Klasszikus

Lukács Péter brácsaművész kapta a Ferencsik-díjat

2006.01.27. 00:00
Ajánlom
Lukács Péter brácsaművész kapta idén az immáron 17. alkalommal odaítélt Ferencsik-díjat. A idén hatvan éves művész 1969 óta tagja az Operaháznak, ahol gyakorlatilag a teljes létező repertoárt játszotta már.

Az első alkalommal 1987 januárjában, Ferencsik János születésének 80. évfordulóján átadott elismerést minden évben az operaházi zenekar egy olyan művésze kapja, aki az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta.

Ferencsik János, a nagy magyar karmester egy hozzátartozója alapította 1986-ban a Ferencsik Alapítványt, s ugyancsak az ő emlékére, születésének 80. évfordulóján adták át első alkalommal a legjobb művészi produkciónak járó Ferencsik-díjat. 2004-ig az Állami Hangversenyzenekar (a mai Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és az Operaház zenekarának művészei felváltva részesültek ebben az elismerésben, két éve azonban – az Alapítvány működésének változásával – már kizárólag operaházi művészek vehetik át a díjat.

Lukács Péter brácsaművész, aki 2006-ban tizenhetedikként kapta meg a Ferencsik-díjat, 1969 óta tagja az Operaház zenekarának, 1976 óta szólóbrácsásként. A Budapesti Filharmóniai Társaság mellett tagja a Budapesti Kamaraegyüttesnek, játszott az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarban, s a Budapesti Baryton Triónak is tagja. 1989-től a Budapesti Fesztiválzenekar brácsa szólamvezetője, s évekig tanított mélyhegedű módszertant a Zeneművészeti Főiskolán. Két kamarazenei, illetve szólólemeze jelent már meg; 1979-ben megkapta a Komor Vilmos-emlékplakettet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.