Klasszikus

Lux aeterna

2013.05.14. 11:46
Ajánlom
Ligeti György emblematikus kórusműve fémjelzi a hangversenyt, amelyen a Szabad Hangok Énekegyüttes 20. és 21. századi zeneszerzők műveivel járja körül a sötétség és fény legkülönfélébb vokális értelmezéseit: az isteni világosságot, a természet fényjelenségeit, az erőszakban rejlő szellemi sötétséget.

A koncert műveinek kompozíciós érdekességei közt izgalmas technikai megoldásokat találhat a közönség: egyetlen akkord hangjaiból kibontakozó, harangzúgásra emlékeztetően egymásba csengő énekhangokat Soós András művében (O lux, beata Trinitas), meghatározott hanghosszok elvén egymásból fejlődő akkordok láncolatát az ígéretes pályakezdő, Muntag Lőrinc kompozíciójában (Talismă), Vass Lajos impresszionista stílusú, cluster-építkezésű Áprily-versmegzenésítését (Nocturne) vagy a sűrű polifonikus kánon és az óraműszerű mechanikus mozgás első csíráit az avantgarde zeneszerzés 2006-ban elhunyt géniuszának, Ligeti Györgynek két korai kórustételében (Éjszaka, Reggel). Ezenkívül hallható lesz még napjaink egyik legjelentősebb alkotója, a finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho kompozíciója, melyben az énekes szólisták finom érzékiségű dallamait az elektronikus zajt imitáló kórus neszei és visszhangjai kísérik (Nuits, adieux) és Iannis Xenakis kórus-sikoltásai, az erőszak hideg éjszakáinak negyedhangok szövevényéből kibontakozó, halálos jajszavai (Nuits). Majd végül elhangzik a 20. század egyik legjelentősebb kórusműve, Ligeti Lux aeternája, amelyben a félhangnyi távolságokat használó kánonszövet és a bonyolult ritmikai elrendezés hozza létre a zeneszerző védjegyévé vált „mikropolifóniát", amely a hanghalmazok térben való mozgásának korábban nem tapasztalt, különös érzetét kelti a hallgatóban.

Nem az első hasonló koncertje ez a Szabad Hangok Énekegyüttesnek, amely a kortárs zene iránti szenvedélyes elkötelezettségből alakult 2003-ban, dr. Antal Laura vezetésével. A kezdetektől töretlen rendszerességgel tűzik műsorukra napjaink és a 20. század vokális termésének jelentős alkotásait. A kamaraegyüttes már megalakulását követően igen hamar felkéréseket kapott a legjelentősebb hazai kortárszenei fesztiválokra, a Budapesti Őszi Fesztiválra és a Making New Wawes fesztiválra, emellett pedig maga is rendszeresen szervez hangversenyeket - korábban főként saját erőből, 2012-től pedig immár a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Alapítvány által támogatott koncertsorozat keretében, a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A május 19-i hangversenyre is itt kerül sor 18:00 órai kezdettel.

Az első három játékos, aki 2013. május 17-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertjén. A nyertesek a jegyeket az előadás napján 17.30-tól vehetik át a helyszínen.

Ki az a zeneszerző az est műsorának komponistái közül, aki egy, a hangverseny időpontjához közeli napon született kilencven évvel ezelőtt?

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.