Klasszikus

Londonba készülnek a magyar jazzkölykök

2004.04.14. 00:00
Ajánlom
A Next Generation zenekar Magyarország legfiatalabb jazztehetségeit fogja össze. A formáció viszonylag laza felállásban, gyakori session-váltásokkal ad koncerteket – rendszerint nagy sikereket aratva itthon és Közép-Európa jazzfesztiváljain, -klubjaiban egyaránt.

Április végén a fiúk nagy levegőt vesznek és 30-án bemutatkozó koncertet adnak a londoni jazzélet egyik fontos klubjában, a fiatalok kedvencének számító Spitz-ben. A kiutazás szervezője Pallai Péter, akinek a magyar jazzélet számos kiváló szereplője köszönheti angliai fellépéseit, sikereit Dresch Mihálytól Balázs Elemérig. Pallai szerint komoly esély van rá, hogy a klubkoncert előtt a Next Generation tagjai játszanak a Tony Blair brit miniszterelnök és számos közéleti személyiség részvételével tartandó EU-bővítési ünnepségen.

A Next Generation jelenlegi felállása:

BOLLA GÁBOR (tenorszaxofon) mindössze 15 éves, de már tavaly nyáron bekerült a Montreux Jazz Fesztivál keretében tartott szaxofonos világvetélkedő elődöntőjébe, óriási sikert aratott Londonban, az indiai Yatra és a bukaresti jazz fesztiválon is. A nemrég Budapesten felvételező amerikai szaxofon-óriás, David Murray két órán át játszott örömzenét vele. Virtuozitását manapság éretten kordában tartó, lenyűgöző muzsikus.

LAKATOS SÁNDOR (alt-szaxofon) 16 éves, a Bartók Rádió szerkesztője, Maloschik Róbert által felfedezett fiatalokból verbuvált Next Generation eredeti kulcsfigurája, merész, invenciózus, kísérletező szellemű, nagyszerű zenész.

PECEK LAKATOS KRISZTIÁN (bőgő) 14 éves, aki tavaly nyáron már megnyerte a Vajda Sándor Országos Jazzbőgő Versenyt. A zsűrinek a világhírű amerikai bőgős, John Pattitucci is tagja volt, aki másnap saját koncertjén hívta a pódiumra Krisztiánt duettezni. Krisztián hihetetlen technikával rendelkezik – és nem csak korához képest! Szakcsi Lakatos Béla és Oláh Kálmán is szívesen játszik vele.

CSEKE GÁBOR (zongora) 33 éves, a Budapest Jazz Orchestra kiváló zongoristája. Amikor a zenekar legutóbb az amerikai szaxofon sztárral, Dave Liebmannal koncertezett és készített albumot is, Liebman a legnagyobb elismeréssel beszélt Gábor játékáról. Ő és a 25 éves

MOHAY ANDRÁS (dob) szolgáltatják A "+ 2"-t, az érettséget, a tapasztalatot és azt a csodálatos keretet, amelyben a fiatalabbak igazán ragyogni tudnak. Mohay András a legkeresettebb magyar dobosok egyike – és amint azt hallani fogják, ez nem véletlen!

A Next Generation legközelebb április 16-án, pénteken este 18 órától látható a Ráday Könyvesház előtti szabadtéri pódiumon (1092 Budapest, Ráday u. 27.).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.