Klasszikus

Madaras Gergely az Angol Nemzeti Opera ösztöndíjasa

2012.05.10. 09:34
Ajánlom
Az English National Opera (ENO) 2012-ben ösztöndíjat hozott létre karmestereknek.

Az ENO egykori zeneigazgatójának, Sir Charles Mackerras emlékére alapított ösztöndíjat másodévente ajánlják fel egy kiemelkedően tehetséges és már a nemzetközi koncertéletben is jelentős sikereket elért fiatal karmesternek. Az ENO a nagy európai zenei intézmények igazgatóinak és karmestereinek ajánlásával ezért egy hosszú, nemzetközi listát állított össze az aspiráns fiatal karmesterekről, akik a neves londoni operaház énekes szólistáinak, valamint zenekarának részvételével egy többfordulós felvételin vettek részt. Az öttagú zsűri soraiban az ENO vezetősége mellett olyan szakemberek ültek, mint Paul Hughes, a BBC Szimfonikusok főigazgatója. A meghallgatás után a zsűri egyhangúan Madaras Gergelyt választotta az ösztöndíjas állás legelső nyertesének.

Edward Gardner, az ENO zeneigazgatója közleményben így nyilatkozott: "Amikor Gergelyt megismertük, és láttuk az énekesekkel és a zenekarral való munkáját, az egész zsűri számára világossá vált, hogy egy igazi tehetségre találtunk. Öröm volt nézni dinamikus és magabiztos vezénylési stílusát, valamint a zenészekkel való empatikus együttműködését. Az egész társulat nevében nagyon örülök, hogy nálunk bontakoztathatja ki tudását az elkövetkezendő két évben."

Madaras Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán, valamint a bécsi Universität für Musik karmesterképzőjén diplomázott. 2011-ben elnyerte a Junior Prima-díjat és a Klassz Zenei Ösztöndíjat, valamint bejutott a világ egyik legrangosabb megmérettetésének, az 52. Besanconi Karmesterversenynek a döntőjébe. Ebben az évadban olyan zenekarokat vezényelt rangos mesterkurzusokon, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar és az amszerdami Royal Concertgebouw Zenekara, valamint továbbra is Pierre Boulez asszisztens karmestereként vesz részt a Lucerne Festival Academy munkájában. Jelenleg Manchesterben él, ahol kinevezése idén júliusban ér véget.

Grieg: Peer Gynt-szvit, km.: RNCM Orchestra, vez.: Madaras Gergely

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.