Klasszikus

Lovász Irén és Lőrinszky Attila koncertjei

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Hétfőn kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amelynek keretében Lovász Irén népdalénekes, aki tavaly az év énekesnője volt, valamint Lőrinszky Attila nagybőgős ad koncertet.

Az énekesnő írja: "Magam sem értem, néha hogyan és miféle hangok törnek föl belőlem... Ha sikerül elég mélyre leszállni, önmagunkba a zene segítségével, személyiségünk egészen mélyen szunnyadó rétegeit is elérhetjük." A Nemzeti Múzeumban tartott hangversenyről beszél az énekesnő..

- Lovász Irén népdalénekes, világzenét énekel, tavaly az év énekesnője volt, Emerton díjat kapott. Tehát számos kitüntetése is van a sok lemez mellett. A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában, a Kőtárban egy különleges előadóestet ad.

- Lőrinszky Attila nagybőgős a társam ebben a különös zenei produkcióban. Körülbelül másfél éve dolgozunk ezen az új zenei nyelven, amit közösen megtaláltunk. Ez egy akusztikus duó a két húros hangszere, a férfias nagybőgőre és a nőies énekhangra. A témája a négy természeti őselem. Ennek a négy természeti őselemnek, a tűznek, a földnek, a víznek és a levegőnek az energiái inspiráltak minket és próbáljuk ezeknek az erőit önmagunkból felszínre hozni a zene segítségével, és ha sikerül és mindketten jó hangulatban vagyunk, akkor ez általában felszínre is jön.

- Mindegyiknek van népdal-motívuma is.

- Igen, mert én elég nehezen tudom az életemet meg a zenémet elképzelni népdal nélkül. Négy magyar népdal megszólal, mindegyik számomra nagyon kedves, nagyon személyes kötődésem van ehhez a négy népdalhoz és mind a négy évszázadokon át letisztult értékeket képvisel, azt gondolom.

- Melyik ez a négy?

- A szivárvány havasán a föld tételnél, a víznél a Túl a vízen van egy malom, a tűznél az Úgy ég a tűz, ha tesznek rá, szatmári csárdás, a levegőnél pedig, ami a legéteribb tétel, egy moldvai csángó reggeli imádság, az Én felkelék jó reggel hajnalban, amit Erdélyi Zsuzsannától tanultam.

- A világ egyik legismertebb és legelismertebb népdalénekese Lovász Irén és nem csak énekel, hanem néprajzot is tanult szakmája szerint, sőt, különböző tudományos fokozatai vannak. Hogyan jött ez az előadóest, hogyan kapcsolódik ez a szakmájához?

- Azt gondolom, hogy mindaz, amit a szakmában, a néprajzban, az antropológiában tettem és a világot valamennyire megismertem, legalábbis igyekeztem megismerni, az benne van ebben a műsorban. Különböző népek zenéjének az ereje, talán technikái, mondják egyesek, hogy a különböző keleti éneklési technikák előjönnek, én nem is tudatosan csinálom talán ezt, de kétségtelen, hogy az évek során rakódott rám biztos valami ezeknek a kultúráknak a tanulmányozásából és azt gondolom, hogy a különböző kultúrák szimbólumai, ami a földhöz, a vízhez, a tűzhöz kapcsolódnak, az valamilyen módon előtör ebből a zenéből.

- Hánykor kezdődik az előadás?

- Elég korán, ezt különösen ki kell emelni, azt gondolom, hat órakor lesz. Egyrészt azért, mert ez egy múzeum, tehát a Nemzeti Múzeumban lesz, másrészt azért, mert az Őszi Fesztivál rendezvénye, és az Őszi Fesztiválon e napon még sok koncert van, tehát hogy több helyre is el lehessen menni egy este.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.