Klasszikus

Mácsai Pál és Parti Nagy Lajos ajánlja Lukács Miklós új lemezét

2024.01.25. 14:25
Ajánlom
Február 2-án jelenik meg a Lukács Miklós vezette Cimbiózis Trió és a Concerto Budapest kortárs együttese, a Ligeti Ensemble közös lemeze, Responses to Ligeti címmel. A felvételt a társművészetek nagyjai is méltatták.

Ligeti György születésének centenáriumán készült az a különleges lemez, amelyen Lukács Miklós jazz, kortárs zene és improvizáció között egyensúlyozó Cimbiózis Triója, illetve a kortárs zenére szakosodott Ligeti Ensemble fogalmazza meg válaszait a Tíz darab fúvósötösre című műben felvetett kérdésekre. Az albumon határokat nem ismerő művészek veszik kezükbe és formálják tovább Ligeti örökségét:

két kisegyüttes tesz tanúságot arról, hogy a magyar zeneszerző munkásságának ihlető ereje a kortárs jazzben is a mai napig jelen van.

A Keller András és Rácz Zoltán által életre hívott, a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei szólaltatják meg az embert próbáló tíz fúvósötöstételt, amelyekre Lukács Miklós Cimbiózis Triója felel, elmosva a kortárs zene és jazz között sokszor amúgy is oly vékony határvonalat.

A Cimbiózis Trió nem átírta Ligeti művét, ehelyett arra keresett módokat, hogy párbeszédre lépjen az elhangzó zenei anyaggal, ami elő- és utójátékok formájában, különböző hangulatok és színek zenei kibontásában, a 7. tétel során pedig a fúvósötössel szimultán játék dimenzióváltó erejében valósult meg. Az együttműködést Lukács Miklós álmodta meg a BMC felkérésére, és miután a két zenekar 2023 májusában a Ligeti 100 fesztiválon bemutatta az anyagot, stúdióba is vonultak – ennek eredményét ismerheti most meg a közönség.

A lemezen közreműködik:

Cimbiózis Trió: Lukács Miklós – cimbalom, Orbán György – nagybőgő, Baló István – dob

Ligeti Ensemble: Kaczander Orsolya – fuvola, Ella Dániel – oboa, Klenyán Csaba – klarinét, Mohai Bálint – fagott, Benyus János – kürt

LigetiEnsemblephotoFegyvernekySandor-102433.jpg

Ligeti Ensemble (Fotó/Forrás: Fegyverneky Sándor / BMC Records)

Lukács Miklós felkérte két korábbi művészpartnerét, hogy a megjelenés előtt véleményezzék a lemez anyagát. Parti Nagy Lajos versben, Mácsai Pál rövid, személyes hangú üzenetben méltatta a felvételt.

Parti Nagy Lajos verse:

(allegroteszk)

húrozat az égbe
motozó zsinórpadlás
gyorsítva visszafojtva
egymást kereső egymásnak
felelő létrák elnyíló szövevény
porfényháló reflektortörmelék
sebes rácsok lepkeszájak
mintázata nyalábsötét
gyengéd allegroteszk
egy összegyűrt világban

Mácsai Pál üzenete:

„A hagyományhoz való merev ragaszkodás rítust teremt, nem élő anyagot. Ezen a lemezen az elődtől átvett tétel-feliratok védelme alatt új világ keletkezik.  

Lukács Miki gesztusa maga is tradíció: minden ered valahonnan.

Shakespeare például harminchét drámájából csak kettő történetét találta ki, a többit mind vette, találta, lopta, majd variálta: a művészetben nincs tulajdon, az az üzlet dolga.  A művészetben továbbá nem kell (nem is lehet) ésszel kitalálni semmit: a művészet az, ha a magunk képére formáljuk, amit ismerünk.   

Ahogy megy az idő, egyre hálásabb vagyok mindenért, ami oda visz, ahol még nem jártam. Köszönet ezért az élményért ennek a lemeznek.”

A lemez február 2-án jelenik meg digitális formában, a BMC Records oldalán, illetve a különböző streamingoldalakon, fizikai hordozón pedig a hónap közepén.

A lemez kapcsán a BMC Lukács Miklóssal és Klenyán Csabával beszélgetett, a páros interjú itt hallgatható meg:

Fejléckép: A Cimbiózis Trió és az album borítója (fotó/forrás: Huszti István / BMC Records)

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

Kapcsolódó

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.