Klasszikus

Mága Zoltán jótékonysági koncertje

2014.03.01. 12:00
Ajánlom
A Savaria Szimfonikus Zenekar eddig még soha nem koncertezett a háromezer ember befogadására képes szombathelyi Aréna Savaria sportcsarnokban, ám ez is megtörténik, a zenekar Mága Zoltán hegedűművészt kíséri majd március 28-i jótékonysági hangversenyén.

 Igazi showműsorra készülhet a közönség, fényekkel és táncosokkal, az este folyamán pedig több sztárvendég is fellép majd, akiknek kilétét egyelőre nem árulják el a szervezők, ám a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójának megfogalmazása szerint „önmagukban is vonzóak” lehetnek.

Mérei Tamás a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy hamarosan 12 új taggal bővülhet a jelenleg 66 zenészből álló Savaria Szimfonikus Zenekar, a bővítést már jóváhagyta Szombathely város közgyűlése. A létszámbővülés nem jelent többlet költséget a fenntartónak, hiszen annak költségeit a zenekar a kapott állami támogatásból és saját bevételeiből biztosítani tudja. Még így is a legkisebb létszámú vidéki szimfonikus zenekar maradnak. Eddig vendégművészekkel oldották meg a nagyobb apparátust igénylő feladatokat, ám ez évente 17-18 millió forintos költséget okozott, amelynek több mint a felét ezután meg tudják majd takarítani. Hozzáfűzte: az előadó-művészeti törvény alapján járó állami támogatás létszámfüggő, így a bővülés miatti többlet támogatás és a megtakarítások együttesen éppen fedezik a belépő művészek bérköltségét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.
Klasszikus hír

Tóth-Vajna Zsombor kapta a Bach Mindenkinek Fesztivál díját

A fiatal billentyűs művész tegnap vette át az elismerést.
Klasszikus magazin

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Klasszikus magazin

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.