Klasszikus

Madaras Gergely vezényel az elhunyt Jeffrey Tate helyett

2017.06.07. 10:18
Ajánlom
Június 2-án meghalt a gyönyörű Mozart-felvételeiről ismert dirigens, Jeffrey Tate. Az olasz RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén Madaras Gergely vezényel helyette június 8-án.

Sir Jeffrey Tate csupán másfél hónapig használhatta lovagi címét, Bergamóban egy próba alatt kapott szívrohamot, és újraéleszteni nem sikerült. Hetvennégy éves volt.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate (Fotó/Forrás: YouTube/Symphoniker Hamburg)

Lovagi címe kapcsán írtunk Tate-ről, aki hatalmas hátrányból indult, mégis generációjának egyik legfontosabb zenészévé vált.

„Különös nap volt a múlt péntek a brit zenei életben” – mondta a Londonban élő fiatal karmester, Madaras Gergely. „Egyrészt volt mentorom, Sir Mark Elder 70. születésnapját ünnepeltük, ugyanakkor mindenkit megrázott Sir Jeffrey Tate halálhíre, aki rengeteg más tevékenysége mellett a londoni Covent Garden Operaháznak volt első karmestere, és többek között gyönyörű Mozart-felvételeivel írta be magát a zenetörténetbe. Amikor a hírt meghallottam, éppen Dijonban léptünk a színpadra Fauré Requiemjét játszani, ami halmozta a különös egybeeséseket.”

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

A hangversenyen elhangzik Beethoven D-dúr Hegedűversenye a norvég virtuóz, Vilde Frang szólójátékával, valamint Mendelssohn III. „Skót” szimfóniája. A zenekar, szólista és karmester a koncertet az elhunyt művész emlékének ajánlják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Vizuál

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!