Klasszikus

Madaras Gergely az Angol Nemzeti Opera ösztöndíjasa

2012.05.10. 09:34
Ajánlom
Az English National Opera (ENO) 2012-ben ösztöndíjat hozott létre karmestereknek.

Az ENO egykori zeneigazgatójának, Sir Charles Mackerras emlékére alapított ösztöndíjat másodévente ajánlják fel egy kiemelkedően tehetséges és már a nemzetközi koncertéletben is jelentős sikereket elért fiatal karmesternek. Az ENO a nagy európai zenei intézmények igazgatóinak és karmestereinek ajánlásával ezért egy hosszú, nemzetközi listát állított össze az aspiráns fiatal karmesterekről, akik a neves londoni operaház énekes szólistáinak, valamint zenekarának részvételével egy többfordulós felvételin vettek részt. Az öttagú zsűri soraiban az ENO vezetősége mellett olyan szakemberek ültek, mint Paul Hughes, a BBC Szimfonikusok főigazgatója. A meghallgatás után a zsűri egyhangúan Madaras Gergelyt választotta az ösztöndíjas állás legelső nyertesének.

Edward Gardner, az ENO zeneigazgatója közleményben így nyilatkozott: "Amikor Gergelyt megismertük, és láttuk az énekesekkel és a zenekarral való munkáját, az egész zsűri számára világossá vált, hogy egy igazi tehetségre találtunk. Öröm volt nézni dinamikus és magabiztos vezénylési stílusát, valamint a zenészekkel való empatikus együttműködését. Az egész társulat nevében nagyon örülök, hogy nálunk bontakoztathatja ki tudását az elkövetkezendő két évben."

Madaras Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán, valamint a bécsi Universität für Musik karmesterképzőjén diplomázott. 2011-ben elnyerte a Junior Prima-díjat és a Klassz Zenei Ösztöndíjat, valamint bejutott a világ egyik legrangosabb megmérettetésének, az 52. Besanconi Karmesterversenynek a döntőjébe. Ebben az évadban olyan zenekarokat vezényelt rangos mesterkurzusokon, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar és az amszerdami Royal Concertgebouw Zenekara, valamint továbbra is Pierre Boulez asszisztens karmestereként vesz részt a Lucerne Festival Academy munkájában. Jelenleg Manchesterben él, ahol kinevezése idén júliusban ér véget.

Grieg: Peer Gynt-szvit, km.: RNCM Orchestra, vez.: Madaras Gergely

 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Klasszikus ajánló

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.