Klasszikus

Lohengrin-premier az Erkel Színházban

2004.04.26. 00:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház nagy érdeklődéssel várt, utolsó idei operabemutatójának mai sajtótájékoztatóján nemcsak a produkció "szellemi" alkotói, hanem szinte valamennyi énekes, valamint a főigazgató és a főtitkár is jelen volt.

Az elsőként épp Anyák napján (május 2-án) látható előadás rendezői koncepciójáról az érintett Katharina Wagner nem kívánt nyilatkozni, mondván: szeretné, ha a nézők és a kritikusok prekoncepciók nélkül ülnének be az előadásra. Szinetár Miklós hozzátette: az Operaház évszázados tradíciója nem más, mint a megújulás, s bár merész kalandnak tűnhet az Operaház részéről a Lohengrin e modern olvasatának műsorra tűzése, ám az intézménynek néha szüksége van ehhez hasonló művészi kalandokra.

Míg a rendező - aki jelen esetben nem mellesleg Liszt ükunokája és Wagner dédunokája is - láthatólag valóban nem kívánt a részletekbe merülni, az Ortrudot éneklő Marton Éva lebilincselően beszélt korábbi Lohengrin-élményiről a Met-ben (Domingóval, Tomova-Sintow-val és Levine-nal), de német nyelvterületen (Hamburgban és Berlinben) is.

A május 2-i bemutatót követően Wagner három és fél órás Lohengrinjét 5-én, 8-án, 15-én láthatják az érdeklődők, a hosszú játékidőre való tekintettel 17 órai kezdettel. Henrik szerepét Fried Péter és Jekl László, Lohengrint Molnár András és Kiss B. Atilla, Elzát Sümegi Eszter, A király hirdetőjét Cserhalmi Ferenc és Dobos Sándor, Telramundot Perencz Béla és Sárkány Kázmér énekli, Ortrudként pedig Marton Éva és Temesi Mária lép színpadra, az előadások karmestere Jurij Szimonov.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.