Klasszikus

Luisi csomagol

2010.02.09. 00:55
Ajánlom
A Semperoper fő-zeneigazgatójának a következő évad végén járna le a szerződése, de hirtelen döntése értelmében már a február végi két Wagner-operát sem fogja dirigálni Drezdában.

Fabio Luisit 2004-ben nevezték ki a szászországi operaház fő-zeneigazgatójának. Akkor elődje, Bernard Haitink állt fel azonnal a székből. Mivel Luisi nem kívánta megújítani szerződését, és 2012-től a zürichi operaházban felkínált fő-zeneigazgatói posztot foglalja el, Christian Thielemann lép nyomaiba Drezdában. Thielemannt azonban már a 2011-es újévi koncerten láthatják dirigálni a ZDF német televízió nézői. És ez az oka annak, hogy Luisi azonnal lemondta minden drezdai kötelezettségét, és csomagolni kezdett: ő ugyanis semmit nem tudott erről.

Luisi tisztségével járó javaslati, konzultációs és egyetértési jogát látja megsértve azáltal, hogy a Semperoper és a ZDF a tudta nélkül egyezett meg a koncert közvetítéséről. A karmester szerint a szálakat Ulrike Hessler, a müncheni opera jelenlegi kommunikációs és marketingigazgatója, a Semperoper jövendő vezetője, és Jan Nast, a Staatskapelle igazgatója mozgatják, emellett a pénz is jelentős szerepet játszik a szerződésben. A ZDF nézői eddig a Berlini Filharmonikusok újévi hangversenyét láthatták, jövőre azonban Thielemann dirigálását élvezhetik. Luisi ezt is fontos érvnek látja: német zenekar élén német karmestert akarnak látni a német tévénézők.

A Staatskapelle jelenleg Skandináviában turnézik, a zenekart Neeme Järvi vezényli. Fabio Luisi ugyanúgy beteget jelentett, mint ahogyan - a Semperoper közleménye alapján - az idei évadban már több alkalommal tette. Azokon az estéken Christian Thielemann és Christoph Eschenbach állt a karmesteri pulpituson.

Drezdában februárban és márciusban a ház újra megnyitásának 25. évfordulóját ünneplik. Ennek keretében sor kerül koncertekre - köztük egy 16. századi mű Isabel Mundry által átdolgozott változatának ősbemutatójára -, valamint Franz Schmidt Notre Dame című operájának premierjére is. A Semperoper menedzsmentje egyelőre keresi a megoldást és Luisi helyettesét ezekre az alkalmakra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.