Klasszikus

Mádl Ferenc: a britek lelkileg is közelebb jutottak Magyarországhoz

2004.10.28. 00:00
Ajánlom
Mádl Ferenc köztársasági elnök nagy-britanniai látogatásának tapasztalatait úgy összegezte, hogy a közelmúltban rendezett számos magyar kulturális program révén a britek lelkileg és gondolatilag is közelebb jutottak Magyarországhoz. Mádl Ferenc egyébként budapesti látogatásra hívta meg a brit uralkodót.

- Érzett-e különbséget a fogadtatásban? Ugye korábban járt már Angliában, de akkor még nem volt Magyarország tagállama az Uniónak.

- Olyan értelemben éreztem különbséget, hogy komolyabban érdeklődtek, részleteiben érdeklődtek Magyarország gazdasági, kulturális, politikai helyzete felől - mondta Mádl Ferenc. A jogrendszer megteremtette a politikai demokrácia feltételeit, megteremtette a piacgazdaság jogi feltételeit. De hogy valójában működik, ezt közben tudták megtapasztalni, efelől érdeklődtek. Több száz kulturális program valósult meg, kiállítások, hangversenyek, filmek, ennek révén nagy örömmel konstatálták mindenhol, hogy milyen gazdag a magyar kultúra. Közelebb akartak férkőzni és közelebb is jutottak lelkileg és gondolatilag és élményekben Magyarországhoz. Ennyiben tényleg lényeges változás van a korábbi itteni találkozásaim és a mostani utazásom között.

- Oxfordban ön igazán kinyílt, hiszen a saját szakterületéről beszélhetett, a magyar alkotmányozásról, illetve az európai uniós alkotmány elkészültéről.

- Szóba kerültek természetesen az Európai Unióval való együttműködés különböző formái, hogy egységesebb legyen Európa külpolitikája, a védelempolitikája, hogy azért az európai identitás, Európa önazonossága, a külpolitika, a nemzetközi politika és a biztonság területén is legyen európaibb, ne szoruljon annyira rá Amerika közreműködésére magyar ügyekben. De ugyanakkor meggyőződés alakult ki arra nézve is, hogy az euro-atlanti együttműködés, tehát az amerikai-európai együttműködés változatlanul rendkívül fontos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.