Klasszikus

Luisi csomagol

2010.02.09. 00:55
Ajánlom
A Semperoper fő-zeneigazgatójának a következő évad végén járna le a szerződése, de hirtelen döntése értelmében már a február végi két Wagner-operát sem fogja dirigálni Drezdában.

Fabio Luisit 2004-ben nevezték ki a szászországi operaház fő-zeneigazgatójának. Akkor elődje, Bernard Haitink állt fel azonnal a székből. Mivel Luisi nem kívánta megújítani szerződését, és 2012-től a zürichi operaházban felkínált fő-zeneigazgatói posztot foglalja el, Christian Thielemann lép nyomaiba Drezdában. Thielemannt azonban már a 2011-es újévi koncerten láthatják dirigálni a ZDF német televízió nézői. És ez az oka annak, hogy Luisi azonnal lemondta minden drezdai kötelezettségét, és csomagolni kezdett: ő ugyanis semmit nem tudott erről.

Luisi tisztségével járó javaslati, konzultációs és egyetértési jogát látja megsértve azáltal, hogy a Semperoper és a ZDF a tudta nélkül egyezett meg a koncert közvetítéséről. A karmester szerint a szálakat Ulrike Hessler, a müncheni opera jelenlegi kommunikációs és marketingigazgatója, a Semperoper jövendő vezetője, és Jan Nast, a Staatskapelle igazgatója mozgatják, emellett a pénz is jelentős szerepet játszik a szerződésben. A ZDF nézői eddig a Berlini Filharmonikusok újévi hangversenyét láthatták, jövőre azonban Thielemann dirigálását élvezhetik. Luisi ezt is fontos érvnek látja: német zenekar élén német karmestert akarnak látni a német tévénézők.

A Staatskapelle jelenleg Skandináviában turnézik, a zenekart Neeme Järvi vezényli. Fabio Luisi ugyanúgy beteget jelentett, mint ahogyan - a Semperoper közleménye alapján - az idei évadban már több alkalommal tette. Azokon az estéken Christian Thielemann és Christoph Eschenbach állt a karmesteri pulpituson.

Drezdában februárban és márciusban a ház újra megnyitásának 25. évfordulóját ünneplik. Ennek keretében sor kerül koncertekre - köztük egy 16. századi mű Isabel Mundry által átdolgozott változatának ősbemutatójára -, valamint Franz Schmidt Notre Dame című operájának premierjére is. A Semperoper menedzsmentje egyelőre keresi a megoldást és Luisi helyettesét ezekre az alkalmakra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.