Klasszikus

Madaras Gergely vezényel az elhunyt Jeffrey Tate helyett

2017.06.07. 10:18
Ajánlom
Június 2-án meghalt a gyönyörű Mozart-felvételeiről ismert dirigens, Jeffrey Tate. Az olasz RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén Madaras Gergely vezényel helyette június 8-án.

Sir Jeffrey Tate csupán másfél hónapig használhatta lovagi címét, Bergamóban egy próba alatt kapott szívrohamot, és újraéleszteni nem sikerült. Hetvennégy éves volt.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate (Fotó/Forrás: YouTube/Symphoniker Hamburg)

Lovagi címe kapcsán írtunk Tate-ről, aki hatalmas hátrányból indult, mégis generációjának egyik legfontosabb zenészévé vált.

„Különös nap volt a múlt péntek a brit zenei életben” – mondta a Londonban élő fiatal karmester, Madaras Gergely. „Egyrészt volt mentorom, Sir Mark Elder 70. születésnapját ünnepeltük, ugyanakkor mindenkit megrázott Sir Jeffrey Tate halálhíre, aki rengeteg más tevékenysége mellett a londoni Covent Garden Operaháznak volt első karmestere, és többek között gyönyörű Mozart-felvételeivel írta be magát a zenetörténetbe. Amikor a hírt meghallottam, éppen Dijonban léptünk a színpadra Fauré Requiemjét játszani, ami halmozta a különös egybeeséseket.”

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

A hangversenyen elhangzik Beethoven D-dúr Hegedűversenye a norvég virtuóz, Vilde Frang szólójátékával, valamint Mendelssohn III. „Skót” szimfóniája. A zenekar, szólista és karmester a koncertet az elhunyt művész emlékének ajánlják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.