Klasszikus

Lux aeterna

2013.05.14. 11:46
Ajánlom
Ligeti György emblematikus kórusműve fémjelzi a hangversenyt, amelyen a Szabad Hangok Énekegyüttes 20. és 21. századi zeneszerzők műveivel járja körül a sötétség és fény legkülönfélébb vokális értelmezéseit: az isteni világosságot, a természet fényjelenségeit, az erőszakban rejlő szellemi sötétséget.

A koncert műveinek kompozíciós érdekességei közt izgalmas technikai megoldásokat találhat a közönség: egyetlen akkord hangjaiból kibontakozó, harangzúgásra emlékeztetően egymásba csengő énekhangokat Soós András művében (O lux, beata Trinitas), meghatározott hanghosszok elvén egymásból fejlődő akkordok láncolatát az ígéretes pályakezdő, Muntag Lőrinc kompozíciójában (Talismă), Vass Lajos impresszionista stílusú, cluster-építkezésű Áprily-versmegzenésítését (Nocturne) vagy a sűrű polifonikus kánon és az óraműszerű mechanikus mozgás első csíráit az avantgarde zeneszerzés 2006-ban elhunyt géniuszának, Ligeti Györgynek két korai kórustételében (Éjszaka, Reggel). Ezenkívül hallható lesz még napjaink egyik legjelentősebb alkotója, a finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho kompozíciója, melyben az énekes szólisták finom érzékiségű dallamait az elektronikus zajt imitáló kórus neszei és visszhangjai kísérik (Nuits, adieux) és Iannis Xenakis kórus-sikoltásai, az erőszak hideg éjszakáinak negyedhangok szövevényéből kibontakozó, halálos jajszavai (Nuits). Majd végül elhangzik a 20. század egyik legjelentősebb kórusműve, Ligeti Lux aeternája, amelyben a félhangnyi távolságokat használó kánonszövet és a bonyolult ritmikai elrendezés hozza létre a zeneszerző védjegyévé vált „mikropolifóniát", amely a hanghalmazok térben való mozgásának korábban nem tapasztalt, különös érzetét kelti a hallgatóban.

Nem az első hasonló koncertje ez a Szabad Hangok Énekegyüttesnek, amely a kortárs zene iránti szenvedélyes elkötelezettségből alakult 2003-ban, dr. Antal Laura vezetésével. A kezdetektől töretlen rendszerességgel tűzik műsorukra napjaink és a 20. század vokális termésének jelentős alkotásait. A kamaraegyüttes már megalakulását követően igen hamar felkéréseket kapott a legjelentősebb hazai kortárszenei fesztiválokra, a Budapesti Őszi Fesztiválra és a Making New Wawes fesztiválra, emellett pedig maga is rendszeresen szervez hangversenyeket - korábban főként saját erőből, 2012-től pedig immár a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Alapítvány által támogatott koncertsorozat keretében, a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A május 19-i hangversenyre is itt kerül sor 18:00 órai kezdettel.

Az első három játékos, aki 2013. május 17-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjén. A nyertesek a jegyeket az előadás napján 17.30-tól vehetik át a helyszínen.

Ki az a zeneszerző az est műsorának komponistái közül, aki egy, a hangverseny időpontjához közeli napon született kilencven évvel ezelőtt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.