Klasszikus

Maceo Parker és zenekara az A38 hajón

2004.02.13. 00:00
Ajánlom
Mit tud Maceo Parker, amit más szaxofonista nem? Úgy játszani akár hat órán keresztül, hogy egy pillanatra se váljon unalmassá, hogy végig húsbamaróan érzéki, szellemesen könnyed, játékos és halálosan pontos maradjon, emellé rappel, beszél, táncol, megtréfál, egy teljes zeneszínházat hozva létre, amely őt megkérdőjelezhetetlenül a funk nemzetközi szenátorává teszi.

Ha nem lett volna az a maréknyi kiváló és keményfejű zenész, akik egykoron a nagyjából egy akkordon felépített zenei szerkezetekből építettek csodákat ritmusaikkal, dallamaikkal és őrült lüktetésükkel, akkor ma nem létezne a funk. Ehhez a maréknyi zenészhez tartozott James Brown, George Clinton, Bootsy Collins és Sly Stone mellett Maceo Parker, s volt a funk egyik alapépítésze. S habár már a ‘60-as ‘70-es évek legütősebb funk számainak jelentős részét ő szerezte, kevésbé vált közismertté, pedig játszott Prince-szel, Miles Davis-szel és persze elsősorban James Brownnal.

Amióta kivált James Brown nagyzenekarából, annak is társvezetői posztjáról, saját zenekarával végigsöpört a világon. A funk mai alapfogalmát adja meg, a mai popzene egyik meghatározójaként. Az 1990-ben kiadott Roots Revisited című lemeze az év sikerszáma lett, és tíz héten át vezette a Billboard Jazz toplistát. A következő évben kiadott Life in Planet Groove című lemeze lett az év legkeresettebb funk lemeze, a Southern Exposure pedig szinte valamennyi európai dzsessz fesztivál díszvendége. A saját korosztályától a legfiatalabbakkig egyaránt megőrjíti közönségét. S habár rendkívül intenzíven turnézik évi 250 koncertet adva, főleg az Egyesül Államokban, Európában és Japánban, évente új projekteket valósít meg olyan zenészekkel és csapatokkal, mint a Deee-lite, a De La Soul, Bryan Ferry, Rod Stewart és a 10,000 Maniacs.

Ha valaki magába akarja lélegezni a ‘70-es évektől a mai napig taroló Funk-csodagépezet legjobb darabjait és hallani az egyik legélvezetesebb zenét, annak nem tudunk jobbat ajánlani, mint hogy legyen ott Maceo Parker és csodálatos zenekara koncertjén, amelyen hat órán át lehet a zene legnemesebb extázisában.

A március 13-án, este kilenc órakor kezdődő koncertre a belépőjegy ára 6500 forint, amely elővételben kapható az A38 hajón és a Ticket Expressz jegyirodákban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.