Klasszikus

Lovász Irén és Lőrinszky Attila koncertjei

2003.10.27. 00:00
Ajánlom
Hétfőn kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amelynek keretében Lovász Irén népdalénekes, aki tavaly az év énekesnője volt, valamint Lőrinszky Attila nagybőgős ad koncertet.

Az énekesnő írja: "Magam sem értem, néha hogyan és miféle hangok törnek föl belőlem... Ha sikerül elég mélyre leszállni, önmagunkba a zene segítségével, személyiségünk egészen mélyen szunnyadó rétegeit is elérhetjük." A Nemzeti Múzeumban tartott hangversenyről beszél az énekesnő..

- Lovász Irén népdalénekes, világzenét énekel, tavaly az év énekesnője volt, Emerton díjat kapott. Tehát számos kitüntetése is van a sok lemez mellett. A Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumában, a Kőtárban egy különleges előadóestet ad.

- Lőrinszky Attila nagybőgős a társam ebben a különös zenei produkcióban. Körülbelül másfél éve dolgozunk ezen az új zenei nyelven, amit közösen megtaláltunk. Ez egy akusztikus duó a két húros hangszere, a férfias nagybőgőre és a nőies énekhangra. A témája a négy természeti őselem. Ennek a négy természeti őselemnek, a tűznek, a földnek, a víznek és a levegőnek az energiái inspiráltak minket és próbáljuk ezeknek az erőit önmagunkból felszínre hozni a zene segítségével, és ha sikerül és mindketten jó hangulatban vagyunk, akkor ez általában felszínre is jön.

- Mindegyiknek van népdal-motívuma is.

- Igen, mert én elég nehezen tudom az életemet meg a zenémet elképzelni népdal nélkül. Négy magyar népdal megszólal, mindegyik számomra nagyon kedves, nagyon személyes kötődésem van ehhez a négy népdalhoz és mind a négy évszázadokon át letisztult értékeket képvisel, azt gondolom.

- Melyik ez a négy?

- A szivárvány havasán a föld tételnél, a víznél a Túl a vízen van egy malom, a tűznél az Úgy ég a tűz, ha tesznek rá, szatmári csárdás, a levegőnél pedig, ami a legéteribb tétel, egy moldvai csángó reggeli imádság, az Én felkelék jó reggel hajnalban, amit Erdélyi Zsuzsannától tanultam.

- A világ egyik legismertebb és legelismertebb népdalénekese Lovász Irén és nem csak énekel, hanem néprajzot is tanult szakmája szerint, sőt, különböző tudományos fokozatai vannak. Hogyan jött ez az előadóest, hogyan kapcsolódik ez a szakmájához?

- Azt gondolom, hogy mindaz, amit a szakmában, a néprajzban, az antropológiában tettem és a világot valamennyire megismertem, legalábbis igyekeztem megismerni, az benne van ebben a műsorban. Különböző népek zenéjének az ereje, talán technikái, mondják egyesek, hogy a különböző keleti éneklési technikák előjönnek, én nem is tudatosan csinálom talán ezt, de kétségtelen, hogy az évek során rakódott rám biztos valami ezeknek a kultúráknak a tanulmányozásából és azt gondolom, hogy a különböző kultúrák szimbólumai, ami a földhöz, a vízhez, a tűzhöz kapcsolódnak, az valamilyen módon előtör ebből a zenéből.

- Hánykor kezdődik az előadás?

- Elég korán, ezt különösen ki kell emelni, azt gondolom, hat órakor lesz. Egyrészt azért, mert ez egy múzeum, tehát a Nemzeti Múzeumban lesz, másrészt azért, mert az Őszi Fesztivál rendezvénye, és az Őszi Fesztiválon e napon még sok koncert van, tehát hogy több helyre is el lehessen menni egy este.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.