Klasszikus

Luxusorgona is van már

2006.04.06. 00:00
Ajánlom
Varnus Xavér orgonaművész szerint luxushangszert építettek a Művészetek Palotájában, amely nem csupán Európa legnagyobb orgonája, de hangszíngazdagsága szinte határtalan.

Luxushangszert építettek a Művészetek Palotájában, ami nem csupán Európa legnagyobbja, de hangszín-gazdagsága is szinte határtalan - mondta Varnus Xavér, aki számos kiválóság mellett fellép a május 22-ére meghívott közönség előtt tartandó orgonaavató koncerten, majd június 4-én önálló hangversenyt ad.

Mint ismeretes, ezekben a hetekben tartják az orgona próbakoncertjeit. Ezek - mint a művész elmondta - valójában közel 7000 sípnak a teremhez történő finom hangolásához szükségesek, ugyanis a közönség jelenléte érzékelhetően megváltoztatja az akusztikát.

Varnus Xavér úgy véli: jószerivel bármilyen hangzást lehet majd itt produkálni, és bármit el lehet játszani, vagyis általában az orgona a legizgalmasabb hangszer, olyan, mint a történelem első szintetizátora. Éppen ezért a június 4-i hangverseny műsorát úgy állította össze, hogy a lehető legtöbb oldaláról bemutathassa az új hangszert: a skála a reneszánsz muzsikától az Operaház fantomja című musical részleteiig terjed. Felhangzik majd Hidas Frigyes egy műve is, amelynek - mivel a szerző Varnus Xavérnak írta - ez lesz az ősbemutatója.

A hangversenyen egy 40 tagú rézfúvós együttes is fellép - mondta el a művész, s hozzátette: nagy örömére szolgált és büszke arra, hogy erre a hangversenyre alig több mint egy óra alatt minden jegy elkelt.

Legközelebbi terveiről Varnus Xavér elmondta: április 29-én egy hangversennyel búcsúzik el ünnepélyesen a Zeneakadémiától, amely építése, 1907 óta Budapest egyetlen orgonás hangversenyterme volt. A búcsúzást nem csupán a Művészetek Palotájában épült új orgona felavatása indokolja, hanem az is, hogy a tervek szerint a Zeneakadémiát hamarosan renoválás miatt bezárják egy időre. A műsoron szerepel egyebek között Ravel Menüettje, amelyet a Zeneakadémia megnyitásakor Antallfy-Zsíros Dezső játszott: a Ravel-növendék orgonista saját, megjegyzéseivel ellátott kottapéldányát Varnus Xavér - mint elmondta - Amerikában megtalálta és hazahozta.

A Művészetek Palotájának öt manuálos, 92 regiszteres új orgonája öt emeleten helyezkedik el, legnagyobb sípja 11 méteres, a legkisebb alig néhány milliméteres, s a német Werkstatte für Orgelbau Mühleisen GmbH, valamint a magyar Pécsi orgonaépítő Manufaktúra Kft építette, túlnyomórészt Baróti István, az ország egyik legtapasztaltabb tanára és hangszerszakértője tervei alapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.