Klasszikus

Madaras Gergely a besanconi döntőben

2011.09.21. 11:00
Ajánlom
A világ legnagyobb karmesterversenyének, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny legjobbjai közt van a magyar dirigens.

A válogatóra több mint kétszázan jelentkeztek, a nyolcaddöntőbe húsz, a negyeddöntőbe tíz versenyző jutott. Szeptember 20-án rendezték az elődöntőket, mely során Puccini Bohéméletéből és Haydn A teremtés című oratóriumából kellett vezényelni részleteket.

Madaras Gergely egyetlen magyarként jutott be a legjobbak közé a zsűri értékelése szerint, mely olyan jeles művészekből áll, mint Sir Andrew Davis (elnök), Michael Jarrell (zeneszerző), Anne Midgette (a The Washington Post klasszikus zenei kritikusa), David Pickard (a Glyndebourne Fesztivál igazgatója), Michel Tabachnik (a Brüsszeli Filharmonikusok zeneigazgatója), Fabrizio Ventura (a Müster Opera és Zenekar zeneigazgatója) és Paul Watkins (az Angol Kamarazenekar zeneigazgatója). A verseny fordulói a http://liveweb.arte.tv/ oldalon követhetők.

A döntőre szeptember 23-án este nyolctól kerül sor, ahol a Brüsszeli Filharmonikusok és Marie-Josephe Jude zongoraművész közreműködésével Saint-Saens op. 22-es zongoraversenyét, valamint Strauss Don Juan című szimfonikus költeményét és egy, kifejezetten a verseny számára komponált darabot, Jarrell: World first for orchestra című művét kell dirigálni. Madaras Gergelynek ez az összeállítás kifejezetten kedvez, hiszen a Fideliónak korábban adott interjújában sokszínű, elsősorban a 20-21. századi zenét tartalmazó repertoárjáról is beszélt.

A besanconi megmérettetés nem ismeretlen a fiatal, magyar karmestergeneráció számára. Az előző, 2009-ben megrendezett, 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen Meskó Ilona jutott a legjobbak közé - és úgy tűnik, hagyományt teremtett...

Az alábbi videón a KLASSZ tehetségek 2011-es gálakoncertjén Madaras Gergely vezényel: 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.