Klasszikus

Lohengrin és Elza az NDK-ban

2004.04.29. 00:00
Ajánlom
Katharina Wagner modern környezetbe helyezi dédapja zenedrámáját Richard Wagner egyik leggyakrabban játszott zenedrámáját, a Lohengrint a komponista dédunokája, Katharina Wagner formabontó rendezésében mutatják be az Erkel Színházban. A premier vasárnap délután öt órakor kezdődik, a további előadások május 5-én, 8-án és 15-én lesznek. A fiatal rendező politikai drámaként értelmezi dédapja alkotását, s ezért is helyezte a cselekményt a kommunista diktatúra időszakába, az egykori NDK-ba.

Katharina Wagner 1978-ben született Bayreuthban, a Wagner zenedrámáit bemutató nyári ünnepi játékok (Festspiele) legendás városában. Édesapja, Wolfgang Wagner évtizedek óta a Festspiele művészeti vezetője, és a tervek szerint a közeljövőben Katharina veszi át ezt a felelősségteljes posztot. Az ifjú rendezőnő érettségi után édesapja, majd az ellentmondásos megítélésű, de világhírű rendező, Harry Kupfer asszisztense volt, később a Tokiói Nemzeti Színházban vett részt szakmai gyakorlaton, majd a berlini Szabadegyetemen (Freie Universität) szerzett diplomát.

Két évvel ezelőtt A bolygó hollandi rendezésével debütált a würzburgi operaházban, s azóta is elsősorban dédapja zenedrámái foglalkoztatják, bár nyilatkozataiban gyakran elmondja, hogy számára nem csak Wagner fontos az európai operatörténetből.
"Az én felfogásom szerint a Lohengrin politikai dráma, ami nagyon szoros összefüggésben áll azzal a történelmi ténnyel, hogy Wagner aktív szerepet vállalt az 1848–49-es forradalomban. Ezért számomra teljesen természetes, hogy a zenedráma alapvetően a hatalomról szól, és az aktuálpolitikai vonatkozásokat sem nélkülözi" – mondta kérdésünkre Katharina Wagner, majd így folytatta: "Nagyon fontosnak tartom, hogy a nézők számára megadjam az értelmezés szabadságát, a merész képzettársítások lehetőségét. Szerintem akkor és ott születik igazi színház, ha a nézők bizonyos dolgokat félreértenek vagy legalábbis különbözőképpen értelmeznek. Lehet, hogy sokak számára meghökkentő lesz a rendezésem, de semmiképpen sem akarok öncélúan modernkedő előadást létrehozni; minden jelenetben a wagneri zene folyamatából, belső összefüggéseiből indulok ki. Az is érthető viszont, hogy nem szeretném századszor is a hagyományos, konzervatív rendezésben színre vinni a Lohengrint." Katharina Wagner szerint a budapesti előadás próbafolyamatát megnehezítették a nyelvi akadályok, de az énekesek részéről együttműködési szándékot tapasztalt.

Richard Wagner egy évvel az ősbemutató után, 1852-ben, Közlemény barátaimnak című írásában pontos és konkrét értelmezést adott a Lohengrinnek. Ezt azonban – a budapesti premier előkészítésében fontos szerepet játszó dramaturg, Robert Sollich szerint – nem kell túlságosan komolyan venni, hiszen azóta több mint százötven év telt el, s ráadásul élete különböző periódusaiban maga a zeneköltő is másképp látta saját operáit. Sollich szerint "a Lohengrin eszmetörténetileg Wagner egyik legproblematikusabb darabja. Titkokkal teli zene, mely az érzékeny hallgatót is képes bűvkörébe vonni. A darab lehetővé teszi, hogy mi is állást foglaljunk, s újból felvegyük annak a politikai diskurzusnak a fonalát, amelynek Wagner egykor részese volt".

A Lohengrin-bemutató jelmezeit és díszleteit Alexander Dodge tervezte; az előadás karmestere Jurij Szimonov lesz. A címszerepet Molnár András és Kiss B. Attila énekli, a további szerepekben Marton Éva és Temesi Mária (Ortrud), Fried Péter és Jekl László (Henrik), Sümegi Eszter (Elza), Cserhalmi Ferenc és Dobos Sándor (A király hirdetője), Perencz Béla és Sárkány Kázmér (Telramund) látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.