Klasszikus

Londoni győzelem

2007.06.10. 00:00
Ajánlom
Kállay Ágnes (cselló) és Csillagh Katalin (zongora) nyerték a Beethoven Piano Society of Europe által rendezett kamarazenei versenyt Londonban. A versenyre a világhírű Amadeus Quartett csellistájának, Martin Lovett mesterkurzusának záróakkordjaként került sor.

A brazil, japán, lengyel, kínai, angol résztvevők Beethoven hegedű-zongora, ill. cselló-zongora szonátáit játszották. A két magyar muzsikus győzelmével lehetőséget kapott egy önálló londoni koncertre, amelyre a következő szezonban kerül sor. Ezzel a 2006/2007-es hangverseny évadban kétszer is alkalmuk lesz bemutatkozni az angol fővárosban, mivel októberben a Londoni Magyar Intézetben, a Kodály év alkalmából a nagy magyar zeneszerző műveiből összeállított kamaraesttel lépnek a közönség elé.

Kállay Ágnes (cselló) és Csillagh Katalin (zongora) osztálytársak voltak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd együtt jártak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Csillagh Katalin 2005-ben Nádor György, Kállay Ágnes 2006-ban Csurgay István tanítványaként szerzett diplomát. Amellett, hogy szólókoncerteket adtak, nemzetközi kurzusokon és versenyeken vettek részt, illetve arattak győzelmet szólistaként, folyamatosan kamarazenéltek együtt. 2004-ben részt vettek Barcelonában a Maria Canals kamarazenei versenyen, ahol a tíz legjobb között végeztek.

Rendszeresen adnak kamaraesteket Budapest frekventált koncerttermeiben – többek között a Nádor teremben, az Óbudai Társaskörben, a Bartók Béla Emlékházban - ahol a barokktól napjainkig, a cselló-zongora irodalom legjelentősebb szonátáit (Vivaldi, Boccherini, Bach, Beethoven, Franck, Brahms, Debussy, Rachmaninov, Shostakovich, Kodály) adják elő. Jelenleg, Csillagh Katalin a salzburgi Mozarteumban posztgraduális képzésen vesz részt Rohmann Imrénél, Kállay Ágnes pedig DAAD ösztöndíjjal a Kölni Zeneművészeti Főiskolán Maria Kliegelnél folytatja tanulmányait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.