Klasszikus

Ma kezdődött az idei MNW Fesztivál

2007.02.15. 00:00
Ajánlom
Február 15-én elkezdődött a négynapos IX. Making New Waves Fesztivál, amelynek sztárvendége az Arditti vonósnégyes.

A Trafóban a IX. Making New Waves Fesztivál címadó darabjában, az I Am Sitting In A Room című Alvin Lucier műben az akusztikus tér zenei minőségei kelnek életre. És ez, vagyis a zenei tér, a vezérfonala az egész fesztiválnak. Az idei sztár az Arditti vonósnégyes, de a koncertprogramot zenei installációk és kreatív zenei műhelyek is kiegészítik. Bár a zene létrejöttének, megszólalásának elengedhetetlen feltétele a fizikai tér, mégis a köztudatban az idő, az események, folyamatok ideje az, ami inkább hallható, míg a tér, a valós tárgyak világa vizuálisan tapasztalható.

A nyitó koncertet a MAE adja. A Maarten Altena Ensemble 1980-ban alakult. A régi zene, a kortárs zene, a pop, a jazz és improvizáció világából érkező, 10 különböző nemzetiségű zenész ötvözi eddigi tapasztalatait élettel teli, különösen érdekes módon. A MAE különösen vonzódik olyan zenészekhez és zeneszerzőkhöz, akik nem akarnak megfelelni az akadémikus kategóriáknak. A MAE által interpretált partitúrákat zajok, improvizált zenei gesztusok gazdagítják, mélyítik el. Az együttes koncertjeinek különös izgalmát fokozza, hogy a zenészek a helyszínen, a közönség reakcióira reagálva dolgoznak ki egyes zenei részleteket. Pénteken este nyolctól a nagyteremben Florian Hoelscher zongorázik Johannes Kretzzel, aki az élő elektronika mestere, műsorukon egy Eötvös Péter és egy Ligeti György mű is szerepel. Az Arditti vonósnégyes szombaton áll színpadra Marco Stropával kiegészülve. Utóbbi ugyancsak az élő elektronikában "utazik". És a vasárnapi események koronája is az esti koncert, amikor szinte mindenki játszik, aki korábban tette, vagy workshopot vezetett. Érdekes zenei kirándulás az új hullámok terén, az bizonyos.

(2007. február 15-18. Trafó Kortárs Művészetek Háza, Zeneakadémia - IX. Making New Waves Fesztivál; km.: Arditti vonósnégyes, Marco Stroppa (élő elektronika), Alvin Lucier, Yannis Kyriakides, Johannes Kretz (laptop performer), Florian Hoelscher (zongora), MAE sound basics)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.