Klasszikus

Madaras Gergely vezényel az elhunyt Jeffrey Tate helyett

2017.06.07. 10:18
Ajánlom
Június 2-án meghalt a gyönyörű Mozart-felvételeiről ismert dirigens, Jeffrey Tate. Az olasz RAI Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén Madaras Gergely vezényel helyette június 8-án.

Sir Jeffrey Tate csupán másfél hónapig használhatta lovagi címét, Bergamóban egy próba alatt kapott szívrohamot, és újraéleszteni nem sikerült. Hetvennégy éves volt.

Jeffrey Tate

Jeffrey Tate (Fotó/Forrás: YouTube/Symphoniker Hamburg)

Lovagi címe kapcsán írtunk Tate-ről, aki hatalmas hátrányból indult, mégis generációjának egyik legfontosabb zenészévé vált.

„Különös nap volt a múlt péntek a brit zenei életben” – mondta a Londonban élő fiatal karmester, Madaras Gergely. „Egyrészt volt mentorom, Sir Mark Elder 70. születésnapját ünnepeltük, ugyanakkor mindenkit megrázott Sir Jeffrey Tate halálhíre, aki rengeteg más tevékenysége mellett a londoni Covent Garden Operaháznak volt első karmestere, és többek között gyönyörű Mozart-felvételeivel írta be magát a zenetörténetbe. Amikor a hírt meghallottam, éppen Dijonban léptünk a színpadra Fauré Requiemjét játszani, ami halmozta a különös egybeeséseket.”

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

Madaras Gergely a RAI Zenekara élén

A hangversenyen elhangzik Beethoven D-dúr Hegedűversenye a norvég virtuóz, Vilde Frang szólójátékával, valamint Mendelssohn III. „Skót” szimfóniája. A zenekar, szólista és karmester a koncertet az elhunyt művész emlékének ajánlják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.