Klasszikus

Lombikbébi

2007.11.08. 00:00
Ajánlom
A vegyészi pályához nem feltétlenül szükséges jó hallás, "botfüllel" megáldott ember is világhírűvé válhat e szakmában. Valószínűleg az 1879. április 29-én világra jött Thomas Beecham is így gondolkodhatott alapiskolái befejeztével, hiszen apja hivatásának folytatását jelölte ki önmaga számára életcéljául.

Azt nem tudjuk, milyen miliőben élt ifjúkorában és milyen külső hatások érték a világ szépségeire egyre nyitottabb fiatalembert. Valószínűleg egy zenei élmény sokkolhatta annyira, hogy a korábbi tudományos érdeklődését sutba vágva, egy hirtelen huszárvágással örökségét saját zenei és zeneigazgatói karrierjének építésére fordította. Vásárolt magának egy zenekart, és autodidakta muzsikusként együttesével Londonban debütált.

Egy cseppet sem zavarta, hogy jó sorsával nem párosult a muzsikáláshoz elengedhetetlenül szükséges, kifinomult zenei hallás. Különleges adottságainak, a zene iránti fantasztikus elkötelezettségének és szívósságának köszönhetően gyorsan leküzdötte önhibáján kívüli "születési rendellenességét". Karrierje meredeken ívelt a világhír felé. Hatalmas repertoárja a barokk kortól a kortárs zenéig terjedt. Megszámlálhatatlan lemez őrzi a legendás karmester művészetét. Ezek rendkívül gyorsan, hihetetlen példányszámban keltek el. Ki tudja, hány hangversenyének, opera dirigálásának emléke "porosodik" még az archívumok mélyén, de hála a lelkiismeretes kutatómunkának és a nagyszerű technikai lehetőségeknek, egyre több kerül élvezhető minőségben közkinccsé napjainkban is. Nevéhez fűződik az első kísérleti sztereó lemezfelvétel, 1934-ben vezényletével Mozart Jupiter szimfóniáját rögzítették. Ha már Mozartot említettük, Beecham egyszer azt találta mondani: a Don Giovannit még soha nem adták elő megfelelő módon, vagyis olyan énekesekkel, akik képesek elénekelni, olyan hallgatóságnak, amely képes azt meghallgatni. Itt kockáztatjuk meg, talán késői nagy utódai sem tudták oly hitelesen, megkapó szépséggel megszólaltatni Puccini Bohéméletét, mint hogy azt ő tette az 1956-ban rögzített felvételen.

Beecham egy évtizedig volt operakarmester, majd a nagy brit szimfonikus zenekarok vezető karnagya. Hatvanhét esztendős volt, amikor megalapította a Royal Filharmonikus Zenekart, amelynek első koncertjét természetesen ő dirigálta 1946. szeptember 15-én, Londonban. A különleges adottságokkal rendelkező, nagy formátumú dirigens rövid idő alatt a nemzetközi élvonalig repítette muzsikusait. Beecham rendkívül színes egyéniség volt, eredeti szarkasztikus, angol humorral. Ahogy mondták róla, a szeme sem állt jól, igazi tréfamester hírében állt. Nem csoda, hogy zenekarai szívesen próbáltak a keze alatt; pillanatok alatt képes volt jókedvre deríteni muzsikusait. Állandóan huncutságokon járt az esze, s egyetlen igazi szenvedélye volt: a zene. 1961. március 8-án halt meg Londonban.

(2007. november 12. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Royal Filharmonikus Zenekar koncertje; Weber: Oberon - nyitány; Sosztakovics: Esz-dúr gordonkaverseny, op. 107; Brahms: I. c-moll szimfónia, op. 68; km.: Danjulo Ishizaka (gordonka); vez.: Leonard Slatkin)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.