Klasszikus

Luxusorgona is van már

2006.04.06. 00:00
Ajánlom
Varnus Xavér orgonaművész szerint luxushangszert építettek a Művészetek Palotájában, amely nem csupán Európa legnagyobb orgonája, de hangszíngazdagsága szinte határtalan.

Luxushangszert építettek a Művészetek Palotájában, ami nem csupán Európa legnagyobbja, de hangszín-gazdagsága is szinte határtalan - mondta Varnus Xavér, aki számos kiválóság mellett fellép a május 22-ére meghívott közönség előtt tartandó orgonaavató koncerten, majd június 4-én önálló hangversenyt ad.

Mint ismeretes, ezekben a hetekben tartják az orgona próbakoncertjeit. Ezek - mint a művész elmondta - valójában közel 7000 sípnak a teremhez történő finom hangolásához szükségesek, ugyanis a közönség jelenléte érzékelhetően megváltoztatja az akusztikát.

Varnus Xavér úgy véli: jószerivel bármilyen hangzást lehet majd itt produkálni, és bármit el lehet játszani, vagyis általában az orgona a legizgalmasabb hangszer, olyan, mint a történelem első szintetizátora. Éppen ezért a június 4-i hangverseny műsorát úgy állította össze, hogy a lehető legtöbb oldaláról bemutathassa az új hangszert: a skála a reneszánsz muzsikától az Operaház fantomja című musical részleteiig terjed. Felhangzik majd Hidas Frigyes egy műve is, amelynek - mivel a szerző Varnus Xavérnak írta - ez lesz az ősbemutatója.

A hangversenyen egy 40 tagú rézfúvós együttes is fellép - mondta el a művész, s hozzátette: nagy örömére szolgált és büszke arra, hogy erre a hangversenyre alig több mint egy óra alatt minden jegy elkelt.

Legközelebbi terveiről Varnus Xavér elmondta: április 29-én egy hangversennyel búcsúzik el ünnepélyesen a Zeneakadémiától, amely építése, 1907 óta Budapest egyetlen orgonás hangversenyterme volt. A búcsúzást nem csupán a Művészetek Palotájában épült új orgona felavatása indokolja, hanem az is, hogy a tervek szerint a Zeneakadémiát hamarosan renoválás miatt bezárják egy időre. A műsoron szerepel egyebek között Ravel Menüettje, amelyet a Zeneakadémia megnyitásakor Antallfy-Zsíros Dezső játszott: a Ravel-növendék orgonista saját, megjegyzéseivel ellátott kottapéldányát Varnus Xavér - mint elmondta - Amerikában megtalálta és hazahozta.

A Művészetek Palotájának öt manuálos, 92 regiszteres új orgonája öt emeleten helyezkedik el, legnagyobb sípja 11 méteres, a legkisebb alig néhány milliméteres, s a német Werkstatte für Orgelbau Mühleisen GmbH, valamint a magyar Pécsi orgonaépítő Manufaktúra Kft építette, túlnyomórészt Baróti István, az ország egyik legtapasztaltabb tanára és hangszerszakértője tervei alapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Könyv

Közösségben alkotni – Könyv mutatja be Fodor Tamás pályájának első szakaszát

Szabadságszigetek címmel írta meg Fodor Tamás és Stúdió „K” történetét Sándor L. István. A kötet december közepén jelenik meg.
Zenés színház

Magyar kontratenor főszereplésével debütál Philip Glass operája Finnországban

Daragó Zoltán alakítja Ehnatont az azonos című Philip Glass operában, amelyet minden remény szerint a jövő évben mutatnak be Helsinkiben.
Jazz/World

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Színház

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.