Klasszikus

Luisi csomagol

2010.02.09. 00:55
Ajánlom
A Semperoper fő-zeneigazgatójának a következő évad végén járna le a szerződése, de hirtelen döntése értelmében már a február végi két Wagner-operát sem fogja dirigálni Drezdában.

Fabio Luisit 2004-ben nevezték ki a szászországi operaház fő-zeneigazgatójának. Akkor elődje, Bernard Haitink állt fel azonnal a székből. Mivel Luisi nem kívánta megújítani szerződését, és 2012-től a zürichi operaházban felkínált fő-zeneigazgatói posztot foglalja el, Christian Thielemann lép nyomaiba Drezdában. Thielemannt azonban már a 2011-es újévi koncerten láthatják dirigálni a ZDF német televízió nézői. És ez az oka annak, hogy Luisi azonnal lemondta minden drezdai kötelezettségét, és csomagolni kezdett: ő ugyanis semmit nem tudott erről.

Luisi tisztségével járó javaslati, konzultációs és egyetértési jogát látja megsértve azáltal, hogy a Semperoper és a ZDF a tudta nélkül egyezett meg a koncert közvetítéséről. A karmester szerint a szálakat Ulrike Hessler, a müncheni opera jelenlegi kommunikációs és marketingigazgatója, a Semperoper jövendő vezetője, és Jan Nast, a Staatskapelle igazgatója mozgatják, emellett a pénz is jelentős szerepet játszik a szerződésben. A ZDF nézői eddig a Berlini Filharmonikusok újévi hangversenyét láthatták, jövőre azonban Thielemann dirigálását élvezhetik. Luisi ezt is fontos érvnek látja: német zenekar élén német karmestert akarnak látni a német tévénézők.

A Staatskapelle jelenleg Skandináviában turnézik, a zenekart Neeme Järvi vezényli. Fabio Luisi ugyanúgy beteget jelentett, mint ahogyan - a Semperoper közleménye alapján - az idei évadban már több alkalommal tette. Azokon az estéken Christian Thielemann és Christoph Eschenbach állt a karmesteri pulpituson.

Drezdában februárban és márciusban a ház újra megnyitásának 25. évfordulóját ünneplik. Ennek keretében sor kerül koncertekre - köztük egy 16. századi mű Isabel Mundry által átdolgozott változatának ősbemutatójára -, valamint Franz Schmidt Notre Dame című operájának premierjére is. A Semperoper menedzsmentje egyelőre keresi a megoldást és Luisi helyettesét ezekre az alkalmakra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.