Klasszikus

Ma ünnepeljük a zenét

2004.06.20. 00:00
Ajánlom
Szerete a világban ma tartják a Zene Ünnepét, amelyet első ízben Franciaországban, 1982-ben rendeztek meg. Akkor Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. A rendezvény gondolata a kezdetek óta ugyanaz: kicsiknek, nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt közel hozni a zenét, a muzsika hangulatát, és ezáltal a vidámságot, a szabadságot. Azóta több mint száz ország csatlakozott a kezdeményezéshez; 1985-ben a Zene Ünnepe nemzetközivé vált.

Az esemény népszerűségét jelzi, hogy 2003-ban már 115 ország 250 városában tartottak koncerteket e napon. Tavaly Párizsban vonzotta a legtöbb érdeklődőt a zene: a csaknem félszáz programra kilencszázezren voltak kíváncsiak. A Saint-Michel és Saint-Germain bulvár környékén szinte minden utcasarkon muzsikáltak hivatásos és amatőrzenészek, s a Zene Ünnepének rendezvényeit az Eiffel-tornyon felvillanó húszezer csillag sziporkázása koronázta meg a nyári napforduló éjszakáján.

Magyarországon az idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Zene Ünnepe fesztivált, számos ingyenes szabadtéri koncerttel. Budapestnek ezúttal francia vendége lesz: a Tétes Raides (Merev Fejek) együttes a Millenáris Parkban. Az est magyar résztvevője az egyre népszerűbb Hiperkarma együttes. A nonprofit rendezvény mottója a találkozások és a testvériség.

Kultiplexben 19 30 órai kezdettel Lajkó Félix és bandája játszi, utána 21 órától a Subotica Old Stars muzsikáját hallgathatják az érdeklődők. 23 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra játszik. Az A38 hajón az Anselmo Crew lép fel, 22 órától pedig az Ando Drom muzsikál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.