Klasszikus

Madaras Gergely vezényel az elhunyt Jeffrey Tate helyett

2017.06.07. 10:18
Ajánlom
Június 2-án meghalt a gyönyörű Mozart-felvételeiről ismert dirigens, Jeffrey Tate. Az olasz RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén Madaras Gergely vezényel helyette június 8-án.

Sir Jeffrey Tate csupán másfél hónapig használhatta lovagi címét, Bergamóban egy próba alatt kapott szívrohamot, és újraéleszteni nem sikerült. Hetvennégy éves volt.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate (Fotó/Forrás: YouTube/Symphoniker Hamburg)

Lovagi címe kapcsán írtunk Tate-ről, aki hatalmas hátrányból indult, mégis generációjának egyik legfontosabb zenészévé vált.

„Különös nap volt a múlt péntek a brit zenei életben” – mondta a Londonban élő fiatal karmester, Madaras Gergely. „Egyrészt volt mentorom, Sir Mark Elder 70. születésnapját ünnepeltük, ugyanakkor mindenkit megrázott Sir Jeffrey Tate halálhíre, aki rengeteg más tevékenysége mellett a londoni Covent Garden Operaháznak volt első karmestere, és többek között gyönyörű Mozart-felvételeivel írta be magát a zenetörténetbe. Amikor a hírt meghallottam, éppen Dijonban léptünk a színpadra Fauré Requiemjét játszani, ami halmozta a különös egybeeséseket.”

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

A hangversenyen elhangzik Beethoven D-dúr Hegedűversenye a norvég virtuóz, Vilde Frang szólójátékával, valamint Mendelssohn III. „Skót” szimfóniája. A zenekar, szólista és karmester a koncertet az elhunyt művész emlékének ajánlják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.