Klasszikus

Ma ünnepeljük a zenét

2004.06.20. 00:00
Ajánlom
Szerete a világban ma tartják a Zene Ünnepét, amelyet első ízben Franciaországban, 1982-ben rendeztek meg. Akkor Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. A rendezvény gondolata a kezdetek óta ugyanaz: kicsiknek, nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt közel hozni a zenét, a muzsika hangulatát, és ezáltal a vidámságot, a szabadságot. Azóta több mint száz ország csatlakozott a kezdeményezéshez; 1985-ben a Zene Ünnepe nemzetközivé vált.

Az esemény népszerűségét jelzi, hogy 2003-ban már 115 ország 250 városában tartottak koncerteket e napon. Tavaly Párizsban vonzotta a legtöbb érdeklődőt a zene: a csaknem félszáz programra kilencszázezren voltak kíváncsiak. A Saint-Michel és Saint-Germain bulvár környékén szinte minden utcasarkon muzsikáltak hivatásos és amatőrzenészek, s a Zene Ünnepének rendezvényeit az Eiffel-tornyon felvillanó húszezer csillag sziporkázása koronázta meg a nyári napforduló éjszakáján.

Magyarországon az idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Zene Ünnepe fesztivált, számos ingyenes szabadtéri koncerttel. Budapestnek ezúttal francia vendége lesz: a Tétes Raides (Merev Fejek) együttes a Millenáris Parkban. Az est magyar résztvevője az egyre népszerűbb Hiperkarma együttes. A nonprofit rendezvény mottója a találkozások és a testvériség.

Kultiplexben 19 30 órai kezdettel Lajkó Félix és bandája játszi, utána 21 órától a Subotica Old Stars muzsikáját hallgathatják az érdeklődők. 23 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra játszik. Az A38 hajón az Anselmo Crew lép fel, 22 órától pedig az Ando Drom muzsikál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.