Klasszikus

Ma van a Zene Világnapja

2004.10.01. 00:00
Ajánlom
Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1975-ben az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjává nyilvánította. A testület Yehudi Menuhin javaslatára döntött e jeles ünnep beiktatása mellett.

Magyarországon is számtalan hangversenyt rendeznek ma a Zene Világnapja alkalmából: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. évi zongoraversenyének győztese Liszt-műveket játszik, a Nádor Teremben Müller Ilona zongoraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az Óbudai Társaskörben nem csak a muzsika napját, hanem a hatvan éves Rolla Jánost is köszöntik a művészek. A Fonó Budai Zeneházban ma veszi kezdetét a 4. Holland-Magyar Jazz Találkozó.

A vidéki városokban is ünnepi hangversenyeket rendeznek: a miskolci Esélyek Házában a város zenészei koncerteznek, a győri Evangélikus Öregtemplomban a Győri Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel, a debreceni Bartók teremben pedig a Debreceni Filharmonikus Zenekar várja a közönséget.

A Bartók Rádió 19.35-től élőben közvetíti a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneakadémiai koncertjét. Az m2-n 20.30-tól az NFZ egy korábbi felvétele lesz látható-hallható. A Duna Televízió 22.05-től Lukács Gyöngyi La Donna Appassionata című operaházi áriaestjének első részét vetíti, majd Batta András zenetörténész ünnepi köszöntője következik. Végül 23 órától David Murray, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertjét élvethetik a nézők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.