Klasszikus

Lovász Irén és Lőrinszky Attila koncertjei

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Hétfőn kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amelynek keretében Lovász Irén népdalénekes, aki tavaly az év énekesnője volt, valamint Lőrinszky Attila nagybőgős ad koncertet.

Az énekesnő írja: "Magam sem értem, néha hogyan és miféle hangok törnek föl belőlem... Ha sikerül elég mélyre leszállni, önmagunkba a zene segítségével, személyiségünk egészen mélyen szunnyadó rétegeit is elérhetjük." A Nemzeti Múzeumban tartott hangversenyről beszél az énekesnő..

- Lovász Irén népdalénekes, világzenét énekel, tavaly az év énekesnője volt, Emerton díjat kapott. Tehát számos kitüntetése is van a sok lemez mellett. A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában, a Kőtárban egy különleges előadóestet ad.

- Lőrinszky Attila nagybőgős a társam ebben a különös zenei produkcióban. Körülbelül másfél éve dolgozunk ezen az új zenei nyelven, amit közösen megtaláltunk. Ez egy akusztikus duó a két húros hangszere, a férfias nagybőgőre és a nőies énekhangra. A témája a négy természeti őselem. Ennek a négy természeti őselemnek, a tűznek, a földnek, a víznek és a levegőnek az energiái inspiráltak minket és próbáljuk ezeknek az erőit önmagunkból felszínre hozni a zene segítségével, és ha sikerül és mindketten jó hangulatban vagyunk, akkor ez általában felszínre is jön.

- Mindegyiknek van népdal-motívuma is.

- Igen, mert én elég nehezen tudom az életemet meg a zenémet elképzelni népdal nélkül. Négy magyar népdal megszólal, mindegyik számomra nagyon kedves, nagyon személyes kötődésem van ehhez a négy népdalhoz és mind a négy évszázadokon át letisztult értékeket képvisel, azt gondolom.

- Melyik ez a négy?

- A szivárvány havasán a föld tételnél, a víznél a Túl a vízen van egy malom, a tűznél az Úgy ég a tűz, ha tesznek rá, szatmári csárdás, a levegőnél pedig, ami a legéteribb tétel, egy moldvai csángó reggeli imádság, az Én felkelék jó reggel hajnalban, amit Erdélyi Zsuzsannától tanultam.

- A világ egyik legismertebb és legelismertebb népdalénekese Lovász Irén és nem csak énekel, hanem néprajzot is tanult szakmája szerint, sőt, különböző tudományos fokozatai vannak. Hogyan jött ez az előadóest, hogyan kapcsolódik ez a szakmájához?

- Azt gondolom, hogy mindaz, amit a szakmában, a néprajzban, az antropológiában tettem és a világot valamennyire megismertem, legalábbis igyekeztem megismerni, az benne van ebben a műsorban. Különböző népek zenéjének az ereje, talán technikái, mondják egyesek, hogy a különböző keleti éneklési technikák előjönnek, én nem is tudatosan csinálom talán ezt, de kétségtelen, hogy az évek során rakódott rám biztos valami ezeknek a kultúráknak a tanulmányozásából és azt gondolom, hogy a különböző kultúrák szimbólumai, ami a földhöz, a vízhez, a tűzhöz kapcsolódnak, az valamilyen módon előtör ebből a zenéből.

- Hánykor kezdődik az előadás?

- Elég korán, ezt különösen ki kell emelni, azt gondolom, hat órakor lesz. Egyrészt azért, mert ez egy múzeum, tehát a Nemzeti Múzeumban lesz, másrészt azért, mert az Őszi Fesztivál rendezvénye, és az Őszi Fesztiválon e napon még sok koncert van, tehát hogy több helyre is el lehessen menni egy este.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.