Klasszikus

L’oca del Cairo

2005.11.07. 00:00
Ajánlom
„A L’oca del Cairo (Kairói lúd, 1783, K 422) Mozart első nagy olasz nyelvű vígoperája – lenne, ha elkészült volna… Sajnos azonban Mozart a kezdeti biztató fejlemények után (az I. felvonás, vázlatban, majdnem teljesen elkészült) a szövegíróval, G. B. Varesco abbéval felmerülő ellentétek miatt a komponálást félbehagyta…”

„…A jelen hangversenyen elhangzó változat (a rendelkezésre álló vázlatokból hiányzó szólamok kiegészítésével, illetve a tételek hangszerelésével) vakmerő kísérletet tesz arra: képzeljük el, milyen is lett volna a mű I. felvonása, ha Mozart azt teljes egészében elkészíti.” (Gyöngyösi Levente)

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Bach–Händel–Haydn–Mozart bérlete keretében lesz hallható a Mozart-opera magyarországi bemutatója Gyöngyösi Levente rekonstrukciójában a Nemzeti Hangversenyteremben november 13-án, este hat órától. Közreműködik Hamvasi Szilvia, Csereklyei Andrea, Halmai Katalin, Takács Zsuzsanna, Timothy Bentch, Medgyesi Zoltán, Hámori Szabolcs, Csizmár Dávid (ének), valamint Malcolm Bilson (fortepiano). A hangverseny első részének programjában Mozart-motetták (K 276, K 277, K 198, K 273) szerepelnek, illetve az Esz-dúr zongoraverseny, K 271 („Jeunehomme”). Az est karmestere Vashegyi György lesz.

November 10-én, este hat órakor Gyöngyösi Levente előadást tart az egész "L'oca-ügyről" a Zeneakadémi XVIII. termében, amelyre mindenkit szerettel várnak.

(A bérlet további koncertjei: 2006. február 12., március 5., április 9. 18:00 óra)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.