Klasszikus

Lukács Péter brácsaművész kapta a Ferencsik-díjat

2006.01.27. 00:00
Ajánlom
Lukács Péter brácsaművész kapta idén az immáron 17. alkalommal odaítélt Ferencsik-díjat. A idén hatvan éves művész 1969 óta tagja az Operaháznak, ahol gyakorlatilag a teljes létező repertoárt játszotta már.

Az első alkalommal 1987 januárjában, Ferencsik János születésének 80. évfordulóján átadott elismerést minden évben az operaházi zenekar egy olyan művésze kapja, aki az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta.

Ferencsik János, a nagy magyar karmester egy hozzátartozója alapította 1986-ban a Ferencsik Alapítványt, s ugyancsak az ő emlékére, születésének 80. évfordulóján adták át első alkalommal a legjobb művészi produkciónak járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és az Operaház zenekarának művészei felváltva részesültek ebben az elismerésben, két éve azonban – az Alapítvány működésének változásával – már kizárólag operaházi művészek vehetik át a díjat.

Lukács Péter brácsaművész, aki 2006-ban tizenhetedikként kapta meg a Ferencsik-díjat, 1969 óta tagja az Operaház zenekarának, 1976 óta szólóbrácsásként. A Budapesti Filharmóniai Társaság mellett tagja a Budapesti Kamaraegyüttesnek, játszott az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarban, s a Budapesti Baryton Triónak is tagja. 1989-től a Budapesti Fesztiválzenekar brácsa szólamvezetője, s évekig tanított mélyhegedű módszertant a Zeneművészeti Főiskolán. Két kamarazenei, illetve szólólemeze jelent már meg; 1979-ben megkapta a Komor Vilmos-emlékplakettet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.