Klasszikus

Madras Special a Győri Nyáron

2004.07.03. 00:00
Ajánlom
A nemzetközi csapat, a Madras Special 2002-ben készítette el azonos című CD-jét a kölni PMP Music gondozásában, azóta turnéznak vele világszerte. Július 23-án, este nyolc órától a Győri Nyár rendezvénysorozat keretében is fellépnek a Régi Zsinagógában.

Ramesh Shotham, a formáció vezetőj a dél-indiai Madrasban született. Dobosként kezdte karrierjét, majd tanulmányozta a tradicionális templomi dobzenét, a Tavilt. Később klasszikus ütőhangszereken tanult a karnatakai főiskolán. 1980 óta Sangam nevű indo-jazz csapatával több fesztiválon vett részt Európában. Azóta Németországban él, ma már az egyik legsikeresebb ütőhangszeresként tarták számon. Jazz fesztiválok rendszeres résztvevője, fellépett többek között Berlinben, Montreálban, Dél-Koreában, Indiában, Kínában, Ausztráliában. Zenész partnerei közül megemlítendő Carla Bley, Steve Coleman, Steve Swallow, Jonas Hellborg, Charlie Mariano, valamint Sandhya Sanjana és Lantos Zoltán. Különböző formációkban koncertezik rendszeresen (Carla Bley Big Band, Sigi Schwab’s Percussion Project, stb.), emellett rendszeresen tart workshopokat, tanít a rotterdami konzervatóriumban, a bayreuthi egyetemen.

Sandhya Sanjana Bombay-ben született, több mestertől tanult klasszikus indiai éneklést. Rövid ideig tartó rock és pop korszaka után jazzt énekesként bejárta Indiát, majd a DIVYA nevű együttessel Európában koncertezett. Alice Coltrane meghívta Amerikába az 5. John Coltrane Fesztiválra, ezután többször lépett fel és készített felvételeket Alice Coltrane-nel. Ma Amszterdamban él, az egyik legjelentősebb énekes Európában, aki klasszikus indiai énektudásával különleges színt jelent minden formációban.

Lantos Zoltán a Madras Special másik vezető egyénisége Ramesh Shotham mellett. Klasszikus zenei tanulmányok után kilenc évig Indiában tanult klasszikus indiai zenét. Hazatérve Magyarországra hozzákezdett saját egyéni stílusának kialakításához, amely ötvözi saját gyökereit az indiai zene formáival, hangulatával és szigorú szerkezetével, valamint a kortárs európai jazzben szerzett tapasztalataival. Több formációban játszott olyan zenészekkel, mint Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Dés László, Charlie Mariano, Renaud Garcia Fons, Larss Danielsson, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen, Patrice Heral. Saját együttesén, a Mirrorworld kvartetten kívül (Borbély Mihály, Juhász Gábor, Horváth Kornél) szóló programmal, valamint Horváth Kornéllal duóban is koncertezik, amelyben speciális elektronikus effekteket és “loop”-okat is használ. Az utóbbi években nagyon sok jazz- és világzenei fesztiválon vett részt saját együttesével, illetve más együttesek tagjaként. Lantos Zoltán egy 5-húros hegedűn és egy különleges, a számára készült 5+16 rezonáns-húros hegedűn (tarangini) játszik, amit Ricardo Margarit épített.

(2004. július 23. 20:00 – XXXIX. Győri Nyár Nemzetközi Kulturális Fesztivál, Madras Special;km.: Ramesh Shotham (India, Németország) – ütőhangszerek; Sandhya Sanjana (India, Hollandia) – ének; Lantos Zoltán (Magyarország) – hegedű; Christian Zürner (Németország) – basszusgitár)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.