Klasszikus

Ma kezdődik a Félsziget Fesztivál Marosvásárhelyen

2004.07.28. 00:00
Ajánlom
A Magyar Ifjúsági Értekezlet második alkalommal rendezi meg a Félsziget Fesztivált július 28-a és augusztus 1-je között Marosvásárhelyen, a Weekend Telepen. Az idei évben a Sziget Kulturális Szervezőiroda is részt vesz a szervezésben.

Talán ez is oka lehet annak, hogy sok hasonlóság fedezhető fel a két fesztivál programjában. A nagy különbség az árakban rejlik. Míg a budapesti Sziget Fesztiválra a hetijegy elővételben 20 000 forint, a Félsziget Fesztivál egészére a belépő körülbelül 3000 forint, a napijegy ára kevesebb, mint 800 forint. Hasonló étel-, ital- és szállásárakra lehet számítani. Budapestről csupán az utazás a drága (és kicsit hosszú). A szervezők Marosvásárhelyen 45 000 fiatalra számítanak, ezért az ötnapos rendezvény Románia legnagyobb kulturális rendezvényének mondható.

A fesztiválon három helyszínen összesen hetven romániai, magyarországi és nemzetközi előadó lesz látható-hallható. Fellép többek között az After Midnight, az Anima Sound System, az Animal Cannibals, a Beatrice és a Bikini, az Európa Kiadó, Ganxsta Zolee, a Heaven Street Seven, a Hobo Blues Band, a Kispál és a Borz, a Moby Dick, a Nyers, a Republic, Takáts Tamás, a Tankcsapda, a Venus és a Zanzibár. Színpadra lépnek továbbá élvonalbeli román zenekarok is. A húzónév a Chumbawamba (július 29.). A zenén kívül lesz színjátszó- és humorfesztivál, irodalmi délután, civil falu, filmfesztivál, művész sátor és sport is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.