Klasszikus

Lyonban nyert az In Medias Brass Quintet

2012.04.16. 19:05
Ajánlom
A rézfúvósötös a 2. díj mellett elnyerte a közönségdíjat, valamint a versenyre íródott mű legjobb előadásáért járó különdíjat is.

A 2011-ben Junior Prima Díjjal kitüntetett, 2012 januárjától a KLASSZ Tehetségek programban is támogatott rezes kamaraegyüttes megalakulása óta hatodszor volt eredményes nemzetközi versenyen. Április 2. és 6. között a franciaországi Lyonban került megrendezésre a 8. Nemzetközi Kamarazenei Verseny, amelyre tizennégy rézfúvós kvintett jelentkezett a világ minden tájáról. A kiemelten magas presztízsű megmérettetésen az együtteseknek három fordulón át kellett bizonyítaniuk tudásukat a műfaj legnehezebb műveinek előadásával. A zsűriben - melynek elnöke a German Brass alapítója, Enrique Crespo volt - neves művészek foglaltak helyet. Guillaume Connesson elődöntőben elhangzó Agora című, erre az alkalomra írt művét a szerző javaslatára az In Medias Brass, mint legjobb előadó április 6 -án a Lyoni Filharmonikus Zenekar hangversenytermében is eljátszhatta.

A kamaraegyüttes sikereinek listája a közeljövőben minden bizonnyal bővülni fog, nemzetközi karrierjüket ugyanis 2012-től a milánói székhelyű ACOM koncertszervező iroda segíti, április 19-21. között pedig a világ klasszikus zenei koncertszervezőit, művészeti ügynökségeit és impresszárióit tömörítő szervezet, az IAMA (International Artist Managers' Association) első alkalommal Magyarországon, a Művészetek Palotájában tartandó éves konferenciáján is bemutatkozhatnak. Az ülésszakra több magyar művész és együttes (többek között a Moltopera társulata is) meghívást kapott, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a világ minden tájáról összesereglett topmenedzserei előtt mutathatják be tudásukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.