Klasszikus

Lux aeterna

2013.05.14. 11:46
Ajánlom
Ligeti György emblematikus kórusműve fémjelzi a hangversenyt, amelyen a Szabad Hangok Énekegyüttes 20. és 21. századi zeneszerzők műveivel járja körül a sötétség és fény legkülönfélébb vokális értelmezéseit: az isteni világosságot, a természet fényjelenségeit, az erőszakban rejlő szellemi sötétséget.

A koncert műveinek kompozíciós érdekességei közt izgalmas technikai megoldásokat találhat a közönség: egyetlen akkord hangjaiból kibontakozó, harangzúgásra emlékeztetően egymásba csengő énekhangokat Soós András művében (O lux, beata Trinitas), meghatározott hanghosszok elvén egymásból fejlődő akkordok láncolatát az ígéretes pályakezdő, Muntag Lőrinc kompozíciójában (Talismă), Vass Lajos impresszionista stílusú, cluster-építkezésű Áprily-versmegzenésítését (Nocturne) vagy a sűrű polifonikus kánon és az óraműszerű mechanikus mozgás első csíráit az avantgarde zeneszerzés 2006-ban elhunyt géniuszának, Ligeti Györgynek két korai kórustételében (Éjszaka, Reggel). Ezenkívül hallható lesz még napjaink egyik legjelentősebb alkotója, a finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho kompozíciója, melyben az énekes szólisták finom érzékiségű dallamait az elektronikus zajt imitáló kórus neszei és visszhangjai kísérik (Nuits, adieux) és Iannis Xenakis kórus-sikoltásai, az erőszak hideg éjszakáinak negyedhangok szövevényéből kibontakozó, halálos jajszavai (Nuits). Majd végül elhangzik a 20. század egyik legjelentősebb kórusműve, Ligeti Lux aeternája, amelyben a félhangnyi távolságokat használó kánonszövet és a bonyolult ritmikai elrendezés hozza létre a zeneszerző védjegyévé vált „mikropolifóniát", amely a hanghalmazok térben való mozgásának korábban nem tapasztalt, különös érzetét kelti a hallgatóban.

Nem az első hasonló koncertje ez a Szabad Hangok Énekegyüttesnek, amely a kortárs zene iránti szenvedélyes elkötelezettségből alakult 2003-ban, dr. Antal Laura vezetésével. A kezdetektől töretlen rendszerességgel tűzik műsorukra napjaink és a 20. század vokális termésének jelentős alkotásait. A kamaraegyüttes már megalakulását követően igen hamar felkéréseket kapott a legjelentősebb hazai kortárszenei fesztiválokra, a Budapesti Őszi Fesztiválra és a Making New Wawes fesztiválra, emellett pedig maga is rendszeresen szervez hangversenyeket - korábban főként saját erőből, 2012-től pedig immár a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Alapítvány által támogatott koncertsorozat keretében, a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A május 19-i hangversenyre is itt kerül sor 18:00 órai kezdettel.

Az első három játékos, aki 2013. május 17-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjén. A nyertesek a jegyeket az előadás napján 17.30-tól vehetik át a helyszínen.

Ki az a zeneszerző az est műsorának komponistái közül, aki egy, a hangverseny időpontjához közeli napon született kilencven évvel ezelőtt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Amikor Bernstein a szemöldökével vezényelt

Hogy mennyire befolyásos ember volt az augusztus 25-én 101 éve született zeneszerző-karmester, arra bizonyíték a videó, amiben még karmesterpálcára sincs szüksége egy szimfonikus zenekar irányításához.
Klasszikus eötvös péter

Mozarttal beszélget és a migrációra reflektál Eötvös Péter új lemezén

A szeptember 13-án megjelenő Gliding című új album a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült a BMC Records gondozásában.
Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.