Klasszikus

Lux aeterna

2013.05.14. 11:46
Ajánlom
Ligeti György emblematikus kórusműve fémjelzi a hangversenyt, amelyen a Szabad Hangok Énekegyüttes 20. és 21. századi zeneszerzők műveivel járja körül a sötétség és fény legkülönfélébb vokális értelmezéseit: az isteni világosságot, a természet fényjelenségeit, az erőszakban rejlő szellemi sötétséget.

A koncert műveinek kompozíciós érdekességei közt izgalmas technikai megoldásokat találhat a közönség: egyetlen akkord hangjaiból kibontakozó, harangzúgásra emlékeztetően egymásba csengő énekhangokat Soós András művében (O lux, beata Trinitas), meghatározott hanghosszok elvén egymásból fejlődő akkordok láncolatát az ígéretes pályakezdő, Muntag Lőrinc kompozíciójában (Talismă), Vass Lajos impresszionista stílusú, cluster-építkezésű Áprily-versmegzenésítését (Nocturne) vagy a sűrű polifonikus kánon és az óraműszerű mechanikus mozgás első csíráit az avantgarde zeneszerzés 2006-ban elhunyt géniuszának, Ligeti Györgynek két korai kórustételében (Éjszaka, Reggel). Ezenkívül hallható lesz még napjaink egyik legjelentősebb alkotója, a finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho kompozíciója, melyben az énekes szólisták finom érzékiségű dallamait az elektronikus zajt imitáló kórus neszei és visszhangjai kísérik (Nuits, adieux) és Iannis Xenakis kórus-sikoltásai, az erőszak hideg éjszakáinak negyedhangok szövevényéből kibontakozó, halálos jajszavai (Nuits). Majd végül elhangzik a 20. század egyik legjelentősebb kórusműve, Ligeti Lux aeternája, amelyben a félhangnyi távolságokat használó kánonszövet és a bonyolult ritmikai elrendezés hozza létre a zeneszerző védjegyévé vált „mikropolifóniát", amely a hanghalmazok térben való mozgásának korábban nem tapasztalt, különös érzetét kelti a hallgatóban.

Nem az első hasonló koncertje ez a Szabad Hangok Énekegyüttesnek, amely a kortárs zene iránti szenvedélyes elkötelezettségből alakult 2003-ban, dr. Antal Laura vezetésével. A kezdetektől töretlen rendszerességgel tűzik műsorukra napjaink és a 20. század vokális termésének jelentős alkotásait. A kamaraegyüttes már megalakulását követően igen hamar felkéréseket kapott a legjelentősebb hazai kortárszenei fesztiválokra, a Budapesti Őszi Fesztiválra és a Making New Wawes fesztiválra, emellett pedig maga is rendszeresen szervez hangversenyeket - korábban főként saját erőből, 2012-től pedig immár a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Alapítvány által támogatott koncertsorozat keretében, a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A május 19-i hangversenyre is itt kerül sor 18:00 órai kezdettel.

Az első három játékos, aki 2013. május 17-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjén. A nyertesek a jegyeket az előadás napján 17.30-tól vehetik át a helyszínen.

Ki az a zeneszerző az est műsorának komponistái közül, aki egy, a hangverseny időpontjához közeli napon született kilencven évvel ezelőtt?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.