Klasszikus

Madaras manchesteri sikere

2010.02.07. 19:08
Ajánlom
Madaras Gergely ötfordulós versenyben nyerte el az egyik legrangosabb angol ösztöndíjat, amelyet fiatal karmesterek számára írnak ki.

Január 28-án nyerte el Madaras Gergely 93 jelentkező közül a manchesteri Royal Northern College of Music (RNCM) Leverhulme-ösztöndíját, ennek eredményeképp a fiatal magyar karmester szeptembertől két évig fog dolgozni a RNCM szimfonikus és kamarazenekaraival. Az együtteseket hangversenyekre és operaprodukciókra készíti fel, emellett az egyetem Hallé Zenekarhoz, BBC Filharmonikusokhoz, Royal Liverpool Philharmonichoz és Manchester Cameratához fűződő szoros kapcsolatai révén további lehetőség várják. Mentora Sir Mark Elder, a manchesteri Hallé Orchestra zeneigazgatója mellett többek között Clark Rundell és Mark Shanahan lesz.

A Zeneakadémián fuvolaművészként 2009-ben végzett Madaras Gergely idén júniusban fejezi be tanulmányait a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst karmesterképzőjén. Diplomahangversenye 2010. június 23-án kerül megrendezésre a Musikverein Aranytermében, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának (RSO Wien) közreműködésével. Az elmúlt években különböző rangos zenei fesztiválok és mesterkurzusok keretében tanult James Levine-tól, Sir Simon Rattle-től, Herbert Blomstedttől, David Zinmantól és Fabio Luisitól. Különböző zenekarok élén rendszeresen vezényel itthon, Európa-szerte és az Egyesült Államokban. Madaras Gergely 2004-ben Győri Noémivel alapította meg az Ifjúsági Kortárs Zenei Esteket (IKZE).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.