Klasszikus

Madaras Gergely az Angol Nemzeti Opera ösztöndíjasa

2012.05.10. 09:34
Ajánlom
Az English National Opera (ENO) 2012-ben ösztöndíjat hozott létre karmestereknek.

Az ENO egykori zeneigazgatójának, Sir Charles Mackerras emlékére alapított ösztöndíjat másodévente ajánlják fel egy kiemelkedően tehetséges és már a nemzetközi koncertéletben is jelentős sikereket elért fiatal karmesternek. Az ENO a nagy európai zenei intézmények igazgatóinak és karmestereinek ajánlásával ezért egy hosszú, nemzetközi listát állított össze az aspiráns fiatal karmesterekről, akik a neves londoni operaház énekes szólistáinak, valamint zenekarának részvételével egy többfordulós felvételin vettek részt. Az öttagú zsűri soraiban az ENO vezetősége mellett olyan szakemberek ültek, mint Paul Hughes, a BBC Szimfonikusok főigazgatója. A meghallgatás után a zsűri egyhangúan Madaras Gergelyt választotta az ösztöndíjas állás legelső nyertesének.

Edward Gardner, az ENO zeneigazgatója közleményben így nyilatkozott: "Amikor Gergelyt megismertük, és láttuk az énekesekkel és a zenekarral való munkáját, az egész zsűri számára világossá vált, hogy egy igazi tehetségre találtunk. Öröm volt nézni dinamikus és magabiztos vezénylési stílusát, valamint a zenészekkel való empatikus együttműködését. Az egész társulat nevében nagyon örülök, hogy nálunk bontakoztathatja ki tudását az elkövetkezendő két évben."

Madaras Gergely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán, valamint a bécsi Universität für Musik karmesterképzőjén diplomázott. 2011-ben elnyerte a Junior Prima-díjat és a Klassz Zenei Ösztöndíjat, valamint bejutott a világ egyik legrangosabb megmérettetésének, az 52. Besanconi Karmesterversenynek a döntőjébe. Ebben az évadban olyan zenekarokat vezényelt rangos mesterkurzusokon, mint a Londoni Szimfonikus Zenekar és az amszerdami Royal Concertgebouw Zenekara, valamint továbbra is Pierre Boulez asszisztens karmestereként vesz részt a Lucerne Festival Academy munkájában. Jelenleg Manchesterben él, ahol kinevezése idén júliusban ér véget.

Grieg: Peer Gynt-szvit, km.: RNCM Orchestra, vez.: Madaras Gergely

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.