelvű vígoperája – lenne, ha elkészült volna… Sajnos azonban Mozart a kezdeti biztató fejlemények után (az I. felvonás, vázlatban, majdnem teljesen elkészült) a szövegíróval, G. B. Varesco abbéval felmerülő ellentétek miatt a komponálást félbehagyta…”

„…A jelen hangversenyen elhangzó változat (a rendelkezésre álló vázlatokból hiányzó szólamok kiegészítésével, illetve a tételek hangszerelésével) vakmerő kísérletet tesz arra: képzeljük el, milyen is lett volna a mű I. felvonása, ha Mozart azt teljes egészében elkészíti.” (Gyöngyösi Levente)

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Bach–Händel–Haydn–Mozart bérlete keretében lesz hallható a Mozart-opera magyarországi bemutatója Gyöngyösi Levente rekonstrukciójában a Nemzeti Hangversenyteremben november 13-án, este hat órától. Közreműködik Hamvasi Szilvia, Csereklyei Andrea, Halmai Katalin, Takács Zsuzsanna, Timothy Bentch, Medgyesi Zoltán, Hámori Szabolcs, Csizmár Dávid (ének), valamint Malcolm Bilson (fortepiano). A hangverseny első részének programjában Mozart-motetták (K 276, K 277, K 198, K 273) szerepelnek, illetve az Esz-dúr zongoraverseny, K 271 („Jeunehomme”). Az est karmestere Vashegyi György lesz.

November 10-én, este hat órakor Gyöngyösi Levente előadást tart az egész "L'oca-ügyről" a Zeneakadémi XVIII. termében, amelyre mindenkit szerettel várnak.

(A bérlet további koncertjei: 2006. február 12., március 5., április 9. 18:00 óra)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.