Klasszikus

Ma van a Zene Világnapja

2004.10.01. 00:00
Ajánlom
Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1975-ben az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjává nyilvánította. A testület Yehudi Menuhin javaslatára döntött e jeles ünnep beiktatása mellett.

Magyarországon is számtalan hangversenyt rendeznek ma a Zene Világnapja alkalmából: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. évi zongoraversenyének győztese Liszt-műveket játszik, a Nádor Teremben Müller Ilona zongoraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az Óbudai Társaskörben nem csak a muzsika napját, hanem a hatvan éves Rolla Jánost is köszöntik a művészek. A Fonó Budai Zeneházban ma veszi kezdetét a 4. Holland-Magyar Jazz Találkozó.

A vidéki városokban is ünnepi hangversenyeket rendeznek: a miskolci Esélyek Házában a város zenészei koncerteznek, a győri Evangélikus Öregtemplomban a Győri Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel, a debreceni Bartók teremben pedig a Debreceni Filharmonikus Zenekar várja a közönséget.

A Bartók Rádió 19.35-től élőben közvetíti a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneakadémiai koncertjét. Az m2-n 20.30-tól az NFZ egy korábbi felvétele lesz látható-hallható. A Duna Televízió 22.05-től Lukács Gyöngyi La Donna Appassionata című operaházi áriaestjének első részét vetíti, majd Batta András zenetörténész ünnepi köszöntője következik. Végül 23 órától David Murray, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertjét élvethetik a nézők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.