Klasszikus

Madaras Gergely a besanconi döntőben

2011.09.21. 11:00
Ajánlom
A világ legnagyobb karmesterversenyének, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny legjobbjai közt van a magyar dirigens.

A válogatóra több mint kétszázan jelentkeztek, a nyolcaddöntőbe húsz, a negyeddöntőbe tíz versenyző jutott. Szeptember 20-án rendezték az elődöntőket, mely során Puccini Bohéméletéből és Haydn A teremtés című oratóriumából kellett vezényelni részleteket.

Madaras Gergely egyetlen magyarként jutott be a legjobbak közé a zsűri értékelése szerint, mely olyan jeles művészekből áll, mint Sir Andrew Davis (elnök), Michael Jarrell (zeneszerző), Anne Midgette (a The Washington Post klasszikus zenei kritikusa), David Pickard (a Glyndebourne Fesztivál igazgatója), Michel Tabachnik (a Brüsszeli Filharmonikusok zeneigazgatója), Fabrizio Ventura (a Müster Opera és Zenekar zeneigazgatója) és Paul Watkins (az Angol Kamarazenekar zeneigazgatója). A verseny fordulói a http://liveweb.arte.tv/ oldalon követhetők.

A döntőre szeptember 23-án este nyolctól kerül sor, ahol a Brüsszeli Filharmonikusok és Marie-Josephe Jude zongoraművész közreműködésével Saint-Saens op. 22-es zongoraversenyét, valamint Strauss Don Juan című szimfonikus költeményét és egy, kifejezetten a verseny számára komponált darabot, Jarrell: World first for orchestra című művét kell dirigálni. Madaras Gergelynek ez az összeállítás kifejezetten kedvez, hiszen a Fideliónak korábban adott interjújában sokszínű, elsősorban a 20-21. századi zenét tartalmazó repertoárjáról is beszélt.

A besanconi megmérettetés nem ismeretlen a fiatal, magyar karmestergeneráció számára. Az előző, 2009-ben megrendezett, 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen Meskó Ilona jutott a legjobbak közé - és úgy tűnik, hagyományt teremtett...

Az alábbi videón a KLASSZ tehetségek 2011-es gálakoncertjén Madaras Gergely vezényel: 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.