Klasszikus

Londoni győzelem

2007.06.10. 00:00
Ajánlom
Kállay Ágnes (cselló) és Csillagh Katalin (zongora) nyerték a Beethoven Piano Society of Europe által rendezett kamarazenei versenyt Londonban. A versenyre a világhírű Amadeus Quartett csellistájának, Martin Lovett mesterkurzusának záróakkordjaként került sor.

A brazil, japán, lengyel, kínai, angol résztvevők Beethoven hegedű-zongora, ill. cselló-zongora szonátáit játszották. A két magyar muzsikus győzelmével lehetőséget kapott egy önálló londoni koncertre, amelyre a következő szezonban kerül sor. Ezzel a 2006/2007-es hangverseny évadban kétszer is alkalmuk lesz bemutatkozni az angol fővárosban, mivel októberben a Londoni Magyar Intézetben, a Kodály év alkalmából a nagy magyar zeneszerző műveiből összeállított kamaraesttel lépnek a közönség elé.

Kállay Ágnes (cselló) és Csillagh Katalin (zongora) osztálytársak voltak a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd együtt jártak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Csillagh Katalin 2005-ben Nádor György, Kállay Ágnes 2006-ban Csurgay István tanítványaként szerzett diplomát. Amellett, hogy szólókoncerteket adtak, nemzetközi kurzusokon és versenyeken vettek részt, illetve arattak győzelmet szólistaként, folyamatosan kamarazenéltek együtt. 2004-ben részt vettek Barcelonában a Maria Canals kamarazenei versenyen, ahol a tíz legjobb között végeztek.

Rendszeresen adnak kamaraesteket Budapest frekventált koncerttermeiben – többek között a Nádor teremben, az Óbudai Társaskörben, a Bartók Béla Emlékházban - ahol a barokktól napjainkig, a cselló-zongora irodalom legjelentősebb szonátáit (Vivaldi, Boccherini, Bach, Beethoven, Franck, Brahms, Debussy, Rachmaninov, Shostakovich, Kodály) adják elő. Jelenleg, Csillagh Katalin a salzburgi Mozarteumban posztgraduális képzésen vesz részt Rohmann Imrénél, Kállay Ágnes pedig DAAD ösztöndíjjal a Kölni Zeneművészeti Főiskolán Maria Kliegelnél folytatja tanulmányait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.